Hitna pomoć: Povećan broj pregleda zbog vrućine

Postavljeno: 19.07.2023

Tokom prethodnih dana, a posebno tokom vikenda Služba hitne medicinske pomoći imala je povećan broj pregleda i intervencija na terenu. Zdravstveni izazovi povezani sa vrućinom se ne bi smeli ignorisati, porast temperature vazduha može uzrokovati brojne probleme poput toplotnog udara, dehidratacije, sunčanice i drugih sličnih tegoba. Ljudi starije dobi, deca, trudnice i osobe sa određenim zdravstvenim stanjima posebno su osetljive na visoke temperature vazduha

Najveću opasnost po zdravlje u toku leta predstavljaju sunčanica i toplotni udar. Do sunčanice dolazi prilikom direktnog izlaganja tela suncu na otvorenom prostoru, a toplotni udar se najčešće dešava u zatvorenom i malom prostoru, u kome je temperatura veoma visoka, poput trafika, pekara i slično.

– Hitna pomoć je zabeležila povećan broj pregleda od početka velikih vrućina za čak 30%. Samo za vikend imali smo 170 pregleda u ambulant i 58 na terenu. Najveći broj pacijenata je starosne dobi preko 70 godina, ali i tinejdžeri koji se ne pridržavaju pravila. Pacijentima se pruži pomoć i kada se osećaju dobro budu pušteni kući, za sada nismo imali ozbiljnije slučajeve koji zahtevaju hospitalizaciju, osim kada su u pitanju hronični bolesnici. Kod hroničnih bolesnika velike vrućine mogu dovesti do poremećaja srčanog ritma, gušenja, bolova u grudima, pa čak i šlogova, što zahteva obaveznu hospitalizaciju – istakla je specijalista urgentne medicine, dr Marija Baltić, načelnica Službe Hitne pomoći.

Vrućine posebno utiču na centralni nervni i kardiovaskularni sistem, tj. na mozak i srce, ali i na kožu, zato je neophodno pridržavati se saveta lekara.

– Starija, a posebno populacija sa zdravstvenim problemima treba da se skloni sa sunca nakon 10 časova. Garderoba obavezno treba biti svetlih boja, po mogućstvu da prekriva vrat. Glavu je važno zaštititi šeširom ili kačketom. Najvažniji savet jeste ne izlaziti napolje bez flašice sa vodom, kao i potpuno izbegavanje alkohola. Veliku pomoć organizmu za borbu sa visokim spoljnim temperaturama pruža i adekvatna ishrana, ona treba biti lagana i redovna, obilovati svežim voćem i povrćem i posnim mesom. Za one koji se odlučuju za rashlađivanje na kupalištima. Obavezno je korišćenje suncobrana ili prirodne hladovine i kreme sa visokim zaštitinim faktorima. Pri ulasku u vodu pripremiti organizam i postepeno pokvasiti telo – naglašava dr Baltić.

J. Stefanović

Ostale vesti

back-to-top