56. biciklistička trka kroz Srbiju

Postavljeno: 19.06.2016

tks-1-ivan-stevic-na-otvara

Ivan Stević na otvaranju trke

Vest dana sa 56. trke „Kroz Srbiju“ nije pobeda Italijana Filipa Fortina u prvoj etapi od Beograda do Loznice već pad na oko 3,5 km do cilja veće grupe vozača u kome je srpski olimpijac, dvostruki pobednik ove trke (2011. i 2013.) Ivan Stević (Partizan Start Vaks, Beograd) polomio ključnu kost i rebro. Lekarski tim klinike Anlave prebacio ga je u bolnicu i sportski direktor trke Dušan Banović je  rekao:

Stević je brzo zbrinut, snimljene su  i sanirane povrede koje su došle u zao čas i sugurno će znatno poremetiti njegov program priprema za OI u Riju kome  je bio izuzetno posvećen.

Pad se zbio posle kružnog toka na prilazu Loznici. Prvi se našao na asfaltu turski bicikista, a potom je pala i poveća grupa u kojoj su, između ostalih bili vozač CCN Metalca iz Kraljeva Dejan Marić i OBK Beograda Marko Stanković.  Sudijski kolegijum  nije dodelio vreme pobednika popadalim biciklistima (pad je bio na više od tri km do cilja) i to je najviše pogodilo mladog vozača kraljevačkog kluba  Dušana Rajovića koji je zbog pada zaostao, a mogao je da bude visoko u generalnom plasmanu pošto je za pobede na dva prolazna cilja u Umki i kod TENT-a u Obrenovcu osvojio po tri sekunde bonifikacije.

tks-1-fortin-pobedjuje

Italijan Fortini pobeđuje u prvoj etapi

Sprint onih koji su izbegli pad odlučio je pobednika pred preko  hiljadu Lozničana. Fortini, član italijanske ekipe Europa Ovini slavio je  posle 3:20,12 časova stazi od 144 km od Beograda, ispred Italijana Matea Malucelija  (Unieuro Viler Trevinjani) i turskog biciklista Ahmeta Orkena (Konja). Poljak Konrad Tomasiek iz Start Vaks Partizana stigao je osmi, a najbolje plasirani srpski vozač je bio na 18. mestu Nikola Kozomara (CCN Metac) svi u vremenu pobednika.

tks-1-rajovic

Dušan Rajović

Jedini brdski cilj u etapi na Tekerišu dobio je Aleks Turin  (Italija, Unieuro Viler Trevinjani) koji je poneo i plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve. Zelena za prolazne ciljeve Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Fortinu, dok je belu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio Hrvat u azerebejdžanskoj ekipi Sinerdži Baku Josip Rumac. Tačkastu majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta u drugoj etapi poneće  Dušan Rajović (CCN Metalac).

Fortin je ove godine pobedio u drugom deleu trke Beograd – Banjaluka i na Velikoj nagradi Adria mobil u Sloveniji.

tks-1-postolje-3

Trofeje je uručivao Dejan Stalović pomoćnik gradonačelnika Loznice sa saradnicima. Istakao je da je Loznica četvrti put dočekala najbolje bicikliste i pozvao karavan u goste i iduće godine. Majice su oblačili i  Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, koji se na konferenciji za novinare zahvalio Gradu Loznici na izuzetnom prijemu kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

tksd-1-konferencija-za-novi

Konferencija za novinare u Loznici

Fortin je u drugoj etapi u sredu 15. juna dugoj 106 km od  Bajine Bašte do Pribojske banje nosio žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu MP „Bio rič lajf“. Za pobedu u etapi pripao mu je i ručni sat zvaničnog merioca vremena Festine.

