U tri koraka do kadrova – Poziv poslodavcima za uključivanje u dualno obrazovanje

Postavljeno: 01.11.2022

Regionalna privredna komora Kruševac pozvala je poslodavce sa teritorije Rasinskog okruga, kojima su potrebni kadrovi, da se jave toj instituciji, kako bi se uključili u sistem dualnog obrazovanja. Privrednici to mogu da učine do 30. novembra

-Ovo je period godine kada Privredna komora Srbije, zajedno sa Ministarstvom prosvete, aktivno radi na sagledavanju potreba privrede za budućim kadrovima. Poslodavci se mogu prijaviti preko specijalizovanog portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ – navodi Danijela Lazarević, stručna saradnica za edukaciju u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori.

Na tom portalu, poslodavci najpre kreiraju profil kompanije, a zatim podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje za narednu školsku godinu, te zahtev za akreditaciju.

Lazarevićka ističe da je model dualnog obrazovanja najbolji odgovor na problem nedostatka kvalifikovanih kadrova u privredi.

Takođe, dualno obrazovanje rešava problem nezaposlenosti i utiče na odluku mladih da ostanu da žive i rade u zemlji u kojoj su se i školovali – navodi ona,

Uloga privredne komore je, kako da dodaje da, između ostalog, obezbedi da obrazovni sistem bude u skladu sa potrebama poslodavaca, odnosno sa realnim potrebama tržišta rada.

Privredna komora Srbije, na osnovu prikupljenih izjava, formira predlog o potrebama privrede za budućim kadrovima i dostavlja ga Ministarstvu prosvete. Na osnovu pomenutog plana, konačnu odluku o strukturi upisa u srednje škole za dualni model obrazovanja – broju učenika i odeljenja za svaku opštinu i grad, donosi Ministarstvo prosvete.

Broj obrazovnih profila koji su u dualnom modelu raste iz godine u godinu, te će za narednu školsku godinu, poslodavci moći da biraju kadrove sa liste od 72 obrazovna profila, od kojih je osam novih: elektrotehničar energetike, tehničar dizajna grafike, tehničar drumskog saobraćaja, nautički tehničar rečnog smera, tapetar-dekorater, cvećar-vrtlar, tehničar hortikulture, tehničar grejanja i klimatizacije.

Na teritoriji Rasinskog okruga, prema podacima RPK, tokom proteklog perioda, po dualnom modelu su se školovali đaci za zanimanja bravar-zavarivač, operater mašinske obrade, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, električar, elektromonter mreža i postrojenja, trgovac, kuvar, konobar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, industrijski krojač, hotelijersko-restoraterski tehničar…

Dualno obrazovanje je zastupljeno u pet srednjih stručnih škola u Okrugu. Do sada je u takav model obrazovanja uključeno 25 kompanija, od kojih je većina akreditovana za više obrazovnih profila.

Više detalja o uključivanju poslodavaca u dualno obrazovanje za školsku 2023/2024. godinu, zainteresovane kompanije mogu pronaći na internet stranicama: https://pks.rs/, https://dualnoobrazovanje.rs/ i https://krusevac.pks.rs/ .

J.B.

Ostale vesti

back-to-top