+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Vidovdanska nagrada Trajal korporaciji

Vidovdanska nagrada Trajal korporaciji

Vidovdansku nagradu, najznačajnije priznanje koje Kruševac dodeljuje povodom Dana Grada – Vidovdana ove godine će dobiti „Trajal korporacija“. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine Grada, na predlog gradske Komisije za administrativna i kadrovska pitanja, odnosno Gradskog veća. Osim Vidovdanske nagrade dodeljene su i četiri plakete i 15 pohvala

Obrazloženje za ovogodišnje dobitnike vidovdanskih priznanja odbornicima je preneo Saša Živković, predsednik komisije za administrativna i kadrovska pitanja.

U obrazloženju za odluku da najviše priznanje, Vidovdansku nagradu, dobije Trajal korporacija navedeno je da se nagrada toj korporaciji dodeljuje „za  očuvanje i razvoj preduzeća, povećanje izvoza i doprinos ukupnom razvoju Grada“.

„Trajal“ sa 1.146 radnika najveći je kolektiv u Rasinskom okrugu, ima tradiciju od 130 godina, uspešne rezultate poslovanja i viziju za budućnost“, navodi se u obrazloženju. Podseća se da je nakon sedam godina stagniranja tokom privatizacije i urušavanja po svim osnovama, sve ukazivalo da je nekada jedan od vodećih izvoznika u Srbiji pred propašću, ali da je od januara 2014. godine „maksimalnim angažovanjem novog menadžmenta, predvođenog Milošem Nenezićem i Samostalnog sindikata, predvođenog Milosavom Vukojičićem, uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Bratislava Gašića i republičke vlasti“, pokrenuta proizvodnja u svim fabrikama Korporacije, obavljeni remonti i investirano u opremu. Takođe, radi se i na pokretanju proizvodnje više novih proizvoda. „Projekat Jastrebac Lake Resort  je jedan od pokazatelja društvene odgovornosti Trajala, kojoj u prilog ide i nedavno otvoren Avantura park, kao i brojne društveno odgovorne aktivnosti čiji je cilj kvalitetniji i sadržajniji život Kruševljana“, stoji u ovom obrazloženju.

Plakete Grada dobili su Služba Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kruševac, za, kako je obrazloženo, izuzetne rezultate i doprinos u realizaciji sportskih i drugih manifestacija u gradu, dr Rada Joksimović Zmejkoski za izuzetan doprinos u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti i edukaciji žena sa područja grada Kruševca o značaju preventivnih pregleda, novinar Dragoslav Gogić, dopisnik RTS-a za izuzetne rezultate ostvarene u novinarskom radu,  te reprezentativac Srbije u košarci Dragan Milosavljević za izuzetne sportske rezultate.

Vidovdanske pohvale dodeljene su Književnom klubu Bagdala za dugogodišnji rad i doprinos razvoju kulture grada, Istorijskom arhivu Kruševac za uspešno poslovanje i trajni doprinos u prikupljanju, obradi, čuvanju i zaštiti arhivske građe, JKP Vodovod za uspešno poslovanje i rezultate ostvarene u kvalitetnom pružanju usluga građanima, Kulturno umetničkom društvu „Kaonički izvori“ za dugogodišnji doprinos razvoju kulturnog amaterizma, Fudbalskom klubu „Trajal“ za postignute rezultate i doprinos razvoju sporta u Kruševcu, vlasniku preduzeća „Viva 92“ Draganu Anđelkoviću za uspešno poslovanje i brojne donacije kojima je pomogao u realizaciji kulturnih i humanitarnih akcija u gradu.

Pohvale su pripale i predsedniku gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja Draganu Blažiću za doprinos unapređenju bezbednosti građana Kruševca u saobraćaju, prof. dr Zoranu Avramoviću za doprinos u realizaciji projekata u kulturi od intersea za grad, Ljubodragu Obradoviću za poetsko stvaralaštvo i afitrmaciju kruševačke kulture, Lazaru Markoviću za izuzetan uspeh tokom školovanja i visoke rezultate na republičkim takmičenjima iz fizike, Biljani Daničić, profesorki fizike za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, Bojanu Jeftiću, dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu koji je krv dao više od 90 puta za iskazanu solidarnost, Svetislavu Pavloviću, pukovniku u penziji za negovanje i očuvanje srpske duhovnosti i tradicije, Miodragu Pantiću za uspešano organizovanje motokros šampionata u Globaru i Zvonku Rajkoviću, predsedniku Društva ugursiza, namćora i baksuza“Dobra narav“ za dugogodišnji humanitarni rad.

