Veliki četvrtak – dan kada je čovek izdao Sina Božijeg

Postavljeno: 13.04.2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki Četvrtak, važan dan u Hrišćanstvu koji simbolizuje poslednju večeru koju je Isus imao sa svojim učenicima, poznatu kao Tajna večera.

Tada je ustanovio Svetu tajnu pričešća, podelivši hleb i vino, uz reči koje se danas izgovaraju tokom Svete liturgije. Na ovaj dan služi se posebna liturgija koja se naziva „Liturgija predanja“ ili „Liturgija svetog Vasilija Velikog“.

Na Veliki četvrtak, dan uoči Velikog petka, u Večernjoj liturgiji čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. Crkvena zvona se vezuju i do Vaskrsa se ne čuju, jer su ona znak radosti, do tada se bogosluženja najavljuju klepalima.

Četiri bitna događaja se vezuju za ovaj dan, a to su: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, Čudesna molitva i Izdajstvo sina Božijeg. Veruje se da se i najvećim grešnicima koji prime Svetu tajnu pričešća na ovaj dan opraštaju svi gresi. Veliki Četvrtak je jedini dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu koja je spremljena na ulju i popiti malo vina.

T. Stanković
Tajna večera, foto: bumihills/Shutterstock

Ostale vesti

back-to-top