U Gerontološkom centru u Kruševcu nema korone, zaposleni u sedmodnevnom karantinu po smenama

Postavljeno: 01.08.2020

– Mi smo prihvatili preporuke Ministarstva zdravlja i odlučili se za dobrovoljni preventivni karantin, kako bismo potpuno zaštitili naše korisnike – kaže za Kruševacgrad direktorka Gerontološkog centra Jelena Mijailović. Posete su zabranjene, ali su zamenjene svakodnevnim ćaskanjem sa porodicom preko skajpa, zooma ili drugih platformi

Poučeni iskustvom prethodnog talasa epidemije, kada je korona virus zarazio 49 korisnika i 19 zaposlenih, srećom bez ijednog smrtnog ishoda, u Gerontološkom centru u Kruševcu su sada, kako kažu, preduzeli sve mere da virus ne uđe u ustanovu. Zato su se zaposleni, njih 90-tak, podelili u tri grupe i rade po smenama od po sedam dana.

Mi smo prihvatili preporuke Ministarstva zdravlja i odlučili se za dobrovoljni preventivni karantin, kako bismo potpuno zaštitili naše korisnike. Svaka od tri grupe ima 36 zaposlenih, čine je lekari, medicinski tehničari, negovateljice, kuvarice, čistačice… Oni su sedam dana u Centru, imaju tamo svoj smeštaj i nema izlaska. Potom imaju 14 dana slobodno, a menja ih sledeća grupa. Svaki put kada treba da se vrate u svoj sedmodnevni karantin, svi se pre ulaska u Gerontološki testiraju – objašnjava Jelena Mijailović za Kruševacgrad.

Prema njenim rečima, 175 korisnika koliko ih je trenutno u Domu, dobro su zbrinuti. Temperatura se meri na četiri sata i svaka povišena temperatura automatski povlači izolaciju i PCR testiranje.  Mada su posete zabranjene, korisnici mogu da svakog dana porazgovaraju sa svojim porodicama, prijateljima, preko dva tableta koje je Gerontološkom donirala nemačka organizacija Help.

Toliko je pozitivna reakcija naših korisnika na ovu mogućnost da smo i sami bili iznenađeni, s obzirom na to da je uglavnom reč o starim osobama koje nisu baš imale dodira sa modernim tehnologijama. Naravno, tu su uvek i naši tehničari koji im pomažu i oni mogu bukvalno svakodnevno u određenim terminima preko video poziva da  razgovaraju sa sebi dragim osobama.

Mijailović podseća da je Gerontološki centar, osim pomenutih tableta, dobio i veliku donaciju od 70 potpuno novih kreveta i noćnih ormarića, pa su se i smeštajni uslovi značajno popravili. Donaciju su dobili od resornog  Ministarstva za rad i socijalna pitanja i Kluba privrednika u Kruševcu.

Inače, kako kaže naša sagovornica, mesta u Gerontološkom centru još ima i svakodnevno se primaju novi korisnici, ali uz obavezan negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top