Savet stručnjaka: Pepelnica napala kupine, kako ih zaštititi

Postavljeno: 31.05.2022

U Rasinskom okrugu registrovano je prisustvo pepelnice na kupini sorte tri krune, i to u jačem intenzitetu. Preporuka je primena fungicida, u ranim jutranjim i kasnim popodnevnim satima

Kako navode u ovdašnjoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS), reč je o bolesti koja inače nije uobičajna za kupinu. Prouzrokovač ovog oboljenja su gljive Sphaerotheca macularis i S. Humuli.

Simptomi pepelnice ispoljavaju se na svim nadzemnim delovima biljke (izdanak, list, cvet i plod). Zaraženi izdanci su tanki, sa sitnim lišćem i prekriveni belom micelijskom prevlakom. Usled jačeg napada dolazi do postepenog sušenja i nekroze svih zareženih biljnih delova. Vlažno vreme sa visokim temperaturama pogoduje razvoju patogena i širenju bolesti– objašnjava savetodavka za zaštitu bilja u kruševačkoj PSSS, Slađana Rilak.

Patogen prezimljava u opalom lišću, spore se lako prenose vetrom na nove biljke, a bolest se može preneti i sadnim materijalom.U cilju zaštite zasada kupine najznačajnije su preventivne mere i sadnja zdravog sertifikovanog materijala.

-U ovom periodu kod jačeg intenziteta napada preporuka je primena fungicida na bazi kombinacije aktivnih materija azoksistrobin i difenokonazol (Quadris top, Ortiva top, Teatar plus). Napomena proizvođačima je da tretiranje obavljaju u ranijim jutarnjim ili kasnijim popodnevnim časovima, kada su temperature vazduha niže– savetuje Rilak.

 

D.P.

Ostale vesti

back-to-top