Rajović sedmi u Pribojskoj banji

tks-2-rajovic

Dušan Rajović

Georgijev je bio brži  za  šest sekundi od drugoplasiranog  Italijana Aleksa Turina (Unieuro Viler Trevinjani) i trećeplasiranog Hrvata  Matije Kvasine koji vozi  za azarbejdžanskui ekipu Sinerdži Baku. U vremenu  Turina stigla su četvorica biciklista. Georgijev im je odmakao  na pet kilometra od cilja. Petorka se izdvojila posle starta i složno je vozila preko Tare i Zlatibora gde je brdski cilj prve kategorije dobio Matija Kvasina, a druga dva,  druge i treće kategorije  Stefan Hristov (Bugarska, Brisaspor- Turska), odnosno Aleks Turin. Na  Zlatiboru imala je  u jednom trenutku  tri minuta prednosti, da bi se na 25 km do završetka etape prednost pala na minut i po.  Prolazni cilj u Kokinom Bordu dobio je  Bugarin Mihajlov (nacionalni tim).Dušan Rajović, mladi biciklista kraljevačkog CCN Metalca osvojio je sedmo mesto u drugoj etapi 56. trke „Kroz Srbiju“. Na cilju u Pribojskoj banji posle 106 km vožnje od Bajine Bašte (karavan se prebacio iz Banje Koviljače gde je bio cilj prve etape) imao je zaostatak od 26 sekundi iza pobednika bugarskog bicikliste  u turskoj ekipi Brisaspor, Georgija Georgijeva koji je  tešku stazu preko Tare i Zlatibora prešao za 2:52,48 časova. U  vremenu  Rajovića na 14. mesto plasirao se Miloš Borisavljević (CCN Metalac)  dok je 17. bio Marko Danilović iz čačanskog Borca.

Pribojskoj banji posle 106 km vožnje od Bajine Bašte (karavan se prebacio iz Banje Koviljače gde je bio cilj prve etape) imao je zaostatak od 26 sekundi iza pobednika bugarskog bicikliste  u turskoj ekipi Brisaspor, Georgija Georgijeva koji je  tešku stazu preko Tare i Zlatibora prešao za 2:52,48 časova. U  vremenu  Rajovića na 14. mesto plasirao se Miloš Borisavljević (CCN Metalac)  dok je 17. bio Marko Danilović iz čačanskog Borca.

Etapa je bila veoma naporna, rano smo pobegli i plašio sam se da nas grupa ne dostigne, ali su suvozači iz moje ekipe odlično kontrolisali  situaciju – rekao je novi vlasnik žute majice Turin – Mnogo nam je  otežavao jak vetar i to na usponima. Ništa još nije gotovo i sutra je veoma interesantna etapa…

Dušan Banović sportski direktor trke je čestitao biciklistima na veoma borbenoj vožnji preko dva teška brda i podvukao je:

–  Trka je još otvorena, i sutra je zahtevna etapa od Pribojske banje do Novog Pazara od 123 km, a posebno će  biti teška četvrta od skoro 200 kilometra od Novog Pazara do Soko banje.

Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, se na konferenciji za novinare zahvalio Goranu Rekoviću i njegovim saradnicima na izvarednom prijemu u Pribojskoj banji, kao i na podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, JP Putevi Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije.

tks-pribojska-banja-1

Pobedničko postolje u Pribojskoj banji

U generalanom plasmanu žutu majcu MP „Bio rič lajf“ preuzeo je od Italijana Fotina  Aleks Turin u vremenu 6:12,58 časova.  Drugi je Metija Kvasina sa 6:13,01 časova .Treće mesto sa 6:13,03 časova drži Bugarin Nikolaj Mihajlov. Najbolji plasman od srpskih vozača ima Nikola Kozomara na 19. mestu sa 6:13,26 časova. Marko Danilović je na 24. mestu, Nebojša Jovanović koji vozi za Kuvajt na 25. a  Stefan Stefanović iz Borca na 26 mestu – svi u vremenu Kozomare.

Plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve poneo je Kvasina. Zelena za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pripala je Georgijevu, dok je vlasnik bele majice MTS Srbije Matijas Viel (Italija, Unieuro Viler Treviđani). Tačkastu majicu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta  pripala je Turinu.

etapa-4-sampanjac

Pobednički šampanjac

Crvene majice  Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu pripale su azerbejdžanskom  timu Sinerdži Baku.

Na počasnoj bini nagrade su uručivali  Goran Reković predsednik Organizacionog odbora etapnog mesta Pribojska banja sa saradnicima, predsednik BSS Branko Banović, sportski direktor Dušana Banović i Ljubomir Živanović, predsednik organizacije trke. Pobednik etape  Gorgijev dobio je sat Festine, zvaničnog merioca vremena.

