Uređenje Trga glumaca u toku

Postavljeno: 03.06.2023

Javno komunalno preduzeće Kruševac, kroz program parternog uređenje grada, trenutno izvodi radove na renoviranju Trga glumaca. Kako smo uspeli da saznamo iz ovog preduzeća, Trg se renovira zato što je došlo do degradacije ivičnjaka i ploča, radovi će biti završeni do Vidovdana, a u okviru ovog projekta biće postavljena i bista Momira Bradića, glumca i dugogodišnjeg upravnika Kruševačkog pozorišta

Bistama sedmorici glumačkih velikana: Radimili Savićević, Ljubinki Bobić, Miodragu Petroviću Čkalji, Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, Tašku Načiću, Mihajlu Bati Paskaljeviću i Milanu Puzić, postavljenih u čast Dana Grada pre 4 godine, pridružiće se još jedna, posvećena Momiru Bradiću. Bistu će načiniti isti vajar koji je napravio i prethodnih sedam, Zoran Ivanović.

– Plejadi zasluženih pridružiće se i bista glumca i nekadašnjeg upravnika Kruševačkog pozorišta, Momira Bradića i to na Vidovdan, kada će biti svečano otvaranje Trga koji uveliko preuređujemo – kaže direktorka Javnog komunalnog preduzeća, Snežana Radojković.

Kroz redovan program održavanja trgova i parkova u gradu, ovo preduzeće se stara i o pločnjacima i ivičnjacima, betonskim podlogama koje se nalaze na javnim površinama.

Na Trgu glumaca ove površine su degradirane zbog zuba vremena, nepovoljnih vremenskih uslova, ali i zbog snage stabala koja su tamo pa svojim korenovim sistemom uzdižu tu površinu i ploče na Trgu, pa smo mi morali da krenemo u jedan redovan proces njihove zamene – kaže direktorka Javnog komunalnog preduzeća, Snežana Radojković.

Sugrađani su prijavljivali da su ploče dotrajale, a iz Komunalnog su u više navrata pokušali da ih „poprave“.

– Godinama smo pokušavali da popravljamo i zakrpimo ploče da bi mogao bezbedno da se održava pešački saobraćaj, međutim, pošto je u pitanju jako prometna deonica gde se dosta ljudi kreće i pešaka, rolerima, biciklama, kolicima, bilo je potrebno detaljnije uređenje platoa.

Izgled Trga, neće se menjati, uveliko se uređuje cela popločana površna od oko 1300 kvadratnih metara, menjaju se tzv. behton ploče, oblažu žardinjere sa zelenilom, a na omiljenom Trgu Kruševljana neći će se i nove klupe.

Zelenilo nećemo dirati, uklonjeno je samo jedno stablo koje je bilo staro, bolesno i degradirano i samo je palo prilikom iskopavanja ploča. Uradiće se potpuno nove đubrijere i klupe, koje će se nalaziti, u krug, na svim žardinjerama. Na taj način stvorićemo u staroj formi novi izgled Trga, na kome će građani moći da se relaksiraju ali i uživaju i u brojnim programima koje na njemu priređuju Kulturni centar i Kruševačko pozorište – ističe Radojkovićka.

Inače, vrednost radova na Trgu glumaca procenjuje se na oko 5 miliona dinara.


„Dobar duh Kruševačkog pozorišta“

Momir Bradić (Medveđi kod Trstenika 1935. — Kruševac, 2018.) je bio glumac poznat po ulogama Svetog Save, Lazara Hrebeljanovića, Stefana Lazarevića, Stefana Nemanju, Dositeja Obradovića… Glumio je i na filmu i na televiziji. Jedna od njegovih poslednjih uloga je sveštenik Stanislav u televizijskoj seriji Selo gori, a baba se češlja. Jedan je od osnivača Kruševačkog pozorišta i njegov upravnik je bio dvanaest godina. Kruševljani ga pamte i po čuvenim „Svečanostima slobode“ koje je godinama organizovao. Godine 2019. posthimno mu je dodeljena nagrada „Najmoravac” od strane opštine Trstenik, za doprinos i očuvanje identiteta srpskog naroda, za vernost svom narodu, zavičaju i Moravi.

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top