Vulin u Kruševcu položio venac za poginule učesnike bitke na Košarama

Postavljeno: 09.04.2020

– Danas se sećamo onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku. Danas se sećamo onih koji su dali svoje živote i zahvaljujemo onima koji su živi, koji su sa nama – rekao je ministar Vojske Aleksandar Vulin u Kruševcu, poručivši da Srbija to nikada neće zaboraviti niti prestati da pamti

Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO pakta da izvrši kopnenu agresiju na Srbiju. Na ovaj datum podsetio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u krugu kasarne „Rasina“ u Kruševcu, sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona. Venac je položila i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Vulin je, polažući venac rekao da je NATO agresija “poslednji veliki i nekaženjeni zločin u dvadesetom veku”, uz pitanje zašto za taj zločin niko nije kažnjen i konstataciju da je bitka na Košarama deo ”velike i slavne tradicije” srpske vojske.

Pre 21 godinu Srbiju smo branili na Košarama i na Paštriku, a danas je branimo sećanjem i svojim životom – rekao je Vulin i poručio da “od strašnog virusa koji nam sada preti možemo da se zaštitimo, spasimo i sačuvamo Srbiju samo ako budemo pokazali istu hrabrosti i disciplinu kakvu su pokazali borci na Košarama i na Paštriku”.

Gradonačelnica Jasmina Palurović rekla je da je Kruševac je grad koji poštuje i čuva svoju tradiciju i izuzetno ceni sve junake koji su doprineli da, ne samo Kruševac, nego i Srbija budu slobodni. – Sećamo se svih žrtava, ali i u isto vreme učimo mlade generacije da čuvaju i poštuju najvrednije što su žrtve dale – svoj život za slobodu – poručila je Palurović.

Nakon polaganja venaca ministar Vulin i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišli su u kasarni „Car Lazar“ spomen-sobu Komande za razvoj Rasinske brigade, koja nastavlja tradiciju herojske 125. motorizovane brigade.

Prilikom obilaska, nekadašnji ratni komandant 53. graničnog bataljona, a sadašnji načelnik Uprave za tradiciju standard i veterane, pukovnik Duško Šljivančanin, rekao je da je mnogo heroja bilo na Košarama i na Paštriku 1998. i 1999. godine, a u kontekstu aktuelnih događaja, posebno je pomenuo naše lekare. 

Naši lekari dolazili su do prve borbene linije  tamo gde vozilo nije moglo doći – prisetio se pukovnik Šljivančanin, citirajući reči Nikolaja Velimirovića da „Slava pripada mučenicima, a ne dželatima.“

Za ispoljenu hrabrost, patriotizam, ostvarene uspehe u borbi, drugarstvo i odgovornost, herojsku 125. motorizovanu brigadu predsednik Republike Srbije 1999. godine odlikovao je Ordenom narodnog heroja.

Izvor: kruševac.rs, Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top