+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Završen 12. Tin fest – Pobednička predstava “Porodične priče”

Završen 12. Tin fest – Pobednička predstava “Porodične priče”

Ovogodišnji Festival srednjoškolskog teatra publici je ponudio sedam festivalskih premijera, a titulu najbolje ponela je predstava “Porodične priče” koju su izveli učenici Medicinske škole. Dodeljeno je i devet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja

Za 12. Festival srednjoškolskog teatra pripremalo se šest kruševačkih srednjih škola i Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Učestvovalo je je oko 90 mladih glumaca, reditelja, tonaca, suflera, scenografa, šminkera, kostimografa, kao i profesora i pedagoga i drugih saradnika, a u publici sedelo više od tri hiljade gledalaca.

Festival je  svečano otvorila učenica Ekonomsko-trgovinske škole Nađa Milojković, pobednica gradskog takmičenja recitatora u kategoriji sednjoškolaca i predstavnica našeg okruga na republičkom takmičenju u besedništvu. U ime domaćina i organizatora, publiku i učesnike pozdravila je zamenica direktorke Kulturnog centra, Jelena Veljković.

Čast da otvori festivalsku sezonu pripala je Prvoj tehničkoj školi, čiji je dramski ansambl izveo predstavu  „O Mirjani i ovima oko nje“, prema komadu Ivora Martinića i u režiji profesora Ernesta Međedovića.

Usledila je, potom, Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Izvedena je monodrama Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović“. Režiju potpisuje profesorka Radmila Živković, a lik Tole tumači Marko Bugarski.

Politehnička škola  „Milutin Milanković“ predstavila se tekstom Slobodana Stojanovića „Ptic i ptica“ u režiji profesora Milanke Milosavljević-Milosavljević i Ivana Miladinovića, kruševačka Gimnazija odigrala je komad engleskog pisca Petera Šefera „Mračna komedija“, režiju potpisuju učenici Mirjana Nikolić i Vasilije Veljković, a Hemijsko-tehnološka škola odabrala je komad Aleksandra Popovića „Tamna je noć“ u režiji Dramske sekcije škole i profesorki Dragane Banjac i Jasmine Pavlović.

Medicinska škola Kruševac igrala je predstavu pod nazivom  „Porodične priče“, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji učenice Milice Srejić koja tumači i jedan od likova u predstavi, dok je  Ekonomsko-trgovinska škola izabrala čuveni komad Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“. Predstavu je režirala profesorka Dajana Cvetković Lazić.

Sedam festivalskih premijera ocenjivao je četrnaestočlani vršnjački, kao i stručni žiri koji su činili Predrag Milenković, diplomirani glumac i predsednik žirija i članovi: Jovan Ristić, diplomirani dramaturg i Sandra Maksimović, master profesorka srpskog jezika i književnosti.

Prema ocenama i jednog i drugog žirija, najbolju predstavu na Festivalu odigrao je ansambl Medicinske škole. On je odneo i specijalno priznanje za kolektivnu igru.

Drugo mesto pripalo je Ekonomsko trgovinskoj školi (predstava “Balkanski špijun”), a ova škola osvojila je i specijalno priznanje za zdrav scenski humor. Vršnjački žiri je drugim mestom nagradio Gimnaziju (Mračna komedija) i Ekonomsko trgovinsku (Balkanski špijun).

Treće mesto, prema odluci stručnog žirija, dele Hemijsko tehnološka škola sa predstavom “Tamna je noć” (to je i odluka vršnjačkog žirija), i Prva tehnička škola sa predstavom “O Mirjani i ovima oko nje”. Prva tehnička ponela je i specijalno priznanje za scensku realizaciju, a član njenog ansambla, Andrej Stojanović nagrađen je specijalnom nagradom za scenski nastrup.

Dodeljeno je devet ravnopravnih glumačkih nagrada, a njihovi laureati su Ognjen Obradović, Marko Bugarski, Sara Tomić, Nikola Ristić (HTŠ) i Nikola Ristić (ETŠ), Mihailo Trajković, Milica Srejić, Aleksa Antić i Nađa Vučković.

Ovogodišnji Festival srednjoškolskog teatra publici je ponudio sedam festivalskih premijera, a titulu najbolje ponela je predstava “Porodične priče” koju su izveli učenici Medicinske škole. Dodeljeno je i devet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja Za 12. Festival srednjoškolskog teatra pripremalo se šest kruševačkih srednjih škola i Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Učestvovalo je je oko 90 mladih glumaca, reditelja, tonaca, suflera, scenografa, šminkera, kostimografa, kao i profesora i pedagoga i drugih saradnika, a u publici sedelo više od tri hiljade gledalaca. Festival je  svečano otvorila učenica Ekonomsko-trgovinske škole Nađa Milojković, pobednica gradskog takmičenja recitatora u kategoriji sednjoškolaca i predstavnica našeg…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Obnovljena inicijativa da se 24. maj proglasi Danom sećanja na majske proteste

U okviru kampanje “Pamtimo hrabri otpor žena” kojom održava sećanje na protest majki u Kruševcu 1999. godine, Udruženje žena “Peščanik” ...

Akcija „CIF ČISTI SRBIJU“ stigla u Kruševac

U velikoj prolećnoj akciji čišćenja koju kompanija „Unilever“ sprovodi već šestu godinu zaredom u gradovima širom Srbije, danas je očišćen ...

Kampanja radikala protiv izvršitelja nastavljena prikupljanjem potpisa

Srpska radikalna stranka danas je u celoj Srbiji pokrenula akciju prikupljanja potpisa za ukidanje javnih izvršitelja. Narednih dana u Kruševcu, ...

U Gimnaziji nastavljen štrajk upozorenja zbog filološkog odeljenja, najavljen protest

Profesori u Gimnaziji nisu danas držali prvi čas u prepodnevnoj smeni, čime je nastavljen juče započeti štrajk upozorenja. Sindikat Gimnazije ...

U Brusu zaplenjeno 2.750 paklica cigareta bez akcizne markice

Pripadnici bruske policije zaplenili su  2.750 paklica cigareta Merilin, bez akcizne markice, prilikom kontrole saobraćaja Policija je saopštila da je ...