Uskoro stize magnetna rezonanca

Postavljeno: 19.02.2020

Opšta bolnica Kruševac predala je Kancelariji za javna ulaganja zahtev za nabavku magnetne rezonance i nada se pozitivnom ishodu. Od nedavno radi i angio sala  a uskoro bi trebalo da se otpočne i sa komletnom rekonstrukcijom Bolnice – saopšteno je na danas ogranizovanoj konferenciji za novinare u toj zdravstvenoj ustanovi

Kako je novinarima kazao Boban Gašić, potpredsednik Upravnog odbora Opšte bolnice Kruševac, osim za magnetnu rezonancu, ova zdravstvena ustanova obratila se Kancelariji za javna ulaganja i za podršku koja se odnosi na nabavku novog skenera, te  novog mobilnog i fiksnog rentgen aparata, a u završnoj je fazi i proces za nabavku aparata za patologiju.

Za sada imamo izvanrednu saradnju sa Kliničkim centrom Niš, gde dva dana u nedelji imamo termine za naše pacijente za magnetnu rezonancu, ali se nadam da ćemo uskoro imati svoje aparate i da nećemo morati da šaljemo pacijente dalje – kazao je on.

Govoreći o planiranoj  rekonstrukciji Bolnice, Gašić je kazao da bi sa radovima trebalo da se otpočne za mesec dana, te da se očekuje  da sve bude završeno u narednih nekoliko godina.

Krećemo sa kompletnom rekonstrukcijom, rad fasade, parterno uređenje, voda struja, grejanje, kanalizacija, sva odeljenja dobiće potpuno novi izgled. Za mesec dana, nadam se, otpočeće se se rekonstrukcijom zgrade Hitne  pomoći jer je ona pod zaštitom države kao spomenik kulture. Nakon toga krećemo dalje i nadam se da ćemo u naredne tri do četiri godine imati potpuno novu bolnicu pod jednim krovom, urađenu po svim svetskim standardima – najavio je on.

Ocenjujući prošlu godinu, Gašić je kazao da je bila teška, ali i da je dosta toga urađeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pored angio sale, uspeli smo da omogućimo još jednu ortopedsku salu za operacije kukova i kolena, još jednu novu oftalmološku salu gde smo potpuno ukinuli listu čekanja za katarakte, nabavljene su nova sanitetska vozila, dva u prošloj i tri u pretprošloj godini,kao i četiri nova simensova ultrazvuka za odeljenje dečije hirurgije , ginekologije, gastrologije i internog odeljenja – rekao je on.

O značaju angio sale za našu bolnicu i naš grad i okrug, na konferenciji je govorila prim. dr doktorka Ljubica Đinđić, internista – kardiolog, načelnica Internističkog  sektora i Koronarne jedinice u Opštoj bolnici Kruševac.

Naša koronarna jedinica osnovana je pre 40 godina i jedna je od prvih osnovanih koronarnih jedinica u Srbiji, a značajna je jer se zahvaljujući njenom postojanju smanjuje smrtnost pacijenata – kazala je ona, uz podsećanje da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok obolevanja i umiranja na globalnom nivou, te da se u tom smislu u svetu  obavljaju velika istraživanja koja imaju za cilj poboljšanje lečenja i primenu novih mera.

Podsetila je da se u kuševačkoj Bolnici pre više od 20 godina otpočelo i sa trombolitičkom terapijom.

To je lek koji se u venu daje pacijentima sa aktunim infarktom miokarda i koji na neki način rastvara taj tromb i omogućava da bolesnik preživi i da ima manje komplikacija. Pacijente koji kod nas prime tu terapiju, u narednih nekoliko sati ili dana, u zavisnosti od toga o kakvom slučaju se radi, slali smo u tercijarne centre radi koronarografije. Otvaranjem  angio sale stiču se uslovi, a što nam je i bila želja, da našim pacijentima možemo da pružimo sve ono što mogu i tercijarni centri – rekla je Đinđićka.

Za sada, kako je kazala, nastaviće se saradnja sa kolegama iz Kragujevca, Beograda i Niša, koji će istovremeno raditi i na edukaciji naših lekara i ostalog osoblja.

Za nekoliko godina a možda i za godinu, imaćemo svoje lekare i ostalo osoblje koje će raditi u angio sali. Sala treba da radi sedam dana u nedelji, 24 sata, i dok ne dostignemo taj nivo, sarađivaćemo sa tercijarnim nivoom – istakla je Đinđićka.

Opisujući važnost  postojanja angio sale, navela je situaciju koja se dogodila prilikom poslednjeg dolaska ekipe lekara iz Beograda i profesora Vladimira  Vukčevića.

Desilo se da je čovek pola sata posle početka bola došao na interno odeljenje u priijemnu ambulantu i odatle je pravo otišao u angio salu gde su mu ugrađeni  stentovi. Tom čoveku je spašen veliki deo miokarda, tako da ima malo oštećenje srčanog mišića i već sutra će ići kući. To je ujedno i prva primarna koronarna intervencija koja je urađena u Kruševcu, 15. februara – kazala je ona.

Da je angio sala ponos kruševačke Bolnice, istakla  je direktorka ove zdravstvene ustanove, Vesna Stević Gajić.

Od februara angio sala je počela sa radom nekom svojom dinamikom, sprovedene su sve administrativne procedure. Nabavili smo i ugradni i potrošni materijal za ovu godinu, potpisali smo ugovor sa Kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu i Beogradu koji nam pružaju stručnu podršku u radu angio sale. To podrazumeva da oni obavljaju te procedure našim pacijetima u Kruševcu, dva puta nedeljno, za sada petkom i subotom, ali isto tako rade na edukaciji naših kadrova, kako u tim centrima gde se naši radnici nalaze na specijalizacijama, tako i ovde prilikom njihovog dolaska – rekla je ona.

Istakla  je da je ovo samo početak, te da je ponosna što već možemo da govorimo o postignutim rezultatima.

Svaki početak je težak, ali zahvaljujući angažovanju celokupnog rukovodstva Bolnice, nadam se da će ta sala da zaživi u punom kapacitetu sa radom. Ove godine smo planirali, s obzirom na to da je prva godina rada, oko 200 pacijenata. Imajući u vidu  dinamiku dosadašnjeg rada, gde je za tri nedelje urađeno preko 20 intervencija, verovatno ćemo ovaj plan dosta premašiti, ukoliko se ne dese neke nepredviđene okolnosti na koje ne možemo da utičemo – kazala je na kraju Stević Gajić.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top