Anketa kruševacgrada pokazala: Kruševljani ne veruju u solidarnost radnika

Postavljeno: 13.05.2020

Na pitanje da li su radnici u Kruševcu solidarni, u Fejsbuk anketi koju je sproveo kruševacgrad, 85 odsto učesnika odgovorilo je “NE”. Tek 15 odsto njih smatra da postoji radnička solidarnost u našem gradu. To je, kako ocenjuje za naš portal Milenko Mihajlović, iskusni sindikalac i dugogodišnji predsednik međuopštinskog sindikalnog veća u Kruševcu, očekivana posledica gubljenja poverenja radnika u institucije i straha za sopstvena radna mesta

Milenko Mihajlović kaže da su problemi u sindikalnom organizovanju , pa sledstveno tome i gubitak međusobnog poverenja i solidarnosti evidentni u privatnom sektoru, a da su krenuli sa lošim privatizacijama. Drugi razlog je, smatra on, činjenica da su radnici ispolitizovani. 

U svakom slučaju, nestanak solidarnosti jeste veliki problem. Ja sasvim dobro znam da smo bili izuzetno solidarni u vreme štrajkova zbog loših privatizacija, da smo autobusima odlazili u Beograd u vreme donošenja Zakona o radu, 2014. godine. Tada smo bili solidarni. Činjenica je da se od tada radnički milje dosta promenio. Ovo govorim kao iskusni stari sindikalac ne želeći da politizujem ovu temu, jer je zaista veoma važno to što se otvaraju nova radna mesta, ali jasno je da su se solidarnost i poverenje u institucije izgubili. 

Da su radnici ispolitizovani smatraju i neki od učesnika ankete. Jedan od njih je nedostatak solidarnosti prokomentarisao sledećom rečenicom:  “ Radnici = glasači. To sve objašnjava”.

“Niti su solidarni, niti kolegijalni, niti složni! Jer da jesu, ne bi ove novokomponovane gazde radile to što rade”, još jedan je od komentara na našu anketu .

I  Mihajlović, među ključne razloge za izostanak solidarnosti ubraja i činjenicu da  mnogi novi poslodavci sprečavaju osnivanje sindikalnih organizacija u svojim preduzećima, te da to, kako kaže, stvara pritisak kod radnika.

Najveći problem u Kruševcu su upravo ti poslodavci koji protivzakonito sprečavaju radnike da osnuju svoje sindikalne organizacije. Ja pouzdano znam, iz iskustva, da radnici žele da se sindikalno organizuju ali da je strah od gubitka radnog mesta jači. Nažalost, kod nas sindikalizam nije razvijen kao u Evropi i nema tu snagu da zaštiti radnike od takvih posledica, tako da je zaplašenost zbog gubitka radnih mesta ključna.

Poslodavcima, smatra Mihajlović, treba ukazati da nemaju porebe da se plaše osnivanja sindikata u svojim preduzećima, jer, kako kaže, „ radnicima nije stalo da se sa poslodavcima gledaju preko nišana“.

Radnici žele da rade i, naravno, da budu adekvatno nagrađeni u skladu sa zakonom. Moja poruka je da niko ne treba da se plaši sindikalizma jer je to evropski standard, a i našim Ustavom je zagarantovano sindikalno organizovanje. Radnici ne treba da se plaše, već da prave svoje organizacije i da budu solidarni, jer samo zajedno su jaki i u stanju da se izbore za pravedan položaj u svetu rada – poručuje Milenko Mihajlović u razgovoru za kruševacgrad. 

N.B.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres.  Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova

Ostale vesti

Komentari

  1. Snežana kaže:

    U ovoj zemlji je sve „razbucano“, ne samo sindikalno organizovanje. Nije slučajno Freedom house ocenio našu državu kao zemlju sa hibridnim režimom, odnosno zemlju u kojoj nema demokratije. Najveću odgovornost za to snose oni koji imaju naveću moć, dakle vlast. Ali i drugi, uključujući građane i građanke, imaju svoj deo odgovornosti za ovakvu situaciju. Nedavno smo na ovom portalu čitali sramotnu izjavu jednog od lokalnih sindikalnih funkcionera, koji otprilike kaže kako je položaj radništva nikad bolji. A svi znamo da to nije istina. I nikom ništa.

1 thought on “Anketa kruševacgrada pokazala: Kruševljani ne veruju u solidarnost radnika

Comments are closed.

back-to-top