+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Varvarin: Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Varvarin: Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije održana je danas kod spomenika poginulima na Varvarinskom mostu, u prisustvu najvećih državnih zvaničnika. Obeležavanju 17. godišnjice bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik

IMG_1209_1

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je na današnji dan, pre 17 godina, pokrenuta agresija na Republiku Srbiju “i pale prve bombe koje su u narednih 78 dana ubijale muškarce, žene i decu, uništavajući kuće, fabrike, puteve, mostove, škole i bolnice”.

Kazao je da će se noć od pre 17 godina pamtiti zauvek, te da će kao i narednih 78 dana i noći, ostati večno uklesana u istoriju Srbije kao jedna od najtežih za naš narod.

IMG_1198_1_1

– Danas, 17 godina kasnije uspravno i ponosno, tužnim glasom i tiho, ali jasno, možemo svima da kažemo: ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili jer Srbiju niko ne može da ubije – poručio je premijer.

Kazao je da se pred roditeljima nastradale dece i pred članovima porodica ubijenih oseća jadno i bespomoćno, te da ne postoji način da se popuni praznina koja postoji u životima tih ljudi.

IMG_1207_1

Preostaje nam samo jedno, da bar na tren kleknemo pred vama, pred svim ovim ljudima, pred ovom decom i svom drugom decom koju smo izgubili u ovom i svim drugim ratovima, da sagnemo glavu mi koji smo dužnici i da taj jedan tren ćutimo – rekao je on.

Naglasio je da je Srbija oprostila ali da nije zaboravila, da je zapamtila licemerje akcije bombardovanja i ubijanja civila kojoj su dali ime „Milosrdni anđeo“.

IMG_1208_1– Šta je milosrdno bilo u Varvarinu, šta je bilo humano u Nišu, Aleksincu, Grdelici i drugim mestima širom Srbije – zapitao se on.

Istakao je da će uprkos tome što su danas napadnuti narodi koji su našu zemlju napadali pre 17 godina, Srbija „stati rame uz rame sa onima koji su sada na udaru grupa mržnje i terora, jer je to interes Srbije“.

Kazao je da je Srbija danas mnogo jača i mudrija nego što je bila, te da ima i obaveza prema narodu koji živi van njenih granica.

IMG_1174_1Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Ssrpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom to ne sme, ne može i neće da dozvoli – poručio je Vučić, dodajući da će Srbija stati uz svoj narod i štititi njegovo pravo na opstanak, postojanje i život, te da bez da nekome preti ili ga ugrožava, neće dozvoliti nikome „da Srbe gazi samo zato što su Srbi“.

Predsednik opštine Varavarin, Zoran Milenković, čija je 16-godišnja ćerka takođe poginula u bombardovanju Varvarisnkog mosta, kazao je da je 30.maja 1999.godine Varvarin doživeo strašnu tragediju, te da će, zarad sećanja na one koji su ovde stradali ali i na sve žrtve NATO bombi, nastaviti svake godine da se okupljaju na ovom mestu, sa porukom „da se nikada i nigde ne ponove ovakvi zločini“.

IMG_1181-1_1To proleće na izlasku milenijuma ne pamtimo po velikim nadama u 21. vek, ne pamtimo ga po bujanju priorode, pamtimo ga po eksplozijama, zapaljenim zdanjima, autobusima, vozovima i mostovima, po izgubljenim životima…Pamtimo zlu krv, nerazumevanje, osudu, rušilačku agoniju…Pamtimo svoj neprebol – kazao je Milenković.

Na mostu na Velikoj Moravi u Varvarinu, 30.maja 1999. godine od NATO bombi poginulo je 10 a teško ranjeno 17 ljudi. Nakon pomena žrtvama u Varvarinu minutom ćutanja odata je pošta svim žrtvama NATO agresije, a zatim su premijer Srbije i predsednik Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, spustili vence u Veliku Moravu.

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije održana je danas kod spomenika poginulima na Varvarinskom mostu, u prisustvu najvećih državnih zvaničnika. Obeležavanju 17. godišnjice bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, prisustvovao je i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je na današnji dan, pre 17 godina, pokrenuta agresija na Republiku Srbiju “i pale prve bombe koje su u narednih 78 dana ubijale muškarce, žene i decu, uništavajući kuće, fabrike, puteve, mostove, škole i bolnice”. Kazao je da će se noć od pre 17 godina pamtiti zauvek, te da će kao i narednih 78…

Review Overview

Rejting korisnika 4.93 ( 4 glasova)
x

Proveri i

Eko patrola: Loše navike stvaraju ružnu sliku grada

Iako ulične đubrijere služe sa odlaganje sitnog otpada, građani u njih ubacuju i kućni , a  odlaže se i otpad ...

Od 123 brisa ni jedan pozitivan na koronu

Među 123 brisa iz Rasinskog okruga, uzorkovanih 29.i 30. maja, ni jedan nije pozitivan na koronu, pokazuju podaci nadležnih službi. ...

Objavljeni konkursi za subvencije za zapošljavanje

Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje objavili su danas javne pozive za učestvovanje u šest različitih programa podrške zapošljavanju ...

Testiranje kolektivnog imuniteta na koronu

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje sutra će biti testirano prvih pet porodica odabranih metodom slučajnog uzorka, u okviru studije ...

Novine GRAD na “čašici” razgovora sa čitaocima

U okviru projekta Local Press Laboratorija koji se realizuje uz podršku Asocijacije lokalnih medija Local press i organizacije Free Press ...