Za deseto učešće na trci, organizatori su  ručnim časovnikom Festina nagradili snimatelja ekipe RTS Gorana Marjanovića koji sa motora beleži iz dana u dan najuzbudljivije momente trke.

Stefanović 15. u Novom Pazaru

Biciklista čačanskog Borca Stefan Stefanović zauzeo je 15. mesto u trećoj etapi 65. trke „Kroz Srbiju“ od  Priboja do Novog Pazara (124 km)  i bio je najbolje plasirani biciklista iz Srbije sa  2,31 minuta zaostatka za pobednikom slovenačkim internacionalcem u dresu azerbejdžanske ekipe Sinerdži Baku Matejem Mugerlijim koji je stazu prešao za 3:09,09 časova.

Na 21. mesto plasirao se Dejan Marić (CCN Metalac Kraljevo) sa 4,36  minuta slabijim vremenom dok je 22. bio Dušan Kalaba iz Partizan Strat Vaksa (Beograd).

 

tds-3-mugerli

Mateja Mugerli

Mugerli je na cilj stigao solo sa 2,19 minuta boljim vremenom od drugoplasiranog Aleksa Turina (Italija Unieuro Viler Treviđani), do ove etape vlasnika žute majice. Treći je završio Austrijanac iz Tirola Klemen Franhauzer, koji je i tragičar etape jer je u finišu, posle bega sa Mugerlijem od skoro 100 kilometra, pao ali je uspeo da se vrati u trku i popne i na pobedničko postolje.

Svi su očekivali da, do ove etape drugoplasirani Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) bude taj koji će krenuti u beg  kako bi eventualnim dobrim plasmanom „zatvorio“ trku, ali je umestop njega iz sjajnog tima iz Azerbejdžana „iskočio“  Mugerli, do ove etape sedmi u generalnom plasmanu sa 25 sekundi zaostatka za Turinom:

Nisam očekivao da moj beg sa Frankahuzerom bude uspešan, jer je dugo trajao, skoro celu etapu  – rekao je Mugerli – Krenuli su „skokovi“ od samog starta, posle nekoliko pokušaja mi smo se izdvojili i složno radili, imali smo tri minuta prednosti kod Sjenice i iskreno mi je žao što je  Austrijanac pao u finišu jer je zaslužio da zajedno dođemo na cilj.

Turin je istakao da nije verovao da će izgubiti majicu, iako je etapa preko Zlatara bila dosta teška:

Čestitam Mugerliju u Franhauzeru na sjajnom begu, moja ekipa je probala da ih ulovi, ali nismo mogli.

Austrijanac Frankhauzer je ovao opisao pad u završnici:

Posle uspona  na nekoliko kilometra pre cilja, došao je spust, vozili smo 70 km na čas, nisam video šljunak na putu, proklizao sam i pao.

Prolazne ciljeve u Novoj Varoši i Sjenici dobio je Mugerli i zaradio dva puta po tri sekunde bonifikacije. Oba brdska cilja, kod hotela Panorama i kod Šumarskog doma na Zlataru osvojio je Klemens Frankhauzer.

U generalnom plasmanu došlo je do promene, žutu majicu MP „Bio rič lajf“ preuzeo je Matej Mugerli (Sinerdži Baku Azerbejdžan) u vremenu 9:22,9 časova i sada ima  2,12 minuta bolje vreme od Turina (Italija, Unieuro Viler Treviđani)  na drugoj poziciji. Na trećem mestu sa 2,22 minuta slabijim vremenom  je Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku).

etapa-4-stefanovic

Stefan Stefanović

Najbolje plasirani srpski biciklista u generalnom poretku je Stefan Stefanović (Borac) na 13. mestu sa 2,47 minuta zaostatka,  dok je Nikola Kozomara (CCN Metalac) na 25. poziciji sa 4,08 minuta slabijim vremenom. Marko Danilović iz Borca je 27.  dok je Nebojša Jovanović (Kuvajt) 28. obojica u vremenu Kozomare.

Plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve osvojio je Mateja Kvasina. Mugerli uz žutu, ima i zelenu za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i tačkastu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta. Belu majicu MTS Srbije za najboljeg mladog vozača osvojio je Denis Paulus (Austrija, Tirol).

