Za lokalne izbore u Kruševcu – na glasačkom listiću šest kandidata

Postavljeno: 13.06.2020

Gradska izborna komisija potvrdila je zbirnu izbornu listu za lokalne izbore koji će se, zajedno sa parlemntarnim, održati 21. juna. Šest stranaka i koalicija odlučilo je da kandiduje svoje predstavnike za novi saziv gradskog parlamenta. Za poslanička mesta nadmetaće se 21 izborna lista 

Građani i građanke Kruševca sa biračkim pravom u nedelju 21. juna osim za poslanike u republičkom parlamentu imaće priliku da izaberu i članove novog saziva lokalne skupštine. Za mesta u odborničkim klupama nadmetaće se šest stranaka i koalicija koje su predale svoje izborne liste.

Na broju 1 na glasačkom listiću za lokalne izbore u Kruševcu nalazi se Koalicija „Aleksandar Vučić – za našu decu“ sa 70 kandidata, broj 2 nosi lista “Socijalistička partija Srbije(SPS),Jedinstvena Srbija(JS)” koja takođe ima 70 kandidata, broj 3 na glasačkom listiću ima “Srpska narodna partija – Dr. Nenad Popović” sa 25 kandidata, broj 4 zauzela je lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” sa 26 kandidata, lista “Za Kraljevinu Srbiju – Za Lazarev Kruševac (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front)” je na broju 5 sa 24 kandidata, dok je broj 6 dobila Izborna lista “Metla 2020” sa 25 kandidata.

Tako će se za 70 odborničkih mandata boriti ukupno 240 kandidata, što je gotovo dvostruko manje nego na izborima 2016. godine, kada je na glasačkom listiću bilo 12 političkih opcija i 509 kandidata.

Pravo da glasaju na lokalnim izborima ima 106.940 registrovanih birača sa boravištem u Kruševcu, a glasanje će se, kao i na prethodnim izborima, organizovati na 132 biračka mesta. Kako saznajemo od Gradske izborne komisije, biračka mesta su uglavnom ostala ista, osim što će sada birači iz Doljana glasati u osnovnoj školi u Meševu, a birači u Šogolju u kući Slobodana Lukića.  

Sva biračka mesta će biti otvorena od 7 do 20 časova, a za glasače koji su onemogućeni da izađu na birališta, organizovaće se glasanje van biračkog mesta. Oni treba da se prijave radnom telu ili biračkom odboru, što mogu učiniti od petka, 19. juna do 11 časova na dan glasanja, 21. juna, pozivanjem brojeva telefona 037 414-744 i 414-746.

Za izbor narodnih poslanika na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 108.010 birača sa teritorije našeg grada, a razlika u broju glasača u odnosu na lokalne izbore nastala je zbog toga što pravo glasa na parlamentarnim izborima imaju i raseljena lica koja privremeno borave u Kruševcu. 

Inače, glasački listić za republičke izbore ima 21 izbornu listu, a ukupan broj birača u Srbiji, prema podacima Republičke izborne komisije, iznosi 6.583.665.

Za aktivan bojkot izbora u Kruševcu su se opredelili gradski odbori Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, dok se gradski odbor Demokratske stranke koja takođe bojkotuje ove izbore, nije tim povodom oglašavao nakon ukidanja vanrednog stanja. Pokret slobodnih građana u Kruševcu neće izaći na lokalne izbore, ali se četvoro Kruševljana našlo na njihovoj poslaničkoj izbornoj listi.

Inače, u sadašnjem sazivu gradskog parlamenta vladajuća većina koju čine SNS sa izbornim partnerima, SPS i JS,  ima 65 odborničkih mandata. Lista Demokratske stranke koja je na izborima 2016. osvojila 6 odborničkih mesta, odmah po konstitusanju Skupštine ostala je sa 4 odbornika, jer je jedan odbornik sa njihove liste prešao u SNS, dok je drugi odlučio da nastupa kao samostalni odbornik.   

N.B.

Ostale vesti

back-to-top