Završen 12. Tin fest – Pobednička predstava “Porodične priče”

Postavljeno: 18.04.2019

Ovogodišnji Festival srednjoškolskog teatra publici je ponudio sedam festivalskih premijera, a titulu najbolje ponela je predstava “Porodične priče” koju su izveli učenici Medicinske škole. Dodeljeno je i devet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja

Za 12. Festival srednjoškolskog teatra pripremalo se šest kruševačkih srednjih škola i Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Učestvovalo je je oko 90 mladih glumaca, reditelja, tonaca, suflera, scenografa, šminkera, kostimografa, kao i profesora i pedagoga i drugih saradnika, a u publici sedelo više od tri hiljade gledalaca.

Festival je  svečano otvorila učenica Ekonomsko-trgovinske škole Nađa Milojković, pobednica gradskog takmičenja recitatora u kategoriji sednjoškolaca i predstavnica našeg okruga na republičkom takmičenju u besedništvu. U ime domaćina i organizatora, publiku i učesnike pozdravila je zamenica direktorke Kulturnog centra, Jelena Veljković.

Čast da otvori festivalsku sezonu pripala je Prvoj tehničkoj školi, čiji je dramski ansambl izveo predstavu  „O Mirjani i ovima oko nje“, prema komadu Ivora Martinića i u režiji profesora Ernesta Međedovića.

Usledila je, potom, Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Izvedena je monodrama Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović“. Režiju potpisuje profesorka Radmila Živković, a lik Tole tumači Marko Bugarski.

Politehnička škola  „Milutin Milanković“ predstavila se tekstom Slobodana Stojanovića „Ptic i ptica“ u režiji profesora Milanke Milosavljević-Milosavljević i Ivana Miladinovića, kruševačka Gimnazija odigrala je komad engleskog pisca Petera Šefera „Mračna komedija“, režiju potpisuju učenici Mirjana Nikolić i Vasilije Veljković, a Hemijsko-tehnološka škola odabrala je komad Aleksandra Popovića „Tamna je noć“ u režiji Dramske sekcije škole i profesorki Dragane Banjac i Jasmine Pavlović.

Medicinska škola Kruševac igrala je predstavu pod nazivom  „Porodične priče“, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji učenice Milice Srejić koja tumači i jedan od likova u predstavi, dok je  Ekonomsko-trgovinska škola izabrala čuveni komad Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“. Predstavu je režirala profesorka Dajana Cvetković Lazić.

Sedam festivalskih premijera ocenjivao je četrnaestočlani vršnjački, kao i stručni žiri koji su činili Predrag Milenković, diplomirani glumac i predsednik žirija i članovi: Jovan Ristić, diplomirani dramaturg i Sandra Maksimović, master profesorka srpskog jezika i književnosti.

Prema ocenama i jednog i drugog žirija, najbolju predstavu na Festivalu odigrao je ansambl Medicinske škole. On je odneo i specijalno priznanje za kolektivnu igru.

Drugo mesto pripalo je Ekonomsko trgovinskoj školi (predstava “Balkanski špijun”), a ova škola osvojila je i specijalno priznanje za zdrav scenski humor. Vršnjački žiri je drugim mestom nagradio Gimnaziju (Mračna komedija) i Ekonomsko trgovinsku (Balkanski špijun).

Treće mesto, prema odluci stručnog žirija, dele Hemijsko tehnološka škola sa predstavom “Tamna je noć” (to je i odluka vršnjačkog žirija), i Prva tehnička škola sa predstavom “O Mirjani i ovima oko nje”. Prva tehnička ponela je i specijalno priznanje za scensku realizaciju, a član njenog ansambla, Andrej Stojanović nagrađen je specijalnom nagradom za scenski nastrup.

Dodeljeno je devet ravnopravnih glumačkih nagrada, a njihovi laureati su Ognjen Obradović, Marko Bugarski, Sara Tomić, Nikola Ristić (HTŠ) i Nikola Ristić (ETŠ), Mihailo Trajković, Milica Srejić, Aleksa Antić i Nađa Vučković.

Ostale vesti

back-to-top