U Kruševcu naprednjacima 52 odbornika, SPS – JS ima 8 

Postavljeno: 23.06.2020

Na osnovu rezultata postignutih na lokalnim izborima najviše odborničkih mandata u Skupštini Kruševca pripada listi Aleksandar Vučić – Za našu decu, odnosno Srpskoj naprednoj stranci, 52 od ukupno 70, koliko je odbornika u ovdašnjem parlamentu

Koalicija SPS – JS osvojila je 8 odborničkih mesta, dok je Srpska narodna partija dobila dva odbornika. To su, inače, dosadašnji koalicioni partneri SNS-a što znači da  su stranke koje participiraju u vlasti dobile 62 od ukupno 70 odborničkih mesta u Kruševcu.  

SNS je u dosadašnjem sazivu imao 48 odbornika u odborničkoj grupi “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, dok je u odborničkoj grupi “Aleksandar Vučić – Kruševac pobeđuje” bilo petoro odbornika stranaka koje su na prošlim lokalnim izborima bile koalicioni pratneri naprednjaka. 

Značajno manje odbornika u novom sazivu će imati koalicija SPS – JS, koja je do sada imala ukupno 12, a sada ima 8. 

Lista Za kraljevinu Srbiju – Za Lazarev grad Kruševac, koju čine Pokret obnove kraljevine Srbije i Monarhistički front osvojila je 4 mandata, koliko je pripalo i listi Metla 2020. 

U dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta bilo je još četvoro odbornika Demokrtske stranke, koji su ujedni činili i jdinu opoziciju, dok je jedan odbornik samostalno nastupao.  

Inače, na nedeljnim lokalnim izborima, posmatrano u procentima, lista Aleksandar Vučić – Za našu decu  dobila je 71,1 odsto, koalicija SPS – JS ima 12,01, pokret Metla dobio je 6,04 odsto, lista  Za kraljevinu Srbiju ima5,52, a SNP je osvojila 3,26 odsto.

Jedino je Srpska radikalna stranka ostala ispoda cenzusa jer je njena liste u Kruševcu osvojila 2,07 odsto. 

U Kruševcu je pravo glasa imalo 106.940 birača, a izlaznost na izborima je bila 53,18 odsto. Gradjani su mogli da glasaju na 132 biračka mesta. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top