Kako da lakše podnesete vrućine?

Postavljeno: 30.06.2021

Rashlađivanje prostorija, uzimanje više tečnosti, izbegavanje fizičkih aktivnosti i boravka napolju u najtoplijem delu dana neki su od najvažnijih saveta kojih se treba pridržavati kako bi što lakše podneli vrućine koje su zadesile našu zemlju

Ovih dana u našoj zemlji su tropske vrućine te vam stoga prenosimo savete stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” o tome kako da se ponašate da bi što lakše podneli ekstremne temperature koje se ovih dana kreću i do 40 stepeni.

Pri ekstemno visokim temepraturama najvažnije je rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnostit, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana, poručuju iz “Batuta”.

Preporučuje se održavanje sobne temperature niže od 32 stepena tokom dana, odnosno niže od 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.
Bitno je izbegavati naporne fizičke aktivnosti, a ukoliko morate da ih obavljate preporučuje se da to bude u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između 4 i 7 časova ujutru.

Tuširajte se u rashlađenoj vodi, a možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere… Nosite laganu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ukoliko izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Redovno unosite tečnost, pre svega vodu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi, savetuje „Batut“.

Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih pića. Uzimajte manje, a češće obroke i izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.

Nikako ne ostavljajte decu, kao ni životinje u parkiranim vozilima.

Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top