Svetosavski đaci: Ana Jevtić, Ekonomsko – trgovinska škola

Postavljeno: 04.05.2021

Ljubav prema matematici, četvorogodišnje angažovanje na brojnim takmičenjima, odličan uspeh sa svim peticama i nedavno osvojeno drugo mesto na Republičkom takmičenju iz računovodstva pokazuju da je Ana Jevtić, učenica srednje Ekonomsko-trgovinske škole, zasluženo dobila Svetosavsku nagradu

– Ova nagrada je dokaz da sam svoje četvorogodišnje školovanje iskoristila na najbolji mogući način i zbog toga mi puno znači svima. Velika je čast dobiti Svetosavsku nagradu, mislim da smo se svi mi koji smo je dobili dosta potrudili. Okolina nije bila preterano iznenađena kada sam dobila nagradu, ali ja jesam i to baš prijatno – kaže Ana Jevtić, za portal KruševacGrad.

Ova učenica takmiči se iz matematike, ali i iz stručnih predmeta kao što su statistika i računovodstvo.

– U prvoj godini smo na Republičkom takmičenju iz matematike osvojili treće ekipno mesto, a u drugoj smo osvojili četvrto mesto. U trećoj godini nije bilo takmičenja zbog korone, ali sam u četvrtom razredu, u prethodnih mesec dana, osvojila drugo mesto na Republičkom takmičenju iz računovodstva i četvrto na Republičkom takmičenju iz statistike – navodi ona.

Za takmičenje iz statistike spremala se aktivno dve godine, sa profesorom Zoranom Bogdanovićem koji je bio njen mentor.

Takmičenje iz računovodstva spremala je od prvog razreda, jer ono podrazumeva celokupno srednjoškolsko gradivo. Kaže da joj pripreme za takmičenja ne oduzimaju previše vremena, jer je uvek odlično organizovana. Slobodno vreme koristi kako bi uživala sa porodicom i prijateljima.

– Ja stižem sve, i stalno pričam drugima da je dobra oragnizacija ključ svega. Ako poznajemo svoje prioritete i ciljeve i tačno ih odredimo, imaćemo vremena i za druženje i odmor – objašnjava ona.

Pored takmičenja, Ana se tokom cele godine sprema za prijemni, a planira da upiše Prirodno matematički fakultet u Beogradu.

– Studiraću matematiku, volim je od prvog razreda osnovne škole, još tada sam znala da ću je studirati. Kao mala želela sam da budem profesorka, sada vidim da taj posao i nije baš lak. U Ekonomskoj školi sam odabrala dobar modul, koji odgovara mojim interesovanjima, a to su statistika i finansijska matematika. Znanje koje sam u ovoj školi dobila, dobra je podloga za fakultet koji nameravam da upišem – ističe ona.

Iako priliku da se takmiče iz računovodstva srednjoškolci dobijaj tek u tećem razredu, njena razredna i profesorka računovodstva, Gordana Milojević, spremala je Anu za takmičenje od prve godine, jer je njen talenat za matematiku još tada primetila.

– Od početka sam videla u njoj učenika koji će biti moj takmičar i ka tom cilju smo išle sve četiri godine. Prošle godine nas je korona omela, a ove smo intezivirale pripremu i Ana je pokazala šta zna, samo poen joj je falio za šampionsko mesto. Ona je pametna, organizovana i zainteresovana za gradivo, zadovoljstvo je spremati takvog učenika. Uspeh koji je sada ostvarila je kruna njenog znanja. Zbog uspeha je celo odeljenje ponosno na nju, što nije ni čudno, pošto je prava drugarica na koju svi mogu da se oslone – kaže ona.

Direktor škole, Vladimir Tomašević, kaže da je pravi izazov biti Svetosavski đak u Ekonomsko – trgovinskoj školi, ali da je Ana to svojim talentom zaslužila.

– U našoj školi ima dosta dobrih đaka, ali je Ana vanserijski talenat. Kolege u zbornici su se borile ko će je uzeti za svog takmičara. Predviđam joj svetlu budućnost čime se god bude bavila. Naša škola je iznedrila mnoge izuzetne pojedince, koji su sada na čelu raznih firmi i institucija, naš bivši Svetosavski đak je direktor Svetske banke. Kad god odemo na neki od Ekonomskih fakulteta, naši đaci se uvek pominju kao jedni od boljih studenata, siguran sam da će i Ana biti među njima – ističe on.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top