Srpski prozaisti van matice

Postavljeno: 08.12.2015

Sa književnih susreta „Savremena srpska proza“ u Trsteniku

U Trsteniku su 32. put za redom održani Književni susreti „Savremena srpska proza“, u organizaciji Narodne biblioteke „Jefimija“ i uz podršku Opštine Trstenik i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Manifestacija je započeta Književnim časom poznatog srpskog književnika Draga Kekanovića, koji živi i stvara u Hrvatskoj, za učenike Gimnazije „Vuk Karadžić, a nastavljena okruglim stolom „Srpski prozaisti van matice“

Pod predsedništvom profesora dr Marka Nedića na Okruglom stolu „Srpski prozaisti van matice“ govorili su: dr Marko Nedić, Mileta Aćimović Ivkov, prof. dr Miodrag Radović, David Kecman, Želidrag Nikčević, Mirko Vuković, dr Miodrag Maticki, Drago Kekanović i drugi. O knjizi „Komparativni kvartet“ istaknutog profesora dr Miodraga Radovića, rodom iz Opštine Trstenik, nadahnuto je govorio Miloš Petrović, poznati književni kritičar. Posle široke rasprave brojnih učesnika održana je i tribina o književnom stvaralaštvu Draga Kekanovića.

Drago Kekanović (Bratuljevci,Slavonska Požega, 1947), školovao se u Požegi i Osijeku, a u Zagrebu je diplomirao na Filozofskom fakultetu, grupe Jugoslavenski jezici i književnost i Komparativna književnost. Jedan je od najistaknutijih srpskih pisaca koji već više od četri decenije deluje u Hrvatskoj. Pripovedač, romanopisac, dramski pisac i neosporni intelektualac (tematski opseg njegove proze vezan je za prostor zavičajne Slavonije i Zagreb, u najvećem delu reflektira sudbinu srpskih, ali i hrvatskih protagonista u drugoj polovini 20. veka).

Do sada je objavio knjige proze: „Večera na verandi“, priče, izdavač Naprijed, Zagreb, 1975. „Ledena šuma i druge kratke priče“, ( CDD, Zagreb, 1975.) „Potomak sjena“, roman, (Naprijed, Zagreb, 1978.) „Zaglada“, priče, na poljskom, (Krakonj, 1985.) „Ivanjska noć“, roman, (BIGZ, Beograd, 1985.) „Panonski diptih“, dve pripovetke, (August Cesarec, Zagreb, 1989.), dva romana: „Riblja staza“ i Američki sladoled“, u izdanju kuće Kairos, Sremski Karlovci, 1997 i 1998., „Na nebu i druge priče“, takođe u izdanju Kairosa 2002. („Savršena dadilja“, „Pupuljci za rajske ptice“, „Svuda dalje sam bio ja“, „Đela, žena sa rupom na glavi“, „Pastuv na kraju priče“, „Na nebu“, „Nedodirljivost“, „Pastorala 2000.“, „Za darove ima vremena“) i „Veprovo srce“, roman, koji je izdala Srpska književna zadruga Beograd, 2012.

Na Književnim susretima predstavljen je Zbornik radova sa prošlogodišnjih susreta, a novi će izaći iz štampe početkom 2016. godine. Inače, on se svake godine dostavlja, putem međunarodne razmene, reprezentativnim svetskim bibliotekama, slavističkim centrima i drugim kulturnim i prosvetnim institucijama i koristi se na katedrama za proučavanje srpske književnosti.

Živomir Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top