+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » U Rasinskom okrugu počinje konstituisanje lokalnih Skupština

U Rasinskom okrugu počinje konstituisanje lokalnih Skupština

Opštine u kojima su pojedine stranke ili pokreti na lokalnim izborima samostalno osvojile većinu najbrže su u formiranju novih saziva lokalnih Skupština. Ćićevčani su za 12.maj zakazali konstitutivnu sednicu, u Aleksandrovcu će prvo zasadanje Skupštine opštine u novom sazivu biti održano 16. maja, a u Brusu dan kasnije. Nasuprot njima u Varvarinu i Trsteniku, gde su moguće različite koalicione varijante, konstitutivne sednice su zakazane za 14., odnosno 24. jun, što je krajnji rok u kome lokalni parlamenti moraju da budu formirani

U Kruševcu, iako su naprednjaci osvojili apsolutnu većinu, odnosno 52 od ukupno 70 odborničkih mandata, konstitutivna sednica je zakazana tek za 13. jun jer se, kako je za krusevacgrad.rs kazao gradonačelnik, Dragi Nestorović, čeka stav Republike u vezi sa eventualnim formiranjem šireg fronta neophodnog za sprovodjenje programa koji je SNS na izborima predočila. Kazao je da naprednjaci u Kruševcu za sada „nemaju ni nameru ni potrebu“ da razgovaraju sa aktuelnim koalicionim partnerima. Nestorović će ostati na funkciji gradonačelnika, prioritet nove vlasti će biti otvaranje novih radnih mesta uz dalje rešavanje nasledjenih problema. Cenzus su u Kruševcu prošle i liste SPS-JS, koja je osvojila 12 odborničkih mesta, te DS, kojoj je pripalo 6 odbornika.

U Ćićevcu će naredne četiri godine na vlasti biti koalicija Pokret za očuvanje opštine Ćićevac, koju je na lokalnim izborima predvodio Zlatan Krkić, predsedik Opštine i Nova Srbija, čiji nosilac liste je bio Zoran Milivojević Batke. Iako je, kako je za krusevacgrad.rs rekao Zlatan Krkić, Pokret dobio 13 od ukupno 25 odborničkih mesta i samostalno mogao da formira vlast odlučili su da nastave saradnju sa dugogodišnjim koalicionim partnerom.

U Aleksandrovcu, gde je Pokret za Župu, predvodjen Jugoslavom Stajkovcem, predsednikom opštine, osvojio apsolutnu većinu, odnosno 32 od ukupno 59 odborničkih mesta, konstitutivna sednica lokalne Skupštine zakazana je za 16. maj.

Mi imamo sami apsolutnu većinu. Sve poteze u vezi uključivanja drugih koji su prošli na izborima tek ćemo razmatrati. Dakle, imamo mogućnost da to uradimo sami imamo mogućnost da formiramo i koaliciju, ali bez uslovljavanja i bez ucenjivanja, kao što je to bilo ranije. Razgovori o tome se vode – kazao je Jugoslav Stajkovac. Njemu će, ukoliko ostane na mestu predsednika Opštine, što je izvesno, to biti sedmi mandat.

U opštini Brus, gde je Nova Srbija, predvodjena predsednikom opštine, Militino Jeličićem Jutkom, osvojila 19 od ukupno 29 odborničkih mesta, prva sednica novog Skupštinskog saziva zakazana je za 17. maj.

Samostalno imamo dvotrećinsku većinu, ali ću manjim strankama, ukoliko imaju dobre kadrove za odredjena mesta, ponuditi saradnju – kazao je predsednik Opštine Brus, Militin Jeličić. U tamošnjoj Skupštini SNS ima sedam, SPS-JS dva, a GG Disko Predolac jednog odbornika.

