+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » Završen 12. Tin fest – Pobednička predstava “Porodične priče”

Završen 12. Tin fest – Pobednička predstava “Porodične priče”

Ovogodišnji Festival srednjoškolskog teatra publici je ponudio sedam festivalskih premijera, a titulu najbolje ponela je predstava “Porodične priče” koju su izveli učenici Medicinske škole. Dodeljeno je i devet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja

Za 12. Festival srednjoškolskog teatra pripremalo se šest kruševačkih srednjih škola i Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Učestvovalo je je oko 90 mladih glumaca, reditelja, tonaca, suflera, scenografa, šminkera, kostimografa, kao i profesora i pedagoga i drugih saradnika, a u publici sedelo više od tri hiljade gledalaca.

Festival je  svečano otvorila učenica Ekonomsko-trgovinske škole Nađa Milojković, pobednica gradskog takmičenja recitatora u kategoriji sednjoškolaca i predstavnica našeg okruga na republičkom takmičenju u besedništvu. U ime domaćina i organizatora, publiku i učesnike pozdravila je zamenica direktorke Kulturnog centra, Jelena Veljković.

Čast da otvori festivalsku sezonu pripala je Prvoj tehničkoj školi, čiji je dramski ansambl izveo predstavu  „O Mirjani i ovima oko nje“, prema komadu Ivora Martinića i u režiji profesora Ernesta Međedovića.

Usledila je, potom, Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Izvedena je monodrama Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović“. Režiju potpisuje profesorka Radmila Živković, a lik Tole tumači Marko Bugarski.

Politehnička škola  „Milutin Milanković“ predstavila se tekstom Slobodana Stojanovića „Ptic i ptica“ u režiji profesora Milanke Milosavljević-Milosavljević i Ivana Miladinovića, kruševačka Gimnazija odigrala je komad engleskog pisca Petera Šefera „Mračna komedija“, režiju potpisuju učenici Mirjana Nikolić i Vasilije Veljković, a Hemijsko-tehnološka škola odabrala je komad Aleksandra Popovića „Tamna je noć“ u režiji Dramske sekcije škole i profesorki Dragane Banjac i Jasmine Pavlović.

Medicinska škola Kruševac igrala je predstavu pod nazivom  „Porodične priče“, po tekstu Biljane Srbljanović i u režiji učenice Milice Srejić koja tumači i jedan od likova u predstavi, dok je  Ekonomsko-trgovinska škola izabrala čuveni komad Dušana Kovačevića „Balkanski špijun“. Predstavu je režirala profesorka Dajana Cvetković Lazić.

Sedam festivalskih premijera ocenjivao je četrnaestočlani vršnjački, kao i stručni žiri koji su činili Predrag Milenković, diplomirani glumac i predsednik žirija i članovi: Jovan Ristić, diplomirani dramaturg i Sandra Maksimović, master profesorka srpskog jezika i književnosti.

Prema ocenama i jednog i drugog žirija, najbolju predstavu na Festivalu odigrao je ansambl Medicinske škole. On je odneo i specijalno priznanje za kolektivnu igru.

Drugo mesto pripalo je Ekonomsko trgovinskoj školi (predstava “Balkanski špijun”), a ova škola osvojila je i specijalno priznanje za zdrav scenski humor. Vršnjački žiri je drugim mestom nagradio Gimnaziju (Mračna komedija) i Ekonomsko trgovinsku (Balkanski špijun).

Treće mesto, prema odluci stručnog žirija, dele Hemijsko tehnološka škola sa predstavom “Tamna je noć” (to je i odluka vršnjačkog žirija), i Prva tehnička škola sa predstavom “O Mirjani i ovima oko nje”. Prva tehnička ponela je i specijalno priznanje za scensku realizaciju, a član njenog ansambla, Andrej Stojanović nagrađen je specijalnom nagradom za scenski nastrup.

Dodeljeno je devet ravnopravnih glumačkih nagrada, a njihovi laureati su Ognjen Obradović, Marko Bugarski, Sara Tomić, Nikola Ristić (HTŠ) i Nikola Ristić (ETŠ), Mihailo Trajković, Milica Srejić, Aleksa Antić i Nađa Vučković.

Ovogodišnji Festival srednjoškolskog teatra publici je ponudio sedam festivalskih premijera, a titulu najbolje ponela je predstava “Porodične priče” koju su izveli učenici Medicinske škole. Dodeljeno je i devet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja Za 12. Festival srednjoškolskog teatra pripremalo se šest kruševačkih srednjih škola i Dramska sekcija Vaspitno-popravnog doma Kruševac. Učestvovalo je je oko 90 mladih glumaca, reditelja, tonaca, suflera, scenografa, šminkera, kostimografa, kao i profesora i pedagoga i drugih saradnika, a u publici sedelo više od tri hiljade gledalaca. Festival je  svečano otvorila učenica Ekonomsko-trgovinske škole Nađa Milojković, pobednica gradskog takmičenja recitatora u kategoriji sednjoškolaca i predstavnica našeg…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Novi zakon doneo nova i veća ovlašćenja komunalnoj miliciji

Zakon o Komunalnoj  miliciji koji je Skupština Srbije usvojila prošle nedelje, pored promene naziva ove službe, predviđa i veća ovlašćenja ...

Promenljivo vreme teško podnose i zdravi i bolesni

Velika vlažnost vazduha i temperaturna razlika i od preko 20 stepeni tokom 24 sata  bitno utiču na zdravlje ljudi, pa ...

Brus: Novi protesti protiv MHE u Žiljcima. Nema kompromisa – poručili meštani

“Niste dobrodošli“, “Ne damo reku“,“Branićemo Graševku“ – ovako su, inače veoma gostoljubivi meštani Žiljaka, Radmanova, Graševaca i Vlajkovaca dočekali investitora ...

Nacrt programa energetske efikasnosti na javnom uvidu

Gradska uprava grada Kruševca stavila je na javni uvid Nacrt programa energetske efikasnosti grada Kruševca za period od 2019. do ...

SSP: Prozivka vlasti za troškove koncerata i reprezentacije

Gradska uprava grada Kruševca će za koncerte muzičkih zvezda, te za nabavku muških kravata, ženskih marama i protokolarnih fascikli, olovaka ...