+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Anketa: Kako ćete proslaviti slavu u doba korone?

Anketa: Kako ćete proslaviti slavu u doba korone?

Sezona slava je počela, a one će se slaviti u specifičnim okolnostima usled epidemije korona virusa. Krizni štab apeluje na građane da se ne okupljaju u velikom broju i da se pridržavaju propisanih mera. Većina Kruševljana, u anketi koju je sprovela naša redakcija, kaže da će slaviti slavu, ali uz znatno manje gostiju nego inače

Olga Ranđelović

– Ove godine još uvek nisam bila ni na jednoj slavi, komšije iza moje kuće su slavile mada nisu pozivali goste. Slavim 21. novembra, u goste ću pozvati najbitnije iz komšiluka, do desetak gostiju ću imati. Goste ću podeliti u dve grupe, jedni će doći na ručak, dok će drugi doći na večeru – kaže Olga Ranđelović.

Svetlana Vasić

Gostiju će biti manje i kod Svetlane Vasić ali će gozba biti bogata:

– Prase sam već naručila. Prebrojavamo se koliko ćemo gostiju imati, treba do 10, nas već ima osmoro u kući, a ćerka, zet i unuka treba da nam dođu. Nećemo moći sve koje inače zovemo da pozovemo, ali ćemo spremati isto kao i svake godine.

Milovan Spasić

Milovan Spasić kaže da će takođe smanjiti broj gostiju:

– Bitno je da imaš kolač, sveću, prošle godine je bilo 40 gostiju, a sad će biti manje.

Grujica Milošević

Grujica Milošević ima strah od korone, ali pošto drži do tradicije i ove godine će nositi kolač u crkvu:

– Kod nas pop određuje kada da donesemo kolač kako bismo izbegli stvaranje gužve. Treba da se pridržavamo preporuka, moramo da poštujemo zakon jer je sve to zbog našeg zdravlja. Strah je prisutan, s obzirom da sam stariji ali mi je žao i mladih, svi treba da se paze i da se čuvaju – kaže on.

Kruševljani kažu da će se pridržavati preporuka Kriznog štaba iako je poverenje pojedinih naših sagovornika u tu službu poljuljano.

Gde je to žarište? Kruševac nema žarište, Beograd ima malo, ja ne vidim nigde tu koronu, gde je ta korona? – sumnjičav je Milovan Spasić.

– Oni njihovo znaju, znaju kakva je situacija. Ja im čas verujem, čas ne – kaže Vesna Draganić.

Vesna Draganić.

Olga Ranđelović isprva nije verovala koliko je virus opasan dok se njime nije zarazila.

– Imala sam iskustvo sa tim virusom jer nisam poštovala preporuke. Govorila sam da je cela situacija sa virusom laž, da je sve to zbog uzimanja para, medjutim kada sam to doživela i kada sam pala u bolnicu, kad nisam znala za sebe onda sam u sve poverovala. Krizni štab danas priča jedno, sutra drugo i onda narod nema mnogo poverenja u njih. Kome da verujemo ni mi sami ne znamo, a virus jeste opasan – napominje Ranđelovićka.

Iz SPC ističu da su krsne slave događaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine tradiciju, okupljaju i čuvaju porodice, te da danas, u vreme epidemije, imaju poseban značaj, jer načinom na koji se proslavljaju direktno utiču na očuvanje javnog zdravlja.

Patrijarh Irinej i ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručili su vernicima da se u narednom periodu pridržavaju epidemioloških mera kako bi se očuvalo javno zdravlje i kako ne bi ugrozili zdravlje i živote svojih najbližih.

M.S. – D.M.

Sezona slava je počela, a one će se slaviti u specifičnim okolnostima usled epidemije korona virusa. Krizni štab apeluje na građane da se ne okupljaju u velikom broju i da se pridržavaju propisanih mera. Većina Kruševljana, u anketi koju je sprovela naša redakcija, kaže da će slaviti slavu, ali uz znatno manje gostiju nego inače - Ove godine još uvek nisam bila ni na jednoj slavi, komšije iza moje kuće su slavile mada nisu pozivali goste. Slavim 21. novembra, u goste ću pozvati najbitnije iz komšiluka, do desetak gostiju ću imati. Goste ću podeliti…

Review Overview

Rejting korisnika 4.73 ( 3 glasova)
x

Proveri i

Od sutra ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom

Od petka, 7. maja, ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom uz poštovanje svih epidemioloških mera. Restorani i kafići, ...

“Žena za 21. vek” – besplatna radionica za Kruševljanke

Udruženje “Moj genijalac” iz Kruševca oragnizuje besplatne radionice u okviru projekta “Žena za 21 vek”. Projekat će trajati šest meseci, ...

Superligaške novosti: VAR tehnologija

Ni ovu sezonu Superlige još nismo ispratili u istoriju, a već se radujemo novoj, za koju se nadamo da će ...

Oglas – prodaja kuće

Prodajem kuću u centru Kruševca u Takovskoj 9 (preko puta SBB) sa pripadajućom polovinom placa od 2,2 ara. U okviru ...

“The Superdeep” u Bioskopu Kruševac

Ruski film „The Superdeep“ reditelja Aresnija Sjuhina (Arseny Syuhin) u kom glavnu ulogu tumači naša glumica Milena Radulović, prikazivaće se ...