Za rekonstrukciju škole u Parunovcu čeka se formiranje republičke vlade 

Postavljeno: 31.08.2020

Da li će i kada Osnovna škola “Vladislav Savić Jan” čiji deo već pet godina prokišnjava, a plafoni padaju biti rekonstruisana, znaće se kada bude formirana Vlada Srbije koja treba da da saglasnost na projekat, a Kancelarija za javna ulaganja Gradu potvrdi njegovu realizaciju. Ovo je okupljenim roditeljima i nastavnicima u školskom dvorištu rekla gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Nastava će za sada biti organizovana u novijem delu škole i deca će biti bezbedna, poručila je gradonačelnica. I taj deo škole prokišnjava i propada– upozorili su nastavnici i roditelji

Sastanak sa gradonačelnicom organizovan je nakon što su  se roditelji i školski kolektiv pobunili zbog stanja školskog objekta u čijem su starijem delu zbog višegodišnjeg prokišnjavanja otpali plafoni u dve učionice, prokisao je i prvi sprat, a čitav taj deo preti da se uruši. Pred početak još jedne školske godine u, kako su rekli, nemogućim uslovima, roditelji su zatražili konkretno obećanje lokalne samouprave o početku radova koji su u predizbornoj kampanji najavljeni bilbordom na kome je pisalo “uskoro”.

Na skupu u dvorištu škole kome su uz pedesetak roditelja prisustvovali i nastavnici, načelnik Školske uprave i direktor Škole, gradonačelnica Kruševca obavestila ih je da će se početak radova znati kada bude formirana republička Vlada jer ona treba da potvrdi projekat koji je već spreman i za koji su sredstva pre epidemije bila obezbeđena preko Kancelarije za javna ulaganja. 

Tek kada nama Kancelarija za javna ulaganja odgovori na naš dopis, znaćemo da li će ona finansirati projekat rekonstrukcije – rekla je Palurović. Dodala je i da su proces rekonstrukcije ove škole usporili nerešeni imovinsko pravni odnosi, odnosno činjenica da škola nikada nije legalizovana. Taj posao je završen 2019. godine i projekat koji je trebalo da obuhvati rekonstrukciju ne samo školske zgrade već i čitavog prostora oko škole bio je spreman ovog proleća i odobren od strane Kancelarije za javna ulaganja, ali je njegovu ralizaciju omela epidemija korona virusa.

Nastava će se, kako je rekla Palurović, odvijati samo u novom delu školske zgrade koji je izgrađen 89. godine. Za potrebe održavanja nastave za 17 odeljenja sa oko 330 učenika biće iskorisćena i zbornica, kabinet za informatičku nastavu i fiskulturna sala. Inspekcija je zatvorila čitav stari deo zgrade, a jedna prostorija koja je u nešto boljem stanju se trenutno renovira za privremenu zbornicu.

Da se, međutim, i u novom delu škole oseća miris buđi, da deca imaju problema sa disanjem, da naročito ona koja boluju od astme dobijaju napade gušenja, te da i ovaj deo prokišnjava a da su podovi propali, ukazali su roditelji i nastavnici. Rekli su i da mnogi razmišljaju o upisivanju dece u neku drugu školu i da su o tome razgovarali pred dolazak gradonačelnice na sastanak. 

Mi vremena za čekanje više nemamo, a ovi ljudi su ovde da bi videli da li da uopšte šalju svoju decu u ovu školu. Mi sada imamo ljude koji ispisuju decu – upozorila je nastavnica Emilija Burgić, koja je i prva izašla u javnost ukazujući na probleme škole. Ona je podsetila i su i sve ostale škole bile nelegalne, ali su u međuvremenu renovirane. – Ako je tom Kruševcu i malo stalo do ove škole i ovih desetak naselja, pomozite nam – rekla je ona.

Gradonačelnica je ponovo objasnila da je trenutak realizacije projekta vezan za formiranje republičke Vlade, pročitrala je i odgovor Kancelarije za javna ulaganja koji to precizira, a onda je rekla da će se grad potruditi da iz gradskog budžeta za početak potpuno renovira ono što je potrebno da bi deca mogla bezbedno da pohađaju nastavu. 

Iako nezadovoljni odgovorima, roditelji su, posle višečasovnog razgovora ipak pokazali izvesnu spremnost da sačekaju formiranje Vlade Srbije i odgovor Kancelarije za javna ulaganja, nakon čega bi trebalo da se održi još jedan sastanak i donesu konačne odluke.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top