Kupina će biti hit

Postavljeno: 08.12.2015

Ocena stručnjaka na osnovu ovogodišnjeg roda i cene voća

Da će se proizvođači voća u narednoj sezoni odlučiti da povećaju zasade pod kupinom, te malinom i jagodom, procenjuju stučnjaci iz ovdašnje Poljoprivredno savetodavne i stručne službe. Napominju da je i ova godina pokazala da bez navodnjavanja nema intenzivnog voćarenja

– Ova, ali i mnoge prethodne godine pokazala je da bez navodnjavanja nema intenzivnog voćarenja. Mnogi voćari su se u to uverili, a naročito proizvođači jagodastog voća, kod kojih je zarada bila bukvalno proporcionalna količini vode koju su biljke dobijale u vreme intenzivnog porasta i zrenja plodova – kazao je za GRAD Momir Nedić, savetodavac za voćarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

Proizvodnja jagode je, podsetio je, bila na nivou prosečno dobrih godina, sa dobrim prinosom i kvalitetom. Tražnja je bila zadovoljavajuća pa se očekuje umereno povećanje površina pod ovom voćnom vrstom..

Takođe, izrazito povoljni uslovi u maju i junu obezbedili su dobru ovogodišnju  berbu malina i pored visokih julskih temperatura. Interesovanje hladnjačara za malinom je ove godine bilo veliko a cena u porastu u odnosu na prethodne godine, odnosno 205 dinara po kilogramu te se, kako je ocenio Nedić, očekuje povećanje površina pod tom voćnom vrstom.

Kupina, smatra on, ove godine doživljava pravu renesansu, jer je rast potražnje u proteklih nekoliko godina kulminirao cenom od oko evra za kilogram. Među voćarima, a naročito novim, vlada prava euforija oko podizanja novih zasada tako da se može očekivati nagli rast površina pod ovom voćnom vrstom.

Navodi i da je ovo bila jedna od boljih godina za višnju te da su umeren prinos i veoma dobar kvalitet obezbedili cenu koja se kretala od 60 do 90 dinara za kilogram.

– Kod jabuke je učestalo vlaženje lista i toplo vreme u periodu nakon cvetanja pogodovalo razvoju bolesti čađave krastavosti, pa su manje iskusni voćari već u startu izgubili bitku sa ovim patogenom koji je drastično umanjio prinos, a naročito kvalitet plodova jabuke. Potražnja je bila nešto slabija nego lane pa su lakši put do tržišta našli samo najkvalitetniji plodovi. Cena se na kruševačkom kvantašu, u zavisnosti od sorte i kvaliteta, kretala od 25 do 50 dinara za kilogram. Cena industrijske jabuke već godinama je skoro identična i kreće se u intervalu od 5 do 8 dinara za kilogram – analizirao je on.

Rodni potencijal kruški je ove godine u zavisnosti od sorte bio prilično neujednačen, a stabla koja su prerodila prava retkost. Pored nižeg prinosa, veliki udeo uroda bio je sa vidljivim oštećenjima plodova od prolećnog mraza, pa su ovakvi plodovi prodavani po znatno nižoj ceni. Standardno visoku cenu su postizale ranije letnje sorte kruške čiji su se kvalitetni plodovi prodavali po ceni od oko 100 dinara za kilogram.

Šljiva je ove godine kod većine voćara koji gaje ovu kulturu donela zadovoljavajući prihod jer su prinos i kvalitet bili veoma dobri. Najzastupljenija sorta Stenlej se u zavisnosti od kvaliteta, mogla prodati po ceni od 20 do 35 dinara za kilogram.

Sve u svemu, sumirao je Nedić, nestabilno vreme tokom proleća sa hladnim, vlažnim i vetrovitim vremenom u periodu cvetanja nekih voćnih vrsta (kajsija, trešnja, kruška) dovelo je do umanjenja njihovog roda i kvaliteta u većini voćarskih područja našeg okruga. U nastavku vegetacije, akumulirane količine vode u zemljištu bile su dovoljne za nesmetan razvoj biljaka sve do početka letnjih žega i dvomesečnog izostanka ozbiljnijih padavina. Nedostatak vode    umanjio je prinose maline i kupine, uticao na krupnoću plodova jabučastog voća, a jako sunčevo zračenje dovelo do pojave ožegotina na pokožici i propadanja  plodova u nešto većem procentu nego ranijih godina. Manji uticaj suše se osetio kod koštičavih vrsta voća čiji je robustan koren uspevao da crpi vodu iz dubljih zemljišnih slojeva. Na parcelama koje su se mogle navodnjavati ove godine su se postizali veoma visoki prinosi.

Ostale vesti

back-to-top