Bonton na bazenima

Postavljeno: 09.07.2023

Posetioci otvorenih bazena uvek su pod budnim okom spasilačke ekipe, kako tokom kupanja ne bi došlo do povređivanja ili utapanja, ali i kako bi se poštovao bonton i pravila ponašanja na bazenu koja su tu da kako bi se obezbedila sigurna i prijatna atmosfera na ovom popularnom mestu. O kakvim pravilima je reč saznali smo u razgovoru sa profesorkom fizičke kulture, Draganom Plankom, koja na bazenima tokom letnje sezone radi kao spasilac

Prvo i najvažnije pravilo je da posetioci moraju uvek pratiti uputstva spasilaca i pridržavati se svih postavljenih pravila. Spasioci su obučeni da prepoznaju potencijalne rizike i brzo reaguju u hitnim situacijama, stoga je važno sarađivati s njima i slediti njihove savete.

– Mi smo tu da sprečimo i budemo preventiva dramatičnih situacija, takve intervencije nisu česte, prošlog leta smo imali tri „vađenja“ iz vode, uglavnom su to bili plivači, koji su izgubili svest od vrućine. Nama je važno da vidimo ceo bazen, svaki njegov kutak, zato sedimo u dve kućice, kolege sede na visokim stolicama zbog preglednosti, a ostali šetaju okolo bazena – kaže naša sagovornica

Još jedno bitno pravilo je da deca moraju biti pod stalnim nadzorom odraslih osoba. Bez obzira na to da li su deca vešti plivači ili ne, njihova sigurnost je od najvećeg značaja. Spasioci preporučuju da se deca bezbedno drže na oku i da se pridržavaju odgovarajućih dubina za plivanje.

Mi motrimo i na mali bazen, često roditelji dete puste sa gumom čiji je obruč veći, i onda kad dete pođe napred, može da se prevrne naopačke. Takođe, postoje deca koja teniraju plivanje i dobri su plivači a imaju na primer deset godina, ovakva deca mogu da borave u olimpijskom bazenu, ali isto uz roditeljski nadzor, jer nije isto kada dete pliva u svojoj stazi na treningz i kad dođe na bazen gde može neko da skoči na njega, i gde stvari mogu da se otrgnu kontroli – ističe ona.

Takođe, važno je i pridržavanje pravila higijene na bazenu. Pre ulaska u vodu, posetioci bi trebalo da se istuširaju kako bi se uklonile nečistoće i hemikalije sa kože. Korišćenje kupaćih kostima odgovarajuće veličine takođe je deo higijenskih mera koje treba poštovati.

– Na bazen se dolazi u kupaćem kostimu, sada su nove mode pa nekad ne možemo da razaznamo da li je šorts ili kostim. Takođe, mi savetujemo korišćenje tuševa pre i posle ulaska u bazen iz higijenskih razloga. Isto tako važno da se u bazen ne uđe vruć, telo mora da se pokvasi pa da se onda uđe u vodu, bez skokova i naglih pokreta – naglašava ona.

Na otvorenim bazenima zabranjeno je skakanje u vodu i korišćenje dušeka i ono važi za sva tri bazena. U malom sme da se koriste pomagala za plivanje i lopte, kao i u srednjem, dok je to u olimpijskom zabranjeno, kao i ronjenje. Ulazak u olimpijski bazen, čija je dubina 2.05m, za decu i odrasle koji su neplivači strogo je zabranjeno
Tokom našeg razgovora sa spasiocima, naglašeno je da pravila ponašanja na bazenu nisu samo tu da bi se ograničila sloboda posetilaca, već da bi se osigurala njihova bezbednost i sprečile nezgode.

– Spasioci su tu da obezbede sigurnost i da pruže prvu pomoć ako je potrebno, stoga je važno da posetioci budu svesni njihove prisutnosti i da se pridržavaju njihovih uputstava. Kako bismo svi mogli da uživamo u bezbednom i prijatnom iskustvu na bazenu, pozivamo sve posetioce da se upoznaju sa pravilima ponašanja i da ih poštuju. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti okruženje koje će nam omogućiti da maksimalno uživamo u letnjim aktivnostima na otvorenim bazenima – zaključuje naša sagovornica.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top