+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » U VP domu prikazan film „Komanda ljubav – av“  o osuđenicima koji dresiraju pse

U VP domu prikazan film „Komanda ljubav – av“  o osuđenicima koji dresiraju pse

Film o osuđenicima iz Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, koji se u okviru tog zatvora bave dresurom pasa, prikazan je štićenicima kruševačkog Vaspitno popravnog doma. Naziv filma „Komanda ljubav – av“ u dve reči opisuje sadržaj dvanaestominutnog filma rediteljke Marine Kovačević, čiji kraj su štićenici dočekali aplauzom

Videli su emotivne priče osuđenika o tome koliko im je rad sa psima pomogao da se ponovo vrate sebi, emocijama, da počnu da razmišaju o smislu i načinu života, o slobodi duha i tela, o tome šta ih čeka kada izađu iz zatvora te o ljubavi koju su osetili prema psima, za pojedine od njih jedinim prijateljima u tom trenutku. Osim filma štićenici su odgledali umetnički performans tokom koga su petorica osuđenika, držeći pse u rukama, u stihovima prenela glavne komande kojima uče pse tokom dresure. Osuđenici su, nakon toga, ispričali i koliko im je značilo to što su učestvovali u projektu, a njihovu iskrenost su prepoznali štićenici VP doma jer su jednoglasno potvrdili da bi želeli da se takav program sprovodi i u kruševačkom Domu. 

Za osuđenika Radomira Đakovića rad sa psima je značio preobraženje.

– Radeći sa psima sagledao sam život na novi način. Odlučio sam takođe da ću se dresurom baviti i kada izađem iz zatvora. Nikome od vas ne bih želeo da bude u zatvoru dok mu dete polazi u vrtić i školu, što sam ja iskusio – kazao je on štićenicima.

Učestvovanje u dresuri pasa je za osuđenik Dušana Šterića bilo, kako je opisao, „povratak nekoj prvobitnoj emociji“ jer je studirao veterinu.

Da su efekti projekta resocijalizacije osuđenika uz pomoć pasa odlični potvrdio je Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici.  

– Ovo je druga godina realizacije projekta,  do sada je 80 osuđenika prošlo obuku. Primetili smo da je kod tih osuđenika došlo do rasta emaptije, da su postali tolerantni, da se bolje uklapaju u okruženje – kazao je Alimpić. KPZ u Mitrovici inače je jedinstven u  svetu po tome što ima prihvatilište za pse, a jedan je od tri evropska zatvora koji primenjuju metodu dresure pasa u resocijalizaciji osuđenika. Korist je višestrana jer se, zahvaljajući dresuri, nedeljno udomi dvadesetak pasa.

Pozitivan primer mitrovačog KPZ-a slediće Vaspitno popravni dom u Kruševcu u kome očekuju da bi do kraja godine njihovi štićenici mogli da završe dresuru prve grupe pasa.

– U okviru VP doma sagradili smo objekat u kome će psi boraviti, od Javnog komunalnog preduzeća ćemo uzimati po pet do deset pasa koje će naši štićenici obučavati – najavio je Miloš Ristić, upravnik kruševačkog VP doma.

Miloš Ristić, upravnik VP doma

A da, kako se i kroz ovaj projekat pokazalo, preko umetnosti može da se dopre do dobrote koja u svakom čoveku postoji, poručila je rediteljka filma „Komanda ljubav – av“ Marina Kovačević. Ona je, najpre, za osuđenike koji su se bavili dresurom pasa držala radionice kreativnog pisanja, a ideja da se uradi film nastala je spontano, kao potreba da se zabeleže pozitivne emocije i samospoznaje do kojih su osuđenici došli.

Inače, ovaj program se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, uz finansijsku podršku misije OEBS i organizacije Help, a  realizuje ga Centar za rehabilitaciju imaginacijom Marine Kovačević.

J.B.

Film o osuđenicima iz Kazneno popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, koji se u okviru tog zatvora bave dresurom pasa, prikazan je štićenicima kruševačkog Vaspitno popravnog doma. Naziv filma „Komanda ljubav – av“ u dve reči opisuje sadržaj dvanaestominutnog filma rediteljke Marine Kovačević, čiji kraj su štićenici dočekali aplauzom Videli su emotivne priče osuđenika o tome koliko im je rad sa psima pomogao da se ponovo vrate sebi, emocijama, da počnu da razmišaju o smislu i načinu života, o slobodi duha i tela, o tome šta ih čeka kada izađu iz zatvora te o ljubavi koju su osetili prema psima, za…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Otvorena Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu

Dečijim programima u glavnoj gradskoj ulici i akcijom merenja dnevne buke kod Trga mladih u Kruševcu je započela evropska nedelja ...

Vatrogasac iz kruševačkog bataljona utopio se u jezeru Ćelije

Pripadnici Ronilačkog tima Žandarmerije večeras, nakon višečasovne potrage, izvukli su iz jezera Ćelije beživotno telo dvadesetosmogodišnjeg pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz ...

Obeležena stogodišnjica Saveza rezervnih vojnih starešina

Povodom velikog jubijela- 100 godina postojanja Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije, danas je u Kruševačkom pozorištu održana svečana akademija, u ...

Pobeda Napretka i poraz Trajala

U osmom kolu elitne fudbalske lige, Napredak zasluženo trijumfovao u Surdulici protiv Radnika (1:4) i došao do treće prvenstvene pobede, ...

Ubio suprugu i ranio njenog brata 

Danas oko 10.50 časova u bašti jednog kafića u Brijanovoj ulici u Kruševcu,  M. J. (1962) je hicima iz vatrenog ...