Beleška sa jubilarnog Međunarodnog festivala humora i satire “Zlatna kaciga”

Postavljeno: 02.04.2022

Ove godine Festival “Zlatna kaciga” je proslavio svoj jubilej – trideset godina postojanja. Završno veče i uručivanje nagrada održani su, tradicionalno, prvog aprila, na Svetski dan šale i  rođendan najvećeg srpskog komičara svih vremena Kruševljanina Miodraga Petrovića Čkalje

Festivalski program je započet Radionicom karikature za decu i mlade i druženjem sa nagrađenim karikaturistima na platou ispred KCK, koji su radili karikature posetiocima Festivala. Violeta Kaplarević je, u Galeriji KCK, otvorila tradicionalnu izložbu nagrađenih i karikatura iz užeg izbora radova, a konkursu Festivala govorila je Marija Stojadinović, urednica Likovnog programa u ovoj ustanovi.

Na međunarodni javni konkurs prijavilo se 225 autora i to 187 za karikaturu i 38 za pisanu formu iz 46 zemallja sveta, koji su poslali 453 karikatura, 20 priča, 23 pesme i 715 aforizama. Stručni žiri Festivala je  izabrao najbolje radove u disciplinama: karikatura, priča, pesma i aforizam i proglasio pobednike manifestacije.

Dobitnik priznanja Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) je dokazani prijatelj grada psihijatar i književnik dr Slobodan Simić iz Beograda, kojem će nagrada biti naknadno uručena.

Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca je poslao najbolju priču, za pesmu je nagrađen Srba Takić iz Vlasotinca, a za aforizam Đokica Miljković iz Novog Sela. Nagrada “Rade Brka” se tradicionalno dodeljuje za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja u čast književnika Radeta Savića, koji je bio urednik u KCK i inicijator Festivala, a dobio je Marko Samardžija iz Bačkog Dobrog Polja.

Za najbolju karikaturu nagrađen je Bendžamin Ale Ali iz Irana, drugo mesto je pripalo Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara, a treće mesto Damiru Novaku iz Hrvatske. Viktorija Gurkova iz Bugarske je dobitnica nagrade za karikaturu za mlade do 18 godina. Odlukom prethodnih  dobitnika,  nagradu  “Klasovo majstorsko pero” je dobio Jugoslav Vlahović iz Beograda.

Festival “Zlatna kaciga” svake godine dodeljuje i Nagradu za životno delo istaknutim stvaraocima u svim oblastima društvenog života, koji su rodom iz kruševačkog kraja. Ovogodišnji laureat ovog prestižnog priznanja je prof. dr  Zoran Avramović, istaknuti sociolog kulture, rodom iz Stalaća, koji živi i radi u Beogradu.

Prema njegovim rečima, nagrada za životno delo predstavlja bilans onoga šta smo uradili i stvorili.

– Moje delo obuhvata nekoliko tema, uglavnim sam se bavio obrazovanjem i kulturom u širem smislu reči, a posebno srpskim nacionalnim identitetom. Utvrdio sam da književnost, uz SPC, ima najveći značaj. Ova nagrada se može povezati sa mojim radom “Humorna slika društva u srpskoj književnosti”. U tom radu sam otkrio da su u okviru srpskog tragizma tokom 19. veka, u njegovoj sredini, procvetali humor i satirična književnost.  Ta činjenica je neobična, a možda je po tome srpska književnost drugačija od drugih nacionalnih literatura. Ona je ujedinila humorno i tragično. Podsetiću na Steriju, Zmaja, Lazu Kostića, Domanovića, a treba podvući i činjenicu da je izlazio i veći broj satiričnih časopisa.  Dakle, dobitnik ove nagrade je ispunio svoj životni smisao – izjavio je profesor dr Zoran Avramović, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo Međunarodnog Festivala humora i satire “Zlatna kaciga”iz Kruševca, zahvalivši se organizatoru i Gradu Kruševcu.

Direktorka KCK, Violeta Kaplarević, uručila je Zahvalnicu za uspešnu višegodišnju saradnju Gradu Kruševcu, koju je primila gradonačelnica Jasmina Palurović.

Ž. Milenković

Foto: Internet stranica Gradske uprave Kruševca

Ostale vesti

back-to-top