Za sada je nepoznanica ko će formirati većinu u Trsteniku i Varvarinu. Trsteničani su na nedavnim lokalnim izborima glasali tako da su Zajedno sa narodom, lista koju je predvodio Miroslav Aleksić, predsednik Opštine i lista SNS-a osvojile po 19 mandata. Listi SPO pripalo je 6, SPS-JS ima 4 odbornika, a Srpsko ruski pokret jednog.

Za većinu u trsteničkoj Skupštini, potrebno je 25 odbornika, što znači da bi vlast sa SPO mogle da formiraju obe pobedničke liste, da u igru može da udje i SPS-JS uz odbornika manjinske stranke. Nije isključena ni mogućnost da dve najjače liste formiraju većinu. Inače, sve pomenute stranke su u prethodnim godinama u različitim varijantama bile jedna sa drugom u koaliciji.

Za sada niko nije postigao zvaničan koalicioni dogovor, pregovori se vode, sve opcije su otvorene – kazao je za GRAD Miroslav Aleksić, aktuelni predsednik opštine.

Da je situacija oko formiranja većine u Varvarinu za sada neizvesna za krusevacgrad.rs je potvrdio nosilac liste SPO na izborima i aktuelni predsednik opštine, Zoran Milenković. Stranka koji je on predvodio dobila je 14 odbronika, lista SNS je bila pobednička sa 17 mandata, a u lokalnu Skupštinu, u kojoj je za većinu potrebno 26 odbornika, ušli su jos SPS –JS sa 8 i GG Temnićka alternativa, koja ima 2 mesta.

SPO je na nacionalnom nivou u koaliciji sa naprednjacima, lokalna koalicija će verovatni biti takva. Ipak, ovde su, zbog nekih ličnih stavova socijalisti imali prednost u razgovorima sa naprednjacima – kazao je Milenković. Nikakva lokalna koalicija za sada, medjutim, zvanično nije dogovorena, te je konstitutivna Skupština zakazana za 14. jun, do kada bi situacija trebalo da se razbistri.

rasina

Reka Rasina

Opštine u kojima su pojedine stranke ili pokreti na lokalnim izborima samostalno osvojile većinu najbrže su u formiranju novih saziva lokalnih Skupština. Ćićevčani su za 12.maj zakazali konstitutivnu sednicu, u Aleksandrovcu će prvo zasadanje Skupštine opštine u novom sazivu biti održano 16. maja, a u Brusu dan kasnije. Nasuprot njima u Varvarinu i Trsteniku, gde su moguće različite koalicione varijante, konstitutivne sednice su zakazane za 14., odnosno 24. jun, što je krajnji rok u kome lokalni parlamenti moraju da budu formirani U Kruševcu, iako su naprednjaci osvojili apsolutnu većinu, odnosno 52 od ukupno 70 odborničkih mandata, konstitutivna sednica je zakazana tek za 13. jun jer se, kako…

Review Overview

Rejting korisnika 4.6 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Danas je sv. Jovan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista ...

Prvi do Bogojavljenskog krsta: Lazar Krstić i Nemanja Antonović

Tradicionalno viteško nadmetanje u plivanju za Časni Bogojavljenski krst održano je na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi i na Rasini ...

Sutra završnica Kruševačke Lige šampiona u malom fudbalu

Sportski savez grada Kruševca je i ove godine organizovao „  Kruševačku ligu šampiona  2017/2018“    u malom fudbalu koja je startovala ...

Miroljub Milanović Cara – dobitnik Svetosavske nagrade za 2018. godinu

Uglednu Svetosavsku nagradu koju tradicionalno dodeljuje Kulturni centar Kruševac uz pokroviteljstvo Grada Kruševca, odlukom Saveta, većinom glasova, dobio je Miroljub ...

Rasvetljeno pet kradja, uhapšena jedna, a protiv šest osoba podnete krivične prijave

Kruševačka policija je saopštila da je u odvojenim akcijama rasvetlila tri teške kradje i dve kradje i uhapsila jednog muškarca, ...