Budimović: Lokalni mediji u Srbiji jako teško opstaju i nemaju podršku ni lokalnih zajednica ni države

Postavljeno: 16.11.2022

Lokalni mediji u Srbiji već dugo jako teško opstaju i nemaju podršku ni lokalnih zajednica ni države, kaže za Jugpress Nada Budimović, dugogodišnja novinarka iz Kruševca i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu ispred Lokal presa.

Na pitanje kakav je trenutni položaj lokalnih medija u Srbiji kaže da je “možda ovo kao deža vi priča” ali da je stanje u Srbiji takvo da se “apsolutno ne prepoznaje značaj loklanih medija, ma koliko se pričalo o pravu građana da budu informisani”.

– Koliko god se govorilo o medijskim slobodama i podršcu razvoju medijskih sloboda, lokalni mediji uvek ostaju negde u zapećku – konsatuje Budimović.

Ona ocenjuje i da se “ne vidi koliko su loklani mediji važni, ne vidi se ni to koliko oni više rade na informisanju građana, na tom njihovoom informisanju i odlučivanju u njihovim lokalnim institucijama, skupštinama i telima”.

Smatra da je ovo “opšte mesto kada je reč o Srbiji”.

– Negde je malo bolje, negde je malo gore, ali je generalno jako loše – ocenjuje Budimović.

Upozorava da je “poslednji trenutak da se učini nešto za amedije na nacionalnom nivou, da se razume njihov položaj, status i problemi i da se naprave koraci u podršci ili ćemo ostati država koja neće imati informisanje na lokalu, a ono što građani dobijaju sa nacionalnih medija je nedovoljno da bi mogli da odlučuju o svojim životima”.

Na pitanje koliko je upravo to informisanje građana na lokalu važno, konstatuje da je “možda najvažnije”.

– Važno je da saznamo šta radi naša lokalna samouprava, šta treba da menjamo u našoj zajednioci, kako žive naše komšije i prijatelji. To je možda i važnije nego da saznamo kako se razvija svetska politika.

– Mislim da je na delu zamena teza, mi se nekim bujanjem i poplavama nekotrolisanih, pa čak i nepotrebnih za život čoveka informacijama , ljude činimo suštinski neinformisanim. Mi im dajemo iluziju da se informišu, a ono što, zapravo, treba da dobiju je ono što im bazično daju lokalni mediji – zaključuje Nada Budimović.

Podsećamo, Nada Budimović bila je dugogodišnja novinarka i glavna i odgovorna urednica novina Grad i portala Kruševacgrad.

Ostale vesti

back-to-top