Pitali smo vas: Da li imate kućnog ljubimca?

Postavljeno: 09.02.2023

Odluka da usvojimo ili kupimo kućnog ljubimca je veoma važna. Briga o njima ne predstavlja zabavu, već veliku obavezu koja zahteva naše vreme, novac i bezuslovnu posvećenost. Novom članu porodice, kako ih često nazivaju vlasnici, treba pružiti dom gde će se osećati sigurno, spokojno i voljeno.

Ljubav prema životinjama deca često nasleđuju od svojih roditelja.

– Akvarijum su imali i moji roditelji, pa sam ljubav prema ribicama, kao kućnim ljubimcima, nasledio od njih. Ne zahtevaju puno pažnje, ali se svakako vežete za svaku jedinku i bude vam žao kada neka ugine. Zato se trudim da im obezbedim najbolju hranu i da od akvarijuma napravim pravu malu džunglu u kojoj će moći da uživaju – objašnjava I.M.

Nažalost, malo je onih koji dobrom voljom ljudi budu sklonjeni sa ulice i kojima bude pružen dom kakav zaslužuju.

– Psa Žiku sam uzeo sa ulice, neko ga je ostavio kod stadiona u Bivolju. Bio je toliko sićušan, da nisam mogao da ga ostavim tamo. Uzeo sam ga sa željom da mu nađem dom, ali je ostao kod mene. Žika uskoro slavi deseti rođendan i mogu vam reći da uživa – priča kroz osmeh vlasnik Ilija Ć.

Tamara trenutno nema kućnog ljubimca, ali se seća dana kada ga je imala.

– Imala sam papagaja kada sam bila mala. Mama mi ga je kupila na vašaru. Bio je rase Rozela, a zvali smo ga Luj pošto je njegovo držanje podsećalo na kraljevsko. Obožavala sam da se igram sa njim i da ga hranim poslasticama.

Logikom gde ima mesta za jednog, ima i za dvoje, vodi se Marijana:

– Zapravo, imam dva mačka i zovu se Iks i Oks. Oks je jedan jako lenj mačak, koji voli da se izležava na suncu. S druge strane, Iks je nestašan i ne drži ga mesto. Obožava da sedi na prozorskoj dasci i posmatra narod, a ako neka ptica sleti s druge strane stakla zna baš da pobesni. Moram priznati da me ponekad strašno iznerviraju, ali ih toliko volim da ne mogu da zamislim kako neko može da ostavi svog ljubimca i izbaci ga iz kuće – objašnjava ona.

I pored velike želje, mnogi nisu u mogućnosti da čuvaju kućne ljubimce.

– Oduvek sam želela da imam nekog većeg psa, ali živim u malom stanu, pa nemam uslova da ga čuvam. Nadam se da ćemo se u budućnosti preseliti u neku kuću i da će deca moći da odrastaju sa ljubimcima – kaže A.M.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top