Brojnim programima AKC “Gnezdo” slavi rođendan, dođite!

Postavljeno: 11.11.2021

Četvrti rođendan „Gnezdo“ proslavlja od 11. do 14. novembra, a na programu su se našle dve predstave, “Banalnost zla” Plavog pozorišta iz Beograda i “Kralj Ibi” u izvodjenju “Kulturociklina”. Biće organizovana tribina “Prostori kulture – prostori zajednica”, zatim radionica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom i “Osmeha na dlanu”, kao i Cirkuska radionica za najmlađe koju vodi “Cirkusfera” iz Beograda.  Tu je i AnimeKviz za ljubitelje anime-a

Rođendan otvara DJ Milena iz Kruševca,  koja nastupa 11. novembra u 18 časova. Nakon toga, od 20 časova, igra predstava “Banalnost zla”, Plavog pozorišta iz Beograda. U pitajnu je savremeni plesno – vokalno – instrumentalni recital, posvećen svim žrtvama Holokausta. Baziran je na tezi o banalnosti zla, čuvene nemačke filozofkinje i političke teoretičarke jevrejskog porekla, Hane Arent. Tragajući kroz njeno pitanje: kakva je priroda zla koje jedan čovek nanosi drugom čoveku, aktuelizovane su poruke ove predstave. Prateći tezu da zlo nastaje iz površnosti, predstava poziva da mu se odupremo tako što ćemo početi da mislimo, pri čemu misao predstavlja pokušaj da se stvari vide očima drugoga. Pored tekstova Hane Arent, u predstavi se koriste i tradicionalni jevrejski plesovi i sefardske, aškenaske i duhovne jevrejske pesme.

U petak, 12. novembra, od 15 časova na terasi Gnezda održaće se nastup Vertex-a koji je progresiv psihodelični trens projekat Slobodana Gaćeše iz Beograda.

Od 18 časova, je tribina “ Prostori kultura – prostori zajednica“, na kojoj će se govoriti o različitim modelima razvoja Kruševca, Beograda i Zagreba, u skladu sa lokalnim specifičnostima, kako bi postali prihvaćeni resurs zajednice u kojoj se nalaze. Kako poboljšati saradnju sa javnim institucijama i intenzivirati razmene znanja i iskustava organizacije i upravljanja, ne samo među nezavisnim kulturnim centrima već i sa institucijama i osnažiti atmosferu saradnje i međusobnog nadopunjavanja tako da se što bolje ispune potrebe zajednica u kojima su.

Na tribini će svoje perspektive podijeliti Biljana Grković iz Umetničke galerije Kruševac, Lidija Užarević iz Kulturnog centra Kruševac, Sanja Burlović iz udruženja Attack/Medika (Zagreb), Kaća Dimitrijević iz AKC Gnezdo (Kruševac), Miloš Janjić iz Kulturnog centra Magacin (Beograd), Domagoj Šavor iz Clubture mreže (Zagreb).

AnimeKviz, u organizaciji neformalne grupe mladih Rtaći iz Kićblona sa nagradama u vrednosti od 15.000 dinara, planiran je za subotu, 13. novembar od 18 časova.

Od 20.30 časova igraće se predstava “Kralj Ibi” u izvođenju neformalne grupe “Kulturociklin”. Budući da je jedna od vodećih ideja projekta KulturAgora – otvaranje prostora kulture – u dubini ovog čitanja “Kralja Ibija” nalazi se pokušaj traženja i ostvarivanja slobode i propitivanje položaja umetnosti i kulture u društvu.

Poslednji dan rođendana, rezervisan je za Cirkusku radionicu, koju će voditi članovi udruženja “Cirkusfera” iz Beograda. Radionica manipulacije objektima , tj žongliranja  (loptica i hula-hupa) je namenjena je deci i mladima od 8 do 15 godina, a počinje u 11 časova.

Reč je o igri u kojoj deca kroz zabavu razvijaju koordinaciju, reflekse, koncentraciju i istrajnost. Rekviziti koji se u cirkusu koriste za manipulaciju, a koji će biti predmet obuke na ovim radionicama su: loptice i hula-hup.

M.S.

 

Ostale vesti

back-to-top