Круна – иницијатива за обнову Лазаревог града

Postavljeno: 08.12.2015

Народни музеј Крушевац „убележио“ још једну успешну годину

Народни музеј Крушевац ове године имао је неколико значајних изложбених поставки, а недавно је покренуо и иницијативу за обнову Лазаревог града, заједно са Епархијом крушевачком СПЦ, а уз подршку Града Крушевца

– Обнова Лазаревог града је капитални пројекат за садашњу, али будуће генерације Крушевљана и Србије у целини, чија је престоница био Крушевац у средњем веку, пре и после Косовског боја. Желимо да ова иницијатива прерасте у државни пројекат Србије и да се укључе и друге бројне установе, институције, организације и појединци – каже Горан Васић, директор Народног музеја.

За почетак је, објашњава он, планирано формирање Фонда за обнову Лазаревог града, који ће сакупљати средства искључиво за ту намену. У складу са пристизањем средстава започели би радови на рестаурацији и реконструкцији старе српске престонице и то по систему корак по корак.

Иначе, Народни музеј ову, 2015. годину испраћа као једну од успешнијих. У великој Сали Музеја реализоване су две изложбе: изложба слика са Ликовне колоније „Видовданска виђења“, на којој је учествовало 10 сликара и 14-торо деце у оквиру дечијег програма „Биберче“, и изложба „Историја Корејске културе“, заједно са Амбасадом Републике Јужне Кореје, а руководилац овог пројекта био је др Љубиша Васиљевић. У Кући Симића, у сарадњи са Народним музејом из Краљева, била је изложба „Нушић између Крушевца и Краљева“, а реализован је и  самостални пројекат „То су били сватови“ о свадбарским обичајима у Крушевачком крају. Уметничка галерија је приредила изложбу слика Богдана Доброте, а одржана је и традиционална Октобарска изложба 55. по реду, која је годину дана старија од чувене београдске. Изложба Легата Стевана и Станислава Биничког гостовала је у Републици Срској (Бијељина, Вишеград, Фоча) и изазвала пажњу посетилаца. За овогодишњу „Жупску бербу“ у Александровцу, а поводом сто година Великог рата, организована је пригодна изложба, а приказана је и изложба о 12. пуку „Цар Лазар“.

На конкурсу Министарства културе и информисања Народни музеј је добио 5,5 милиона динара, од којих је највећи део искоришћен за уређење сталне поставке и за наставак археолошких истраживања на локалитету Бедем – Маскаре и локацији   Укоса, код Сталаћа, на Мојсињским планинама.

– Добили смо пројекат за Градску галерију „Препознавање“, три године за редом, а реализује се у сарадњи са другим галеријама у земљи и иностраству. Успешно је завршен пројеката „штампање публикације Обичаји и обреди у Крушевачком крају“. У току је изложба и представљање публикације „Културно наслеђе Косова и Метохије“ коју реализујемо заједно са Народним музејом из Приштине и Етнографским музејом из Београда, а у Кући Симића спремамо изложбу „Срећан рођендан“ – најављује Горан Васић, директор Музеја.

У наредној години Народни музеј ће конкурисати за обезбеђење финансијских средстава за реконструкцију крова зграде Слободишта који прокишњава, како би се сачувала стална поставка у спомен стрељаним родољубима у Другом светском рату, и за реконструкцију уметничких атељеа и стварање услова за њихово коришћење у улици Мајке Југовића. Музеј издаје и часопис „Крушевачки зборник“, који  излази сваке друге године и увек доноси актуелне прилоге из историје и културе Крушевачког краја.

Ж. Миленковић

Ostale vesti

back-to-top