Hologram kneza Lazara stigao u Kruševac

Postavljeno: 13.10.2023

U okviru projekta „Muzej budućnosti“ Narodni muzej Kruševac razvio je digitalnu aplikaciju i hologram kneza Lazara. Aplikacija će od sada biti dostupna svim posetiocima u holu muzeja

O tome Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac:

– Februara ove godine rodila se ideja da razvijemo digitalnu aplikaciju i hologram. Ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da smo prvi Muzej u Srbiji koji u okviru svoje stalne postavke ima hologram. Logično je bilo, pošto je osnivač grada knez Lazar, a Muzej se nalazi u Lazarevom gradu, da prvi hologram bude hologram kneza Lazara. Planiramo da realizujemo još ovakvih i sličnih projekata – ističe Pantelić.

Idejni tvorac i kreator holograma i digitalne aplikacije Tatjana Delić, profesorka informatike u OŠ „Jovan Popović“ i Gimnaziji Kruševac, govorila je o svojoj saradnji sa Narodnim muzejom na realizaciji projekta:

– Aplikacija koju ćete videti na ulasku u Muzej, nalazi se na velikom led touch screen-u i biće preusmerena na App store, gde će svako moći da vidi šta to Narodni muzej Kruševac nudi. Ono što sam želela jeste da Narodni muzej oživi – rekla je na prezentaciji Delić.

Narodni muzej Kruševac planira da realizuje još sličnih projekata- virtuelnu turu kroz vidovdanski hram, 3D crkve Lazarice,i da se u aplikaciju doda Kuća Simića, Slobodište i da, na taj način, kompletna turistička ponuda grada bude dostupna na jednom mestu.

Za projekat „Muzej budućnosti“ Ministarstvo kulture Republike Srbije izdvojilo je milion, a Grad Kruševac sto hiljada dinara.

Hologram kneza Lazara biće stalna postavka koju će posetioci moći da vide u Narodnom muzeju Kruševac.

Prezentaciji su prisustvovali mnogobrojni sugrađani, među kojima i deca iz OŠ „Jovan Popović“ koja su sa znatiželjom pratila ovaj događaj.

U ime Grada prezentaciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Ognjen Milićević

Ostale vesti

Komentari

  1. Dejan kaže:

    Bravo za Tatjanu Delić, odlicna idela, nesto novo i moderno. Čestitam!!!

1 thought on “Hologram kneza Lazara stigao u Kruševac

Comments are closed.

back-to-top