Usvojen rebalans budžeta „težak“ 3,653 milijarde dinara

Postavljeno: 21.06.2019

Na 22. sednici gradske Skupštine odbornici su usvojili predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta grada do koga je, kako je objasnila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, došlo zbog povećanja prihoda i potrebe preraspodele sredstava i podrške značajnim investicionim aktivnostima grada

Palurović je odbornike obavestila da su dodatna sredstva u gradski budžet stigla, kako iz izvornih prihoda, tako i iz transfernih sredstava i od različitih ministarstava za različite projekte i aktivnosti. Ukupni prihodi i primanja sa prvobitno planiranih 3,328 milijardi uvećani su na 3,653 milijarde dinara iz budžeta, te dodatnih 175 miliona dinara iz drugih izvora budžetskih korisnika. Budžet grada Kruševca tako je uvećan za više od 300 miliona dinara.

U strukturi budžeta nakon rebalansa, izvorni prihodi učestvuju sa 26,83 odsto, ustupljeni prihodi čine 46, a trasferna sredstva 17,4 odsto.

I budžetski rashodi, planirani u skladu sa povećanim prihodima, raspoređeni su na gotovo sve budžetske programe, ali ono što je gradonačelnica izdvojila kao ključno jeste da će se na investicije i tekuće održavanje u ovoj godini utrošiti više od trećine budžeta.

Planirani rashodi za investicije su 917 miliona, što je za 202 miliona više nego što je planirano odlukom o budžetu grada za ovu godinu, a na ime tekućeg održavanja grada objekata i opreme planirano je 391,3 miliona, 49 miliona više od prvobitnog plana. Zajedno za investicije i tekuće održavanje, odlukom o rebalansu planirano je ukupno 1,3 milijarde dinara ili 35,81 odsto od ukupno planiranih rashoda – precizirala je gradonačelnica.

Ona je napomenula da je rebalans budžeta bio na javnoj raspravi, te da su pristigle samo primedbe zaposlenih u Apoteci Kruševac koji su tražili da se rebalansom predvide sredstva za namirenje dugova Apoteke čiji je osnivač grad. Primedbe nisu prihvaćene jer je Kruševac formirao komisiju za sprovođenje postupka kontrole poslovanja i izveštaj dostavio Ministarstvu zdravlja. U izveštaju je konstatovano da je u ovoj ustanovi nastupila trajna odnosno preteća nesposobnost plaćanja i zatražene instrukcije za dalje postupanje.

Nakon uvodnog izlaganja rebalans je komentarisao veliki broj odbornika, a većina komentara se odnosila na razračunavanje sa izlaganjem Milomira Marinkovića, odbornika Demokratske stranke i, kako se činilo, jedinog opozicionog odbornika u skupštinskoj sali.

Marinković je, naime, postavio pitanje zašto u budžetu nisu izdvojena sredstva za pomoć gradskoj Toplani, a ocenio je da je, umesto u Avantura park trebalo planirati ulaganje sredstava za podršku zapošljavanju mladih, kako nam se, kako je rekao, ne bi događao ovakav „egzodus“ mladih ljudi. Kritikovao je i izdvajanja za informisanje i tražio da mediji „kad već dobijaju sredstva iz budžeta, budu otvoreni za sve“.

 

Gradonačelnica je na te primedbe odgovorila podatkom da je Vlada Srbije Toplani odobrila 300 miliona dinara za remont četiri kotla, za opremanje sistema za pripremu vode, da će Kruševljani od naredne sezone imati potpuno sigurno i kvalitetno grejanje i zahvalila predsedniku Srbije što je, kako je rekla, rešio problem Toplane u Kruševcu. Odgovorila je i da je finansiranje medija transparentno i u skladu sa zakonima, kao i da je ulaganje u Avantura park samo deo učešća grada koji je, prema njenim rečima, sada spreman da odgovori na svaki poziv ministarstva učešćem koje omogućuje da iz republičkog budžeta u naš grad stignu daleko veća sredstva.

Kritike Marinkovićevog izlaganja i pohvale na račun velikih investicionih radova, povećanja zaposlenosti i pokretanja razvojnih projekata nastavili su i ostali odbornici, a predsednik Skupštine, Živojin Miloradović je, između ostalog, najavio i dolazak nemačkog investitora koji će zaposliti 150 visokoobrazovanih mladih IT stručnjaka, te izgradnju Moravskog koridora koji bi, kako je rekao, trebalo da počne za koji mesec.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su danas i završni račun budžeta za prošlu godinu. Ovaj dokument je, takođe predstavila gradonačelnica Jasmina Palurović, koja je rekla da je budžet na kraju 2018. godine iznosio 3,519 milijardi dinara, te da je procenat izvršenja iznosio 77,2 odsto.

Najvažnije je da smo 2018. godinu završili tako što smo isplatili sve kredite. U 2019. ušli smo bez ikakvih dugovanja i to je glavni pečat – da grad Kruševac ne duguje više nikom ništa – zaključila je gradonačelnica.

Ostale vesti

back-to-top