CINK održao diskusiju na temu bihevioralne zavisnosti

Postavljeno: 02.12.2022

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK održao je panel diskusiju povodom projekta „Mladi u raljama bolesti bihevioralne zavisnosti“. Ovaj medijski projekat imao je za cilj da skrene pažnju na neke nove tzv. nehemijske bolesti i pojave u našem društvu, koje su sve više karakteristične za mlade ljude. Tokom diskusije preneti su rezultati istraživanja o zavisnosti na internetu koje su sproveli ovdašnji Gimnazijalci među svojim vršnjacima.

– Mladi sve više koriste uređaje koji pored dobrih imaju i negativne strane, kao što je zavisnost. Kroz ovaj projekat radeći sa srednjoškolcima hteli smo da proverimo kako se oni nose sa ovim problemima i kakvo je stanje u našem okruženju, pa su naši mladi saradnici sproveli istraživanje među svojim vršnjacima u Gimnaziji o tome koliko i kako koriste internet– kaže Slaviša Milenković, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Rezultati istraživanja sprovedenog među 90 gimnazijalaca pokazali su da ujutru čim otvore oči 61 odsto srednjoškolaca uzme svoj mobilni telefon da vide šta se desilo, dok 63 odsto obeduje uz mobilni telefon. Telefoni mladima služe za praćenje društvenih mreža, dopisivanje, gledanje fimova, te igranje igrica.

Najveći broj ispitanika, na telefonu provodi najčešće 5 sati, a neki i više.

Oko četvrtina mladih u Srbiji nije zadovoljna brzinom interneta i smatraju da ne može da zadovolji njihove potrebe. Onlajn klađenje je sveprisutnije i karakteristično je za muškarce. Deluje kao zabava, a vodi do ozbiljnih zavisnosti.

Naš mladi saradnik iz Gimnazije našao je sagovornika iz škole koji je govorio o svojoj zavisnosti o onlajn klađenju.

Milenković je tokom diskusije ukazao i na značajna istraživanja na ovu temu u svetu, ali i na zdravstvene posledice koju nehemijska zavisnost nosi.

– U Srbiji nema puno istraživanja koja se bave ovom temom, tako da je ovo jedno od prvih kod nas u Srbiji. Radili smo na skromnom uzorku, možda nije sasvim relevantno, ali mislim da može biti značajno kao neka polazna tačka u budućim istraživanjima. Ovo je zanimljiva tema, o kojoj će se u budućnosti sigurno više pričati– smatra Milenković.

Statističke podatke o tome koliko Srbi koriste internet, te koje društvne mreže koriste prisutnima je preneo saradnik na projektu Saša Paunović.

– Srbija je što se tiče Evrope jedna od vodećih zemalja po brzini interneta. Danas imamo 5 miliona aktivnih korisnika društvneig mreža u Srbiji. Uredio sam ovogodišnju statistiku sa prošlogodišnjom i sve cifre su velike i govore da je internet neodvojiv od našeg života – naveo je Paunović.

Inače, panel diskusija organizovana je u okviru projekta koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije a koji se bavi problemima koje kod mladih izazivaju bolesti nehemijske zavisnosti (zavisnost od onlajn kockanja i onlajn kupovine, preterana upotreba društvenih mreža…)

M. J.

Ostale vesti

back-to-top