Ulična akcija u Ćićevcu :” Informacije protiv diskriminacije”

Postavljeno: 30.08.2020

Grupa mladih sa invaliditetom, uz podršku Udruženja “Okular”, u okviru projekta “AkTIvni PROTIV PREPREKA”, organizovala je u Ćićevcu uličnu akciju pod nazivom “Informacije protiv diskriminacije“. Cilj akcije je infromisanje šire zajednice o značaju i načinima komunikacije sa osobama sa invaliditetom

Akcija je organizovana sa ciljem da se naši sugrađani i sugrađanke bolje informišu o tome na koji način treba komunicirati sa osobama sa invaliditetom (OSI), a kako bi se umanjilo neznanje o mogućnostima komuniciranja sa ovom osetljivom kategorijom, koje je prepoznato kao jedan od glavnih uzroka ispoljavanja straha i njihovog društvenog isključivanja – navode u ćićevačkom Udruženju Okular.

Mladi sa invaliditetom iz opština Varvarin i Ćićevac, koji su se priključili ovoj akciji, navode da često nema dobre komunikacije OSI  sa širom zajednice, te je taj odnos prate brojne predrasude i nerazumevanje.

Kada bi komunikacija bila bolja, zajednica bi imala priliku da se uveri da osobe sa invaliditetom mogu itekako biti korisni članovi društva, da su sposobni  za obavljanje brojnih poslova. Kao rezultat nedovoljne komunikacije, prisutna je dilema ali i strah kod ljudi kako i na koji način da se obrate osobi sa invaliditetom, da li prilikom susreta treba da pokažu da su svesni njenog invaliditeta, da li treba ponude pomoć i podršku ili da se jednostavno udalje. Mnoge od ovih dilema bile bi rešene ako bi se osobe sa invaliditetom doživljavale kao ravnopravni članovi društva, kao osobe koje imaju iste potrebe kao i svi ostali ali i dovoljno kvaliteta da budu korisni članovi zajednice – kažu mladi sa invaliditetom.

U okviru današnje akcije, mladi sa invaliditetom prikupili su preko 100 potpisa građana i građanki, povodom pokrenute peticije za osnivanje Saveta za mlade opštine Ćićevac i čijem sastavu bi se  morao naći i predstavnik osoba sa invaliditetom.

Inače, projekat “AkTIvni PROTIV PREPREKA“ podržan od strane Foruma mladih sa invaliditetom, a u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom „Projekat se realizuje u okviru programa Evropske Unije “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top