Vakcina protiv HPV stigla u Kruševac

Postavljeno: 12.06.2022

Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice, obavljaće se u Dečjem dispanzeru. Reč je o vakcini koja 90 odsto sprečava ovu vrstu karcinoma, a preporučuje se kod dece starije od devet godina

Prema rečima Predraga Pavlovića, direktora ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, vakcina nije obavezna već preporučena, a za decu uzrasta od 9 do 15 godina, imunizacija se sprovodi uz pisanu saglasnost roditelja, odnosno, staratelja.

-Reč je o devetovalentnoj vakcini koja 90 odsto sprečava karcinom grlića materice. Prvenstveno je namenjena devojčicama, ali je dobro da je prime i dečaci jer oni mogu da budu prenosioci ovog virusa, u veoma retkim slučajevima i da obole od karcinoma penisa- navodi ovaj epidemiolog.

Imunizacija protiv HPV virusa preporučuje se kod dece starije od devet godina, a kako vakcina pruža zaštitu samo pre infekcije, važno je da se primi pre prvih seksualnih odnosa.

Roditelji ili staratelji dece o detaljima imunizacije koja će se provoditi u Dečjem dispanzeru, mogu da se informišu kod izabranog pedijatra.

Inače, Srbija je na petom mestu u Evropi po  obolevanju od karcinoma grlića materice, na drugom po umiranju od ove opake bolesti. Prema podacima Registra za rak Instituta „Batut“ u našoj zemlji svake godine u proseku oboli 1.200 žena, a umre oko trećine od tog broja.

Karcinom grlića materice najčešće ne daje nikakve simptome u svom ranom stadijumu i ukoliko žena ne odlazi na redovne preventivne preglede, najmanje jednom godišnje, gotovo je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu. Ukoliko se otkrije na vreme, ovaj karcinom je potpuno izlečiv.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top