U svetlu najnovije antisrpskog transparenta navijača zagrebačkog Dinama: Sećanje Kruševljanina Mirka Simića na skandal 1990. godine

Postavljeno: 13.06.2020

– Ni danas mi nije jasno zašto tolika mržnja – kaže  Mirko Simić, određen za prvog pomoćnog sudiju na prvenstvenom meču Dinamo (Zagreb)-Crvena zvezda (Beograd) 13. maja 1990. godine, utakmici koja se na Maksimiru zbog nezapamćene tuče nije ni odigrala

Tri decenije je proteklo od, do tada neviđenog skandala ondašnjeg jugoslovenskog fudbala na Maksimiru u Zagrebu, gde je trebalo da odmere snage domaći Dinamo i beogradska Crvena Zvezda. Umesto fudbala, tog 13. maja 1990. godine,  priređena je nezapamćena tuča, a meč nije ni odigran.

Kruševljanin Mirko Simić, danas posmatrač na mečevima Super lige, tada je bio određen za prvog pomoćnika glavnog sudije Adema Fazlagića iz Čapljine.

Drugi pomoćnik je bio Rupčić iz Vinkovca, delegat Ljuba Bracanović iz Podgorice, a specijalni posmatrač Fudbalskog Saveza Jugoslavije, koliko se sećam, Slovenac Zavrl. Ništa nije nagoveštavalo da će to biti i početak kraja bivše velike Jugoslavije. Smešteni smo u İnterkontinentalu, kako  dolikuje. Navijači Crvene zvezde doputovali su vozom i smestili se kraj neke žice Maksimira – priseća se Simić.

Dok smo čekali znak da izađemo na teren, rečeno nam je da se strpimo jer je na igralištu i tribinama bio haos. Sve to se dešavalo nekih pet-šest minuta uoči početka. Ja sam  imao utisak da je zemljotres.U jednom momentu golmana Dinama Stinčića su izneli na rukama i odneli prema ambunlanti, jer je neko od navijača ili ko zna ko povredio nogu čuvaru mreže. Već tada je bilo jasno da je vrag odneo šalu.

Prema Mirkovom sećanju, prvi su nered počeli navijači Hajduka Torcida iz Splita, koji su bili na delu istočne tribine, bliže pristalicama domaćeg Dinama, Blu bed bojsima.

Intervenisala je i policija koja se našla i na meti domaćih igrača koji su, tobože, štitili svoje navijače. U opštem sportskom paklu, mi smo otišli na zapadnu tribinu i iz loža posmatrali šta se događa. Bilo je jezivo. U jednom momentu, delegat Bracanović nam se obratio i pitao da li ćemo igrati meč. Suvišno pitanje za sve ono što smo videli. I danas mi nije jasno zašto tolika mržnja –  kaže Mirko Simić i dodaje: – Bilo i ne ponovilo se.

Tuču, u kojoj su Dinamovi navijači Zvezdine gađali kamenicama, flašama i ciglama, a ovi drugi lomili reklame na stadionu, policija je uspela da smiri tek nakon više od sat vremena. Sve se dešavalo neposredno nakon što su krenula ozbiljna previranja u Jugoslaviji, a ovaj (neodigrani) sportski događaj ostaće upamćen i po tome što je na njemu prvi put javno spaljena zastava tadašnje SFRJ. 

Fudbalski skandal izazvao je i pravi medijski rat između Beograda i Zagreba u kome je svaka od strana optuživala onu drugu za izazivanje nereda. 

Ostale vesti

back-to-top