Reč stručnjaka: Zašto je važno plavo prskanje voćki

Postavljeno: 01.11.2021

Plavo prskanje je značajno u kompleksnoj zaštiti voćaka, izvodi se u periodu mirovanja vegetacije, od opadanja lišća pa do početka kretanja  pupoljaka, temperatura vazduha za vreme zimskog prskanja treba da je iznad plus pet stepeni Celzijusa, a treba ga obaviti po mirnom vremenu, bez vetra i padavina

-Pre prskanja voćna stabla treba pripremiti za to, odnosno orezati ih, odstraniti suve i polusuve grane, ako je moguće sastrugati staru koru sa debla. Plavo prskanje ima za cilj da se unište prezimljujući oblici parazitnih gljiva i bakterija i smanji infektivni potencijal za narednu vegetaciju. Na jabučastim voćkama suzbijaju se gljive venturia pyrina – izazivač krastavosti plodova kruške, venturia inaequalis – prouzrokovač čađave krastavosti  jabuke, erwinia amylovora-bakteriozna plamenjača jabučastih voćaka i drugi, po štetama manje značajni paraziti – obašnjava stručna savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Sandra Miletaković.

Koštičavo voće, malinu i kupinu, dodaje, treba prskati nešto ranije, jer vegetacija počinje ranije nego kod jabučastog voća.

-Kod koštičavih vrsta za naredni vegetacioni period smanjuje se opasnost od šupljikavost listova (stigmina carpophila),  ospičavosti listova (blumeria jaapii), kovrdžavost lista breskve (taphrina deformans), sušenja cvetova, grančica i grana i truleži plodova (monilia laxa) i drugih bolesti. Prskanje preparatima na bazi bakra ne bi trebalo da zaobiđe ni malinjake, kupinjake i parcele pod jagodom. Na malini se sprečava razvoj gljive  didmela aplanta (ljubičasta pegavost maline), zatim mycosphaerella fragarie (pegavost jagode) – precizira ona.

Podseća da ti paraziti, posle završetka vegetacije ostaju u krošnji, u pukotinama kore, na pupoljcima, trulim granama, u ili na mumificiranim plodovima, i na drugim skrivenim mestima, te da u proleće, čim se stvore povoljni uslovi, počinju da se razmnožavaju i nastaju zaraze.

Napominje da se kvalitet prskanja postiže obilnim prskanjem, odnosno kupanjem svih grana i grančica, idući od vrha ka donjem delu krune stabla te da je veoma bitno da preparat – pesticid dospe na sve delove stabla.

Za prezimljujuće forme štetočina u cilju suzbijanja preporučuju se preparti na bazi mineralnih ulja. Za smanjenje infekcionog potencijala biljnih bolesti koje  prezimljuju na stablu voćaka, treba koristiti preparate na bazi bakra. Inače, ovi preparati na bazi bakra se mogu kombinovati sa preparatima na bazi mineralnog ulja u cilju istovremenog suzbijanja prouzrokovača biljnih bolesti i prezimljujućih formi štetočina – preporučuje stručna savetodavka.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top