Sedamnaest godina od bombardovanja RTS-a

Postavljeno: 22.04.2016

Sedamnaest godina od bombardovanja RTS-a a još nisu rasvetljeni svi aspekti zločina

nuns-logo-2_1Sutra, 23. aprila, navršava se 17 godina od brutalnog ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju zgrade Radio televizije Srbije (RTS).

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i ove godine izražava nezadovoljstvo zbog toga što svi aspekti tragičnog stradanja naših koleginica i kolega još nisu rasvetljeni i što pred lice pravde nisu izvedeni svi oni koji su odgovorni zbog toga što svi radnici RTS nisu na vreme evakuisani iz zgrade televizije u Aberdarevoj ulici.

NUNS ponavlja svoj stav da presuda Dragoljubu Milanoviću, tadašnjem direktoru RTS, ne smeju da posluže za aboliciju onih koji su svesno ili nesvesno žrtvovali 16 nedužnih ljudi. NUNS nikada nije smatrao da je Milanović jedini odgovoran za ovu tragediju i zato traži da se istraga o ovom slučaju obnovi i proširi na sve ljude iz vojnog i političkog vrha, koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem saučestvovali u ovom zločinu.

Ovaj zahtev ni na koji način ne abolira one koji su naredili i izvršili bombardovanje, jer vojni napadi na medije ni u kom slučaju ne mogu biti legitimni. To je stav svih značajnih svetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava koje su osudile ubijanje radnika RTS-a. Amnesti internešenel je bombardovanje zgrade RTS-a i ubijanje 16 medijskih radnika označio kao ratni zločin.

Zgradu RTS-a NATO je bombardovao u rano jutro 23. aprila 1999. godine i tom prilikom je stradalo 16 radnika. Poginuli su Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

Sekretarijat NUNS-a

UNS: Sutra sedamnaest godina od ratnog zločina nad radnicima RTS-a

uns-logo-2-300x116_1Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se 23. aprila u 02.06 sati navršava 17 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a. Bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smeju biti vojni cilj.

Za ovaj ratni zločin do sada je jedino odgovarao tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji je izdržao kaznu zatvora od deset godina jer nije preduzeo mere da se zaposleni RTS-a zaštite i evakuišu nakon pretnji da će zgrada biti bombardovana.

UNS ističe da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS podseća da je Evropska federacija novinara (EFJ) na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

UNS podržava i ceni dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika.

UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka da promeni odluku i na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a.

Pres služba UNS-a

Ostale vesti

back-to-top