U Kruševcu utrošene sve dobijene doze vakcine protiv gripa

Postavljeno: 12.11.2019

U kruševačkom Domu zdravlja za manje od mesec dana utrošeno je svih 4.380 doza vakcina protiv gripa. Zahtev za dodatne količine je upućen, ali je neizvesno da li će biti isporučene. Virus gripa za sada nije registrovan na području Rasinskog okruga, a ovih dana beleži se blagi porast respiratornih infekcija

Prema rečima epidemiologa, odziv za vakcinaciju ove godine bio je odličan, a da prime vakcinu uglavnom su se javljali hronični bolesnici i lica strarija od 65 godina. Kako navode epidemiolozi,  za razliku od vakcine koja je bila aktuelna prethodnih godina i štitila od tri vrste virusa, ovogodišnja vakcina štiti od četiri tipa virusa i pruža do sada najbolju zaštitu.

U Zavodu za javno zdravlje  kažu da virus gripa za sada nije registrovan na području Kruševca i Rasinskog okruga, da nije bilo ni prijavljenih sumnji na grip, ali da se beleži blagi porast respiratornih infekcija, što je i karakteristično za ovo doba godine

Objašnjavaju da se za razliku od respiratornih infekcija gde simptomi kreću postepeno,  simtome gripa karakteriše nagli početak- sa visokom telesnom temperaturom, suvim kašljem, malaksalošću, drhtavicom, jezom, glavoboljom i bolom u mišićima i kostima.

Epidemiolozi upozoravaju da antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa i da građani ne bi trebalo da ih koriste na svoju ruku. Obolelima od gripa, sa blažom kliničkom slikom, preporučuje se mirovanje, vitaminska ishrana, nadoknada tečnosti i upotreba antipiretika, s tim da se lekaru obavezno treba javiti ukoliko dođe do pogoršanja simptoma.

Savet  za sve građane je da se izbegava boravak u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veliki broj ljudi ,  da se često provetravaju prostorije, a preporučuje se i umerena fizička aktivnost , vitaminska ishrana , te pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Inače, epidemija gripa u Rasinkom okrugu poslednji put je proglašena pre četiri godine. Prema poslednjem  populacionom nadzoru nad oboljenjima sličnim gripu koji je Insitut “Batut” obavio u periodu od 14. do 20. oktobra ove godine , na teritoriji cele Srbije  registrovano je 2.539 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top