Batut: Da li su semenke dobre za ishranu?
Postavljeno: 14.06.2025

Sve češće razne semenke viđamo u čašama sa smutijima, posute po kašama i salatama, zamešane u hlebovima i energetskoj hrani, doslovno su postale nezaobilazan deo moderne ishrane. Ali koliko su zaista korisne za naše zdravlje i da li sa sobom nose i neka ograničenja?
Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ podseća da semenke, iako sitne, u sebi kriju bogatstvo hranljivih sastojaka od omega-3 masnih kiselina i dijetnih vlakana, preko proteina, do vitamina i minerala. Među najčešće korišćenima su čija i lanene semenke, koje se, zahvaljujući svom sastavu, svrstavaju u tzv. funkcionalne namirnice, one koje, osim osnovne nutritivne vrednosti, mogu imati i pozitivan uticaj na zdravlje.
Čija semenke potiču iz Centralne Amerike, a koristile su se još u doba drevnih civilizacija. Danas su cenjene zbog toga što lako formiraju gel u kontaktu s tečnošću, što ih čini pogodnim za pripremu raznih obroka. S druge strane, laneno seme, jedno od najstarijih kultivisanih biljaka, izdvaja se visokim sadržajem alfa-linolenske kiseline, tipa omega-3 masne kiseline, kao i prisustvom lignana biljnih jedinjenja koja deluju kao antioksidansi.
Zahvaljujući ovim osobinama, konzumiranje semenki može doprineti regulaciji šećera i masnoća u krvi, boljoj funkciji srca i krvnih sudova, kao i urednijem varenju. Međutim, stručnjaci ističu da njihova korist dolazi do izražaja tek uz dugotrajan i umeren unos, u sklopu raznovrsne i uravnotežene ishrane.
Važno je i kako ih pripremamo. Čija semenke je najbolje prethodno potopiti u vodi, mleku ili jogurtu, dok se laneno preporučuje konzumirati sveže samleveno, cela zrna se teško vare, pa organizam iz njih teže crpi korisne materije.
Ipak, i sa zdravim stvarima treba znati meru. Ove semenke su energetski bogate, sadrže oko 500 kalorija na 100 grama, pa prekomerna upotreba može dovesti do probavnih tegoba poput dijareje, posebno kod osetljivijih osoba. Takođe, postoji i rizik od alergijskih reakcija, a osobama koje imaju problema s gutanjem savetuje se poseban oprez, jer semenke koje bubrenjem u kontaktu s tečnošću mogu izazvati nelagodnosti ako se konzumiraju suve.
Semenke jesu korisne i preporučljive, ali tek kad su deo raznovrsnog jelovnika i kada se koriste promišljeno, daju svoj puni doprinos zdravlju. U slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema ili terapije, preporuka je da se njihov unos uskladi sa savetima stručnjaka.
Komentari