Vlada centralizovala informacije o situaciji u vezi sa širenjem virusa COVID 19

Postavljeno: 01.04.2020

Zaključkom koji je donela 28. marta a koji je danas obelodanjen, Vlada republike Srbije odlučila je da je, u uslovima vanrednog stanja, samo Krizni štab na čijem čelu je predsednica Vlade zadužen za obaveštavanje javnosti, te da „sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab“

U Zaključku se precizira i da gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabova za vanredne situacije sve informacije prosleđuju Kriznom štabu, a da će on, kako se navodi  „obezbediti da se izvrše odgovarajuće provere i preduzmu mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti“. 

Na isti način su obavezane i sve zdravstvene institucije na lokalu da sve medicinske informacije prosleđuju nadležnim okružnim i republičkim institucijama, a ove Kriznom štabu.

Članom 5 ovog Zaključka Vlade predviđena je ui moguućnost „primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja“ za obaveštenja o preduzetim zdravstvenim i drugim informacijama koje se odnose na COVID 19.

Novinari u Kruševcu već duže vreme od lokalnih i okružnih zdravstvenih ustanova, kao ni Štaba za vanredne situacije ne dobijaju zvanične  informacije ni o broju obolelih, njihovom zdravstvenom stanju, broju pacijenata na infektivnom odeljenju, broju testiranih ili osoba u izolaciji, te preduzetim merama i stanju našeg zdravstvenog sistema, iako je reč o informacijama koje javnost ima interes da zna. Ovim zaključkom Vlade sada će i neformalni kanali preko kojih smo pokušavali da dobijemo ove informacije biti zatvoreni.  

N.B.  

Ostale vesti

back-to-top