Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

Postavljeno: 31.01.2022

Pod sloganom „365 dana bez duvana“ u Srbiji se već dve decenije obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima (31.januar). Ove godine, akcenat je stavljen na značaj prevencije otpočinjanja ali  i važnosti prestanka upotrebe duvana

Svake godine, kako se navodi na sajtu Batuta, u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona ljudi, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.

Epidemija upotrebe duvana i duvanskih proizvoda jedna je od najvećih pretnji javnom zdravlju s kojom se svet ikada suočio.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja iz 2019.godine, u Srbiji oko 32 odsto stanovnika koristi neki duvanski proizvod, najviše među stanovništvom starosti od 45 do 54 godine.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi su cigarete, koje svakodnevno puši oko 27 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok blizu 16 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan.

Pored raka pluća, upotreba duvana povezana je sa obolevanjem od najmanje 20 drugih malignih oboljenja kao što su: rak bešike, debelog creva i rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, traheje, bronha.

Upotreba duvana faktor je rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, bolesti usta kao što su parodontitis (oboljenja potpornog aparata zuba tj. tkiva i kostiju koji okružuju zube) i mnoge druge.

Pored toga, upotreba duvana utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti. Svi duvanski i nikotinski proizvodi između ostalog sadrže nikotin koji izaziva zavisnost, a posebno osetljivi na njegovo dejstvo su mladi. Zavisnost od duvana je bolest koja se može i treba dijagnostikovati i lečiti kao i druge hronične bolesti.

Pušenje utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti, ukoliko se osoba razboli, lečenje nekih bolesti može biti lakše, a oporavak brži. Prestanak pušenja spada među najbolje odluke i postupke koje možete učiniti za svoje zdravlje, bez obzira na godine i dužinu pušačkog staža.

Starije osobe obično imaju značajno duži pušački staž, a podaci iz pojedinih istraživanja pokazuju da su manje svesne štetnosti duvana, odnosno, sklonije su potcenjivanju rizika pušenja.

Neke od barijera za prestanak pušenja kod starijih su i veći stepen nikotinske zavisnosti, stres i socijalna izolacija sa kojom se pojedini od njih suočavaju. Ipak, istraživanja pokazuju da uprkos tome što osobe starije od 60 godina ređe pokušavaju da prestanu da puše, one istovremeno imaju veću verovatnoću da pokušaj odvikavanja bude uspešan.

Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete sa pušenjem?

Vaše telo će početi da se oporavlja od štetnih uticaja pušenja odmah nakon što prestanete da pušite.

Nakon 20 minuta

-krvi pritisak se vraća na normalan nivo

-puls se stabilizuje

Nakon 8 sati

-sadržaj kiseonika u krvi se normalizuje i vaše telo lakše prima kiseonik

-nivo nikotina i ugljen monoksida u vašem organizmu osetno opadaju

Nakon 24 sata

-ugljen monoksid nestaje iz vašeg organizma

-vaša plića počinju da se pročiščavaju od serkreta i drugih naslaga izazvnih pušenjem

Nakon 48 sati

-nivo nikotina u vašem organizmu i dalje opada, čulo ukusa i mirisa se znatno poboljšavaju

Nakon 72 sata

-disanje postaje lakše jer bronhije više nisu izložene duvanskom dimu

-nivo nikotina se potpuno povukao iz tečnih tkiva vašeg organizma

Nakon 2 do 12 nedelja

-cirkulacija se poboljšava

-organizam ima više energije

-smanjuje se kašalj i proizvodnja sekreta

-funkcija pluća se znatno poboljšava

Nakon 3 do 9 meseci

-funkcija pluća nastavlja da se poboljšava

Nakon 1 godine

-rizik obolevanja od koronarne bolesti srca i smrti usled nje smanjuje se za polovinu

Osim toga, prestanak pušenja:

-značajno povećava sadržaj tzv. dobrog holesterola

-čini da osećate manje stresa

-povećava kvalitet i družinu sna i može umanjiti ili zaustaviti hrkanje

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top