AŽC pozdravlja donošenje najstrožih presuda u slučajevima femicida

Postavljeno: 27.03.2021

Autonomni ženski centar pohvalio je rad Višeg suda u Novom Sadu i, kako je navedeno u saopštenju ove organizacije, istakao stav o važnosti presude kojom je Dejan Dabović osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović u 2019. godini

– Presuda je otklonila bojazan da će se nakon izmena Krivičnog zakonika i uvođenja kazne doživotnog zatvora umesto ranije kazne od 30 do 40 godina zatvora, sudije u Srbiji u slučajevima ubistava žena pre opredeljivati na kaznu zatvora do 20 godina, a ne na kaznu doživotnog zatvora – stoji u saopštenju AŽC-a, najstarije ženske organizacije u Srbiji koja se bavi nasiljem prema ženama.

Smatramo da je na ovaj način dat značajan doprinos tome da državni organi u Republici Srbiji postupaju sa dužnom pažnjom i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima u oblasti sprečavanja i suzbijanja nasilja prema ženama iz Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – naglašava se u saopštenju.

Konvencija, inače, nalaže državama da preduzimaju sve neophodne mere kako bi obezbedile da krivična dela budu kažnjiva sankcijama koje su delotvorne, srazmerne i koje odvraćaju od vršenja krivičnih dela.

Ovo je naročito važno imajući u vidu da u slučajevima ubistava žena (femicida) žrtva ne može posthumno biti svedok zločina koji joj se desio, te su državni organi ti koji treba da obezbede pravičan postupak, poštovanje i ostvarivanje prava oštećenih, kaznu srazmernu učinjenom zločinu – ukazuje Autonomni ženski centar.

U saopštenju se dodaje i da ova presuda uliva nadu i u sudskim postupcima u kojima su žrtve prisutne u sudnici i imaju mogućnost da svedoče i štite svoja prava, s obzorim na iskustvo da se njima često ne veruje ili se odgovornost za nasilje relativizira i prebacuje na njih, što za posledicu često ima blage i minimalne kazne, te otvara prostor za rast i ponavljanje nasilja, uključujući i ono sa smrtnim ishodom.

N.B.

Foto: mup.rs

Ostale vesti

back-to-top