Teška godina za voćarstvo

Postavljeno: 18.08.2023

Posle blage zime nastupio je period hladnog proleća. Bilo je mrazeva, tako da su uslovi za oplodnju bili jako loši, što se odrazilo na rod pojedinih kultura voća

– Ove godine se napravila jasna razlika na terenima. Recimo, Donja Župa je bolje rodila, Gornja Župa lošije, Brus je izostao sa rodom. Imali smo velikih problema sa obilnim padavinama. Bilo je jako teško zaštiti zasade, a vinograde naročito, koji su ove godine katastrofalno podbacili. Problem je bio sa plamenjačom, koja je bukvalno odnela pola roda. Imali smo i grad, tako da nema kraja koji nije pretrpeo veću ili manju štetu.Problem je bio i sa berbom ranih jagodastih vrsta- jagoda, malina i kupina je zbog nepovoljne godine imala znatno niži kvalitet ploda, a i otkupne cene su katastrofalne kako kažu proizvođači. Kažu da jedva mogu da podmire i osnovnu cenu koštanja, a nekad ni to – izjavio je za naš Portal savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Kruševac Momir Nedić.

U toku je berba šljiva. „Lepotica“ je u berbi, uskoro će početi i berba „Stele“. Naročito je ove godine podbacila kruška, dok je jabuka solidno ponela, međutim u mnogim zasadima je došlo do problema pojave Venturije.

– Proizvođači nisu stigli na vreme da je zaštite zbog obilnih padavina. Zbog nedovoljne zaštite, dosta polodova će biti u trećoj klasi, a ostatak roda biće lošijeg kvaliteta. Jedna jako teška godina za voćare definitivno, ali i godina koja treba da nam služi za nauk da postoje rizici kojih nismo ni svesni. Mi stručnjaci konstantno savetujemo proizvođače da prilagode voćnu vrstu uslovima gajenja, a ne obrnuto. Kada posadite neku voćnu vrstu uz optimalne uslove, onda imate šansu da izvučete i dobar deo zarade. U suprotnom, krenete da se borite sa zemljišnim i klimatskim uslovima, to je onda unapred izgubljena bitka – kaže Nedić.

Preporuka je da se na plantažama postave protivgradne mreže i sistemi za navodnjavanje, i tako rizici smanje na najmanju moguću meru.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top