Reč stručnjaka: Kako zaštititi biljke od cvetne bube

Postavljeno: 13.04.2022

Cveta buba, poznatija i kao rutava buba, najčešće se pojavljuje u proleće, u periodu kada dnevna temperatura prelazi 15 stepeni. Najaktivnija je između 11 i 15 časova, a hrani se prašnicima i tučkom cvetova, te onemogućuje oplodnju

Za ovu štetočinu karakteristična je migracija sa korova, naročito maslačka na cvetove najrazličitijih voćnih vrsta poput krušaka, jabuka, jagoda… Cvetna buba aktivna je od marta pa sve do kraja jula, u vreme cvetanja, samim tim nemoguće je njeno hemijsko suzbijanje

Za zaštitu od ove štetočine preporučuje se mehanička mera borbe.

-Za smanjenje brojnosti i mehaničko uništavanje mogu se postavljati vodeni mamci (plastične posude različite veličine i oblika, bele ili plave boje) u koje se sipa voda sa par kapi tečnosti za sudove koja otežava izlazak upalih insekata. U vodu se mogu dodati i supstance sa atraktivnim mirisom koje će privući bubu, poput Negro bombone, sirupa od maline ili jagode. Tečnost u klopkama menjati na dan ili dva – objašnjava Slađana Rilak, diplomirani inženjer zeštite bilja.

Uz mehaničko uništavanje, značajnu ulogu u njenom suzbijanju ima i površinska obrada zemljišta u voćnjaku jer se na taj način ubija veliki broj imaga pod dejstvom niskih temperaturua.

Cvetna buba crne je boje sa poprečnim belim prugama, veličine od 10 do 15mm. Pad aktivnosti ove štetočine vezuje se za oblačno i kišovito vreme.

S.M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top