Crvene majice  Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu sačuvao je azerbejdžanski  tim Sinerdži Baku. Nabolje plasirana srpska ekipa u  konkurenciji 21 selekcije je čačanski Borac na osmom mestu.

tks-3-hasonovic-i-mugerli

Hasanović i Mugerli na pobedničkom postolju

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac sa saradnicima uručio je, na počasnoj bini pred više hiljada građana ovog biciklistikog grada, trofeje i priznanja najboljima u etapi i u generalnom plasmanu. Majice su oblačili i Branko Banović predsednik BSS, Dušan Banović sportski direktor trke i Ljubomir Živanović direktor organizacije trke, Saša Gajičić dvostruki pobednik trke i generalni sekretar BSS, kao i proslavljeni srpski biciklista Novopazarac Esad Hasnović koji je na najprestižnijoj našoj manifestaciji svojevremeno nosio i žutu majicu, a sa Mugerlijem se peo i na pobedničko postolje.

tds-3-hukic-2

Hazbija Hukić prima priznanje

Grad Novi Pazar i Biciklistički savez Srbije uručili su posebne zahvalnice Hazbiji Hukiću istaknutom biciklisti i biciklističkom radniku iz Novog Pazara koji je  ove godine, kao takmičar i trener 40. put na trci „Kroz Srbiju“. Pripao mu je i ručni časovnik, dar Festine, koji inače dobijaju i pobednici etapa. Dva dečija bicikla Branko Banović, predsednik BS Srbije uručio je dejčijoj ustanovi Mladost iz Novog Pazara.

Četvrta etapa, najduža na trci, vožena je u petak 17. juna od Novog Pazara do Sokobanje od 170 km.

Marko Danilović drugi u Sokobanji

Marko Danilović, mladi biciklista čačanskog Borca osvojio je drugo mesto u četvrtoj, najdužoj, etapi na 56. trci „Kroz Srbiju“ od Novog Pazara do Sokobanje (191,4 km). U samom finišu, pretekao ga je za tri sekunde beloruski biciklista Konstantin Klimianko (Minsk) koji je stazu prešao za 4:38,18 časova (prosek 41,2 km na čas). Treći je stigao Belorus Serhi Papok (Minsk) na čelu velike grupe sa 20 sekundi zaostatka.

etapa-4-danilovic-u-akciji-

Marko Danilović

Na šesto mesto plasirao se mladi Dušan Rajović iz CCN Metalca, 12. je bio Dušan Kalaba iz Partizana, dok je 21. bio Marko Stanković iz OBK Beograda, svi u vremenu trećeplasiranog.

U generalnom plasmanu, prvo mesto sačuvao je Slovenac Matej Mugerli (Sinerdži Baku, Azerbejdžan) u vremenu 14:00,47 časova. Drugi je Italijan Aleks Turin (Unieuro Viler Treviđani), sa 2,12 minuta slabijim vremenom, dok je treći Matija Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku) sa 2,22 minuta zaostatka. Stefan Stefanović (Borac) je najbolje plasirani srpski takmičar na 12. mestu sa 2,47 minuta zaostaka. Marko Danilović (Borac) se, zahvaljujići bonifikacijama  za drugo mesto u etapi i na dva prolazna cilja, sa 27. mesta popeo na 17.  i ima 4,41 minuta zaostatka.

etapa-4-danilovic-i-zekavic

Danilović i Zekavica potražili osveženje u fontani

Od starta su pobegli Marko Danilović (Borac), Nikola Kozomara (CCN Metalac), Konstantin Klimianko (Belorusija), Daniel Krista (Rumunija) i Mađar Loki, koji je kasnije otpao, i kvartet je složno grabio ka cilju. Kozomara je osvojio oba prolazna cilja, Jošanička banja i Kruševac, Danilović je bio drugi i dobili su šest, odnosno četiri sekunde bonifikacije.  Klimianko je pobedio oba brdska cilja na obroncima Kopaonika. Kod Jošaničke banje imali su 3,30 minuta prednosti.  Grupa ih je na prelasku autoputa ka Nišu na oko 30 km od Sokobanje počela da sustiže i tada je počela nesloga u kvartetu.

