Upoznajmo se sa geologijom u Narodnom muzeju

Postavljeno: 11.05.2016

U vеликој сали Народног музеја Крушевац u суботу, 14. маја, у 17 сати,  биће одржано предавање др Драгане Ђурић са Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду под називом УПОЗНАЈМО СЕ СА ГЕОЛОГИЈОМ, на којем ће се крушевачка публика упознати са геологијом, геоморфологијом и свим тектонским покретима који су се дешавали од настанка Земље до дана данашњег 

За ту прилику, Друштво геоморфолога Србије уступило је музеју нарочит уређај, јединствен своје врсте у Србији – сендбокс (sandbox), својеврсну кутију за песком као умањени интерактивни модел рељефа.

Како сензор детектује разлике у висинама наноса песка, пројектором ће се приказивати дигитални елевациони модел терена, на основу чега ће сваки посетилац моћи да направи сопствени жељени геоморфолошки облик.

Посетиоцима ће на располагању бити и стереоскоп, апарат за гледање тродимензионалних сателитских снимака и рељефних облика, као и анаглифи, специјалне 3D наочаре. 

Програм ће трајати до краја текућег месеца. Због специфичности саме апаратуре, презентација ће се одржавати радним данима искључиво у термину од 11 до 13 сати, сем на дан 12. Европске ноћи музеја, 21. маја, када ће се презентација одржавати у вечерњем термину, између 21 и 23 сата.

Geologija_plakat

Ostale vesti

back-to-top