+381 64 812 51 81
Naslovna » Kultura » U toku obeležavanje 70 godina rada Kruševačkog pozorišta

U toku obeležavanje 70 godina rada Kruševačkog pozorišta

Ova godina u Kruševačkom pozorištu protiče u znaku obeležavanja sedam decenija rada, za jedan teatar veoma značajnog jubileja. Centralna proslava održana je proteklog vikenda. Ulazak u osmu deceniju ansambl, koji danas živi za i od “dasaka koje život znače”, obeležio je premijerom komedije “Buzdovan”, kojoj su prethodile mini svečana akademija i otvaranje izložbe fotografija, posvećene jubileju

-Veliko je zadovoljstvo biti u ustanovi koja postoji tako dugo. Gradjani i Grad, koji brine o Pozorištu, vole svoje Pozorište. Zadovoljstvo je utoliko veće jer smo i dalje na visokom umetničkom nivou, smatraju nas jednim od najznačajnijih pozorišta u Srbiji. To znači veliku obavezu da tako nastavimo, da ne izneverimo one koji su pre nas Pozorište gradili, a bilo je puno značajnih umetnika i radnika koji su omogućili da do danas trajemo. To što ovde ima mnogo ljudi koji vole umetnost i kulturu nam je podstrek da nastavimo da radimo – kazao je povodom jubileja upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić.

poz4

Da je davne 1946., kada je Pozorište osnovano, kao dvanaestogodišnjak gledao prvu predstavu, podsetio je Momir Bradić, kasnije glumac, reditelj i upravnik Kruševačkog pozorišta u tri mandata.

-Tada sam zavoleo pozorište strasno i ta strast je budila u meni želju da se i ja profesionalno time bavim – kazao je Bradić, kome pripada najveća zasluga što je krajem šezdesetih godina prošlog veka nakon jednodecenijskog bitisanja kao amaterskog Kruševačkom pozorištu vratio status profesionalnog.

Svečanosti su prisustvovali i bivši direktori i upravnici Milanka Milosavljević Milosavljević, Jelena Ivanović, Nebojša Bradić.

Brojnu pozorišnu publiku kruševački anambl je, povodom jubleja, odlučio da dobro nasmeje postrenesansnom komedijom „Buzdovan“, duhovitom dramskom pričom o karakterima. Akteri ovog komada bili su, pred premijeru, sigurni da će publika u predstavi prepoznati ljude oko sebe ili se možda i identifikovati sa junacima.

poz5

U “komediji o jubavi kapetana Nikole Ivulića”, autora sveštenika Kleme Grubišića, u  režiji Predraga Stojmenovića, igraju Dejan Tončić, Nikola Rakić, Nebojša Vranić, Biljana Nikolić, Dragan Marinković i gost Nemanja Milunović. Scenografiju potpisuje Nenad Marković, kostimograf je Laza Popović, dok je Radovanu Kneževiću poverena lektura specifičnog govora.

U predstavi “Buzdovan” opisan je dramatičan život meštana Makarske, kod kojih su se osvajači često  smenjivali te je, balansiranje izmedju velikih sila dovelo do toga da korupcija, šverc, sitnosopstveničko ophodjenja prema ljudima postanu svakodnevica. Prikazano fokusiranje na lične interese povezuje tu priču sa sadašnjošću, a akteri veruju da će komedija navesti publiku i da se zapita šta je videla, te u kakvom svetu o danas živi.

Premijernom izvodjenju predstave “Buzdovan” prethodilo je otvaranje izložbe fotografija, posvećene jubileju, koja je uradjena uz pomoć beogradskog Pozorišnog muzeja.

Kruševačko pozorište obeležavanje sedam desecija postojanja nastavlja gostovanjima Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Narodnog pozorišta. Predvidjeno je i održavanje izložbe posvećene Vlastimiru Djuzi Stojiljkoviću te izložbe o pozorišnim plakatima ovdašnjeg teatra. Za 28. oktobar je zakazana premijera predstave “Deža vi” u režiji Andree Lazić i po tekstu Semira Gicića. Nju je Kruševačko pozorište uradilo u koprodukciji sa šabačkim i Regionalnim pozorištem Novi Pazar.

poz2 poz3

 

Ova godina u Kruševačkom pozorištu protiče u znaku obeležavanja sedam decenija rada, za jedan teatar veoma značajnog jubileja. Centralna proslava održana je proteklog vikenda. Ulazak u osmu deceniju ansambl, koji danas živi za i od “dasaka koje život znače”, obeležio je premijerom komedije “Buzdovan”, kojoj su prethodile mini svečana akademija i otvaranje izložbe fotografija, posvećene jubileju -Veliko je zadovoljstvo biti u ustanovi koja postoji tako dugo. Gradjani i Grad, koji brine o Pozorištu, vole svoje Pozorište. Zadovoljstvo je utoliko veće jer smo i dalje na visokom umetničkom nivou, smatraju nas jednim od najznačajnijih pozorišta u Srbiji. To znači veliku obavezu…

Review Overview

Rejting korisnika 3.6 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Dečiji bazar u glavnoj ulici

U subotu, pretposlednjeg dana manifestacije Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu,u glavnoj gradskoj ulici otvoren je Dečiji bazar – štandovi za ...

„Bezbedno na dva točka“ – predavanje za srednjoškolce

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kruševcu, održano je predavanje na temu „Bezbedno na dva točka“ u okviru Programa unapređenja bezbednosti saobraćaja ...

Napredak poražen od TSC-a, Trajalu bod protiv Kragujevčana

U 9. kolu Super lige Srbije Napredak je u Kruševcu poražen od TSC-a iz Bačke Palanke sa 1:3. dok je ...

Skupština Grada o izvršenju budžeta, koncesiji za Apoteku, odlukama o partnerstvu za osvetljenje i održavanje puteva

Odbornicni Skupštine Grada usvojili su na današnjem zasedanju Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta, prema kome su prihodi ostvareni sa skoro ...

Besplatni preventivni pregledi u nedelju na šest lokacija 

Akcija besplatnih preventivnih pregleda pod nazivom „Dan otvorenih vrata zdravstvenih ustanova Srbije“, petnaesta po redu, biće nastvaljena u nedelju (22. ...