tds-3-stefaonovic-u-etapi

Stefanović u etapi

Klimianko je sa Danilovićem, posle nekoliko „skokova“ pobegao Kozomari i Rumunu, koji su neočekivano počeli da se „svađaju“ i deblji kraj izvukao je – Kozomara koji je  pao posle kontakta sa Kristinim biciklom, dok je Rumun nastavio bezuspešno poteru za odbeglim dvojcem da bi ga kasnije „progutala“ grupa… U grupi se, takođe,  našao i Kozomara koji je nesportski reagovao i naočigled drugih vozača, u završnici etape, oborio Kristu sa bicikla. Sudijski kolegijum ga je diskvalifikovao sa trke.

Na cilju kroz špalir posetilaca Sokobanje, Klimianko je bio brži od Danilovića, dok je Serhi Papok (Belorusija, Minsk) na trećem mestu  odsprintao veliku grupu biciklista.

Naš četvorica smo bili u begu skoro 150 kilometra – pričao je Danilović posle cilja –  Na oko 15 kilometra do Sokobanje, na jednom „kupseru“ pobegli smo  Belorus i ja, ali je grupa pojačala tempo i malo je nedostajalo da nas ulove. Belorus mi je pobegao u  završnici, nisam imao snage da mu pariram, etapa je bila teška i zbog dužine, ali i zbog velike vrućine

etapa-4-Dostanic

Dragan Dostanić sa biciklistima BK Borac

Vođa čačanskog Borca, nekadašnji reprezentativac Dragan Dostanić je na startu u Novom Pazaru, prognozirao postolje za vozača Borca, a  iz autombila je posavetovao Danilovića u ključnom trenutku kada je sa Belorusom „dodao gas“. Na cilju u Sokobanji bio je prezadovoljan:

Ostvarili smo ono što smo planirali. Danilović je  obavio sjajan posao. Nije bilo jedino svežine u sprintu, ali to je razumljivo, vrućina je bila ubitačna

Žutu majicu MP „Bio rič lajf sačuvao je Slovenac u azerbedžanskoj ekipi Sinerdži Baku Matej Mugerli stigavši 18. U narednim vrelim danima biće mu  „vrućina“ u tri majice jer, ima i zelenu za najboljeg po bodovima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i tačkastu za najborbenijeg vozača („Trofej Bora Ivković“) Ministarstva omladine i sporta.

Etapa je bila naporna, najveći neprijatelj bila je vrućina. Cilj je bio da sačuvamo žutu majicu i nismo jurili odbegle jer me nisu ugrožavali – rekao je Mugerli.

etapa-4-najbolji-2

Pobedničko postolje u Sokobanji

Plavu majicu MUP Srbije za brdske ciljeve sačuvao je Mateja Kvasina (Hrvatska, Sinerdži Baku):

Sada je osnovni zadatak naše ekipe da u naredne dve etape sačuvamo Mugerliju žutu majicu, a sve ostalo nije važno

Belu majicu MTS Srbije za najboljeg mladog vozača zadržao je  je Denis Paulus (Austrija, Tirol).

Crvene majice  Turističke organizacije Srbije za najbolju ekipu sačuvao je azerbejdžanski  tim Sinerdži Baku. Nabolje plasirana srpska ekipa u  konkurenciji 21 selekcije je čačanski Borac na osmom mestu.

etapa-4-svi-SB

Daniloviću je pripala nagrada TO Sokobanje za najboljeg srpskog biciklistu u etapi, dok je drugi čačanski biciklista Stefan Stefanović dobio istu nagradu za  najboljeg u generalnom plasmanu (12. mesto). Trofeje i nagrade su na počasnoj bini uručivali Ljubinko Milenković ispred Turističke organizacije Sokobanje, Dragan Ćirić ispred Sekretrijata za sport i omladinu Beograda, Branko Banović predsednik BS Srbije, Ljubomir Živanović predsednik organizacije trke, Dušan Banović sporski direktor trke i Ranato Turosi, dragi gost iz Italije, veliki prijatelj srpskog biciklizma.

Peta etapa od Sokobanje do Vrnjačke Banje od 117 km. vozi se danas.

Info centar TKS

Ostale vesti

back-to-top