PROJEKAT: Najstarija i najbrojnija

Postavljeno: 08.12.2015

Prva mesna zajednica

Smešteno dovoljno blizu, a istovremeno dovoljno daleko od centra područje ove  mesne zajednice idealno je za porodice sa malom decom. Njene stanovnike muče komunalni problemi slični kao i u drugim delovima grada, poneka neasfaltirana ulica, pregorela ulična sijalica. Nepostojanje formiranih skupština stanara u zgradama nadležni u Mesnoj zajednici navode kao jedan od problema, koji bi trebalo da bude rešen uskoro, donošenjem zakona

Prva mesna zajednica, kako joj ime kaže, osnovana je kao prva u Kruševcu, davne 1964. godine, a prva je i po broju stanovnika koji žive na njenoj teritoriji, više od 18 hiljada. Od drugih mesnih zajednica se razlikuje i po tome što u njenom Savetu većinu čine žene, šest ih je u jedanaestočlanom telu.

– Ovde žene odlučuju – potvrđuju novinarsku konstataciju, kroz šalu, Dragana Ivanković, predsednica Saveta i Snežana Blažić, sekretarka Prve mesne zajednice.

Podsećaju da je ta mesna zajednica godinama nosila ime Dragomir Gajić, po ulici u kojoj joj je sedište. Osim te ulice obuhvata i deo Trga Kosturnice, jednu stranu Hajduk Veljkove, deo oko Rubinove kule, potom Vece Korčagina do crkve na Rasini, dok južnu granicu čini ulica Kneza Miloša.

– Na području mesne zajednice nalazi se jedna osnovna škola, tri vrtića – Pčelica, Labud i Zvončica, crkva Pokrova presvete Bogorodice, tu je Nova pijaca, imamo zdravstvenu ambulantu, velemarket DIS. Na našem području je i Centar za osobe sa invaliditetom – nabraja najbitnije institucije Dragana Ivanković, predsednica Saveta.

ASFALTIRANJE ULICA – PRIORITET

Govoreći o tome šta prioritetno treba uraditi Ivankovićka podseća da je Prva mesna zajednica infrastrukturno prilično uređena, ali da je asfaltiranje nekoliko ulica ono što najpre treba uraditi.

Uskoro bi trebalo da se rade Draguška i Jošanička, dok su Gajtanska, Radanska i Johana Pristela planirane za narednu godinu. Ovih pet ulica nalazi se na potezu prema Rasini, odnosno crkvi Pokrova presvete Bogorodice. Osim njih neasfaltirane su i ulice Bose Cvetić, Rade Gavrilović, 12. pešadijski put i Jovana Erića.

Među prioritetima je i osvetljavanje dela ulice Kraljevića Marka, koji je praktično sokak koji deca i sugrađani koriste kao prečicu.

– Napisali smo nadležnima zahtev da se tu pojača ulična rasveta, ako je moguće i očekujemo pozitivan odgovor – navodi predsednica Saveta.

U ovoj mesnoj zajednici kažu da dosta problema ima u stambenim zgradama, jer nisu formirane Skupštine stanara.

– Savet je organizovao sastanke na kojima su pravnici predsednicima kućnih saveta objašnjavali koji je put da se formira Skupština stanara, da se izabere predsednik i da zgrada ima status pravnog lica. Međutim, malo stambenih zgrada je to zaista uradilo, prema našim informacijama svega nekoliko – navodi Snežana Blažić, koja je kao sekretarka te mesne zajednice u stalnoj komunikaciji sa sugrađanima.

Da će komunikacija sa stanarima zgrada biti znatno lakša nakon usvajanja zakona koji to reguliše očekuje predsednica Saveta ove MZ.

– Kada  svi budu morali da formiraju skupštine stanara, biće nam lakša komunikacija jer će se imenom i prezimenog znati ko je odgovororan za tu zgradu. Biće nam mnogo lakše jer će se brinuti o sređivanju zgrade, a takođe ćemo znati kako da pomognemo – objasnila je ona.

U zgradama na području te mesne zajednice, kako navode naše sagovornice, trenutno ima problema poput nesređenih ili zapuštenih podruma, neokrečenih ulaza, krovovi na pojedinim zgradama nisu sanirani kako treba.

– Neretko stanari neće da pomognu onima koji su u potkrovlju, a krov prokišnjava, ali su mesnoj zajednici u tim situacijama vezane ruke – napominju one.

Konstatuju i da su stanari poprilično nezainteresovani i što se tiče uređenja prostora oko zgrada misleći da je to obaveza nekih drugih struktura.

ŠTA JE URAĐENO?

Sumirajuću urađeno u Prvoj mesnoj zajednici navode sređivanje prostora oko Osnovne škole „Nada Popović“, odnosno popravku ulice Lomničke borbe i uređivanje trotoara, postavljanje ležećih policajaca i zaštitne ograde. Takođe je urađen trotoar i poravljen asfalt u delu ulice Kraljevića Marka koji prolazi pored škole. U Bulevaru Nikole Pašića (Radovana Miloševića), ranije su urađene četiri trake i stavljena je ograda da deca ne mogu da pretrčavaju.

U ovoj mesnoj zajednici su posebno ponosni na dvodnevne Svečanosti pokrovske crkve, održane krajem septembra, koje su uradili u saradnji sa crkvom. U četiri programa bilo je više od 200 učesnika. Planiraju da ta manifestacija postane tradicionalna.

– Održana su četiri programa. Na likovnoj koloniji su učestvovali profesori likovnog iz škola koje gravitiraju crkvi zajedno sa talentovanim đacima. Uveče je odigrana predstava“Žene srpskih vladara“, koju su pripremile profesorke i profesori OŠ „Jovan Popović“. Narednog dana održana je prodajna izložba urađenog na koloniji, ulična bojanka za decu. Okupili smo i predstavnike desetak etno udruženja. U Kruševačkom pozorištu je održana duhovna akademija – podsetila je Ivankovićka.

Napomenula je da su u organizaciji pomogli Turistička organizacija i Kulturni centar, te brojna privatna preduzeća, pekare, marketi, poslastičarnice, koji su donirali slani i slatki program.

Prva mesna zajednica je u saradnji sa OŠ „Nada Popović“ pokrenula i akciju prikupljanja pet ambalaže. Cilj je da se obezbedi novac za uređivanje prostora ispred škole, akcija stalno traje. Mesna zajednica je pozvala sugrađane da su uključe, a želja je da se kod svih razvija svest o zaštiti životne sredine.

BRIGA O STARIMA

U Prvoj mesnoj zajednici formirana je Komisija za socijalna pitanja koja treba da utvrdi kome je ta pomoć potrebna. Prema trenutnim podacima na njenom području ima 15-tak starijih osoba koje žive same. Preko flajera koji su zalepljeni na prometnim mestima MZ je pozvala sugrađane da se jave i dostave podatke ukoliko znaju da neko stariji u njihovom okruženju živi sam.

– Stariji sugrađani koji žive sami znaju da  mogu da nas pozovu kada im je potrebna neka pomoć, povremeno ih obiđemo, takođe delimo pakete koje dobijemo od Crvenog krsta – objašnjava Blažićka.

U ovoj mesnoj zajednici je jedan od četiri punkta na kojima se svakodnevno deli obork iz Narodne kuhinje. Na spisku se nalazi 140 lica, dok je 20-tak na čekanju. Oni dobijaju obrok ukoliko se neko od onih sa spiska ne pojavi. Ručak se ipak raspodeli među svima.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top