Život mladih sa roditeljima: Večita deca ili nešto drugo?

Postavljeno: 05.09.2022

Istraživanja pokazuju da u Srbiji skoro 60 odsto mladih od 25 do 34 godine živi sa roditeljima. Pitali smo ih da li tako žele ili ostaju jer nemaju mogućnosti da se osamostale?

Finansijska zavisnost od roditelja i strah od neizvesnosti koji nosi samostalan zivot, česti su razlozi zbog kojih mladi nerado napuštaju roditeljsko gnezdo. „Krivci“ su neretko i roditelji koji svojoj već odrasloj deci ugađaju tako što kuvaju, peru i čiste umesto njih, a čega se ovi nerado odriču. Neki, pak, ostaju u zajednici jer tako nalaže tradicija, a neki da bi umirili roditelje koji ne mogu da se pomire sa „praznim gnezdom“.

Razloga je puno, a ono što je interesantno, a što potvrđuju i brojna istraživanja, ali i anketa koju smo sproveli među mladim Kruševljanima i Kruševljankama, je da mladići radije ostaju, dok su devojke sklonije ranom osamostaljivanju.

Milan S. ima 26 godina i još uvek živi sa roditeljima.

– Nekako sam navikao da smo svi tu zajedno, a i finansijski mi je takođe lakše, jer mi plata nije baš zadovoljavajuća. Planiram da ostanem tu sve dok ne osnujem svoju porodicu, a možda i tada ne odem ako vidim da takva zajednica može da funkciniše – kaže on.

Stefan M. (25) ne razmišlja još uvek o osnivanju porodice, ali ni o odlasku iz roditeljskog doma:

– Meni je super ovako. Ustanem, baka mi već spremila doručak i skuvala kafu. Garderoba čista, opeglana. Moj jedini posao je da sredim svoju sobu, a kad ne stignem, majka to uradi umesto mene. Radim neke povremene poslove da imam za neke svoje lične troškove, a kad nemam para, tu je baka koja ima neki svoj štek koji čuva za mene. Ne vidim razloga zašto bih napuštao roditeljski dom i išao negde gde ću da se mučim i plus sa plaćam kiriju.

Da ne vidi ništa loše u tome što živi u kući svojih roditelja u kojoj ima dovoljno prostora za dve porodice, kaže Dušan N. :

– Kuća mojih roditelja je dovoljno prostrana da i moja žena i dete žive u njoj. Imamo svoj sprat, lepo se slažemo, delimo i kućne obaveze i troškove, takođe imamo i pomoć oko deteta. Mislim da bi plaćaje kirije bila potpuno suluda ideja, pored tolikog prostora koji imamo u kući.

Ipak, ima i onih koji i pored ugodnog života u roditeljskom domu, teže da se osamostale.

– Imam 23 godine i jos uvek živim sa roditeljima. Zaposlena sam, ali mi plata nije dovoljno velika da bih imala da izdvojim i za kiriju i za osnovne troškove. Stanovi su skupi, pa mi je iz tog razloga lakše što živim sa mojima. Lepo mi je sa njima, ali ću se sigurno odseliti onda kada finansijski budem bila u boljoj situaciji – kaže naša sagovornica.

Slično razmišlja i Milena R. (22):

– Studiram i živim sa roditeljima. S obzirom na to da nisam na budžetu, troškovi mi ne dozvoljavaju da izdvajam novac i za kiriju. U planu mi je da počnem da živim samostalno čim završim fakultet i zaposlim se.

Maja S. navodi da je oduvek imala podršku roditelja da treba da živi sama ukoliko to želi.

– Još od malena sam imala želju da se rano osamostalim i ne zavisim finansijski od roditelja, u čemu su me oni uvek i podržavali. Srednju školu sam pohođala u drugom gradu, tako da sam već tada počela da živim sama. Kao student, radila sam kako bih imala dodatne prihode. Smatram da mi je iz tih razloga, sada kada sam odrasla osoba, mnogo lakše da se snađem u životu i obaveze mi ne padaju teško, čak i kada nemam sa kim da ih podelim – objašnjava ona.

Da ima i onih koji dovoljno zarađuju za samostalni život, ali se ipak odlučuju da ostanu sa roditeljima, potvrdila nam je tridesetogodišnja sugrađanka.

– Imam samo majku i ne znam kako bi ona podnela da odem od nje. Na sve to i bolesna je, potrebna sam joj. Plata mi je solidna, imala bih novca za odvojeni život, ali uopšte ne razmišljam o tome. Sigurno je da je lepo kad se mlad čovek osamostali, ali ja eto ne mogu i ne smeta mi to – kaže J.O.

Tradiciju kasnog odvajanja od roditelja primenjuje i sugrađanin koji od desete godine živi u inostranstvu.

– Mojim prijateljima tamo je čudno što sa skoro 30 godina još uvek živim sa majkom i njenim drugim mužem. Čudno je i njemu, on nije naš, kod njih se deca rano osamostaljuju. Majka mu je rekla da on dobro zna da ona dolazi iz zemlje gde deca ostaju kod roditelja sve dok žele i da je ne tera da bira između mene i njega jer je jasno koga će u tom slučaju odabrati. Ona je zaćutao i nikad se više nije čudio – svedoči ovaj mladi čovek koji odmor provodi u rodnom Kruševcu.

J. Pavlović

Ostale vesti

back-to-top