Testiranje kolektivnog imuniteta na koronu

Postavljeno: 01.06.2020

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje sutra će biti testirano prvih pet porodica odabranih metodom slučajnog uzorka, u okviru studije kojom se ispituje kolektivni imunitet građana na korona virus

U Rasinskom okrugu razgovor je do sada obavljen sa četrdeset porodica koje su pristale da učestvuju u istraživanju koje bi trebalo da pokaže koliko je osoba u Srbiji razvilo antitela na KOVID 19. Testiranje će se obaviti u Zavodu za javno zdravlje, dobijeni podaci biće zaštićeni i koristiće se isključivo u istraživačke svrhe, s tim da će oni koji učestvuju u testiranju dobiti informaciju o tome da li su stvorili antitela na virus, odnosno, da li su bili u kontaktu sa virusom ili ne. 

Najavljeno testiranje na antitela na lični zahtev građana koje će se plaćati 1.200 dinara, nije krenulo u Kruševcu, a kako su nam kazali u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje, očekuju detaljnije instrukcije.

Testiranje na prisustvo korona virusa na lični zahtev , sa kojim se krenulo pre dve nedelje, do sada je na području Rasinkog okruga obavilo 40-tak građana. Cena PSR testa je 6.000 dinara, a ovo testiranje predviđeno je za građane Srbije koji putuju u inostranstvo, za strane državljane koji se trenutno nalaze u Srbiji a žele da napuste zemlju, te za naše državljane koji su došli u Srbiju bez negativnog PSR testa, stavljeni su u kućnu izolaciju od 14 dana i žele da skrate taj period. Od plaćanja ovog testa izuzeta su maloletna lica i studenti.

Pravo na besplatno testiranje na korona virus i dalje imaju svi građani sa simptomima korona virusa, potom oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, te pacijenti koji idu na operaciju.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top