Odluci o dodeli priznanja, koja je usvojena većinom glasova, prethodila je duga diskusija u kojoj su odbornici vladajuće većine iznosili pohvale za svakog od kandidata pojedinačno.

Jedini opozicioni odbornik, Milomir Maronković je, pak, najavio da neće glasati za dodeljivanje Vidovdanske nagrade Trajal korporaciji jer smatra da je današnje rukovodstvo i fabrike i sindikata bilo na čelu kompanije i u vreme kada se ona urušavala. On je osporio i pohvalu Draganu Blažiću, koji je, inače, na izbore izašao na listi sa DS-om, ali je kasnije napustio (i time zatvorio) njihov odbornički klub. Marinković je podsetio na to i izrazio sumnju da je Blažić priznanje dobio iz političkih razloga, a ukazao je i na činjenicu da je Blažić odbornik u gradskoj skupštini a da je dogovoreno da se ličnosti iz politike ne predlažu za ova priznanja.

Velibor Jovanović, član kadrovske komisije, odgovorio je na Marinkovićeve primedbe. On je  rekao da je tačno je da je Nenezić bio na mestu direktora kada je korporacija Trajal bila na kolenima zbog nesposobnosti nekih ranijih rukovodstava, da je došao da spasi Korporaciju i u tome uspeo, ali da je dalji uspon sprečen privatizacijom i uništavanjem fabrike od strane kupca.

2014. Nenezić na poziv  Gašića odlučuje da se vrati u Trajal i tada počinje rađanje fabrike kao ptice Feniks iz pepela – rekao je Jovanović, podsećajući i da Trajal kao naša najveća domaća firma, ove godine slavi 130 godina.

Blažić, bez obzira gde je bio pre, ako je uočio da je grešio, ne znači da treba da ga osuđujemo. Mi smo prepoznali njegove kvalitet i postavili ga za predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja i Kruševac je postao reper kako treba raditi – rekao je još Jovanović u odbranu predloga za Pohvalu Draganu Blažiću.  

Vidovdanska priznanja dobitnicima biće uručena na svečanoj sednici Skupštine 28. juna.

Vidovdansku nagradu, najznačajnije priznanje koje Kruševac dodeljuje povodom Dana Grada – Vidovdana ove godine će dobiti „Trajal korporacija“. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine Grada, na predlog gradske Komisije za administrativna i kadrovska pitanja, odnosno Gradskog veća. Osim Vidovdanske nagrade dodeljene su i četiri plakete i 15 pohvala Obrazloženje za ovogodišnje dobitnike vidovdanskih priznanja odbornicima je preneo Saša Živković, predsednik komisije za administrativna i kadrovska pitanja. U obrazloženju za odluku da najviše priznanje, Vidovdansku nagradu, dobije Trajal korporacija navedeno je da se nagrada toj korporaciji dodeljuje „za  očuvanje i razvoj preduzeća, povećanje izvoza i doprinos ukupnom razvoju Grada“. „Trajal“…

Review Overview

Rejting korisnika 4.53 ( 20 glasova)
x

Proveri i

U Meševu nađeno beživotno telo u bunaru

Telo utopljenika I. M. nađeno je u bunaru u naseljenom mestu Meševo kod Kruševca, potrvđeno je u Odeljenju za vanredne ...

FK Trajal već u Srpskoj ligi: Završićemo sezonu kako dolikuje!

„Gumarima“ preostale dve utakmice u Prvoj ligi – večeras u Kruševcu protiv Žarkova i u sredu u Čačku protiv BorcaFK ...

“@Instabajka” učenika OŠ “Jovan Popović”

Dramska sekcija “Jovanovci” iz OŠ “Jovan Popović” predstavila se na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra sa komadom “@Instabajka”. Predstavu je režirala ...

Ovom tekstu nije potreban naslov, ovo su istinite priče iz KOVID zone

Ovom tekstu nije potreban ni uvod ni autor. Portal “Kruševacgrad” donosi vam istinite priče iz crvene zone koje su sinoć ...

SSP: Kanalizacija u Velikom Golovodu ne funkcioniše dobro, uprkos tvrdnjama nadležnih

– Jedan od najvećih problema meštana naselja Veliko Golovode, pored toga što nemaju vrtić i poštu, je i to što ...