Aljoša prvi do Bogoljavljenskog krsta u Šavranu

Postavljeno: 19.01.2020

Pobednik osmog Viteškog nadmetanja za časni krst  u Šavranu,  i ove godine bio  je Aljoša Tomašević, šesnaestogodišnji Kruševljanin

Na već tradicionalnoj manifestaciji “Viteško nadmetanje za časni bogoljavljenski krst” na Rasini, u Šavranu, učestvovalo je  oko 150 plivača.

Takmičenje je startovalo tačno u podne, a prethodila mu je liturgija u Crkvi pokrova presvete Bogorodice, vodosvećenje  i blagosiljanje  plivača.

Uz bogojavljenski pozdrav “Hristos  se javi”, okupljenom narodu obratio se protojerej Nenad Radosavljević, poželevši “ da se Bog javi u svačijem srcu, u svakom domu, da se množi ljubav prema Bogu i među ljudima, da ovako svečano i molitveno proslavljamo sve naše praznike”.

Šesnaestogodišnji  Aljoša Tomašević, ovogodišnji pobednik,  prvi put se nadmetao za časni krst prošle godine i kako je kratko kazao, mnogo mu znači što je i ove godine prvi doplivao do krsta.

Da je svake godine u Šavranu sve više plivača, rekao je Predrag MIlenković, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport, ujedno i jedan od  učesnika ovogodišnjeg  nadmetanja  na časni krst.

Nismo ograničili broj učesnika, mogao je da se prijavi svako ko je želeo. Ovo je jedno divno iskustvo,  nije bitno ko će da uzme krst jer su svi pobednici. Kao selo svi smo se angažovali, imali smo i veliku pomoć Grada, Kulturnog centra  i naših priverdnika , i kada se svi tako udružimo, dobijamo jednu ovako lepu manifestaciju– kazao je Milenković.

Srećan praznik svim pravoslavnim vernicima poželela je i Vesna Lazarević, zamenica gradonačelnice , istakavši da je grad Kruševac, kao osnivač i pokrovitelj ove manifestacije, u saradnji sa Kulturnim centrom i mesnom zajednicom, preduzeo sve mere kako bi ovaj veliki narodni sabor proteko bezbedno i u lepoj atmosferi.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih  praznika, a u našem narodu se na ovaj dan osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna. To je dan kada je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan, nakon čega je Bog sa nebesa objavio da je Hrist sin božji, a Sveti duh u obliku goluba sleteo na njegovo rame. Bogojavljenje se slavi Viteškim nadmetanjem za časni krst, kada učesnici moraju kroz hladnu vodu da preplivaju simboličnih 33 metra, prema zamaljskih godinama Isusa Hrista.

Na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju se sa “Bog se javi- Vaistinu se javi”. Srpska parvoslavna crkva sutra slavi svetog Jovana  Krstitelja koji je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top